Ιδέες για κλάματα

Τελευταία ενημέρωση: 2017-06-19, 15:26:40
Ιδέες για κλάματα

Της Βάσως Σαμακοβλή

 

Εντονες επέστρεψαν οι πληροφορίες και οι συζητήσεις από παράγοντες της γείτονος Λάρισας που θέλουν να κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή του κάμπου. Η ιδέα θυμίζει το… αεροδρόμιο της Καλαμπάκας! Τότε που ορισμένοι ήθελαν να μιλούν για τη δημιουργία του, όταν μια πανάκριβη υποδομή αεροδρομίου λειτουργούσε και αναπτυσσόταν ήδη στη Μαγνησία.

Οι συζητήσεις για Εμπορευματικό Κέντρο στη Λάρισα πάνε και έρχονται τα τελευταία χρόνια. Και παρά τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων, από το 2016, όταν ο σχεδιασμός έκανε την εμφάνισή του σε δημοσιεύματα γύρω από τη δημιουργία του -και κυρίως τη χωροθέτησή του- το τοπίο παραμένει θολό.

Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσσαλία μπορεί να γίνει μόνο στο λιμάνι του Βόλου, άντε το πολύ-πολύ στη ΒΙ.ΠΕ. του Βόλου, και υπό την προϋπόθεση της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού του Βόλου. Το έχουν δείξει μελέτες επί μελετών και σχέδια επί σχεδίων, τα οποία έχουν ακριβοπληρωθεί στο παρελθόν.

Έχουν ακούσει άραγε εκεί στη Λάρισα για περί συνδυασμένων μεταφορών; Οτιδήποτε άλλο θα είναι θνησιγενές και καταδικασμένο να χρεοκοπήσει, με τον κίνδυνο βεβαίως να χαθεί και μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία -επιτέλους- Εμπορευματικού Κέντρου στον θεσσαλικό χώρο.

Στο λιμάνι του Βόλου, 140 στρέμματα υπάρχουν αναξιοποίητα. Στη Μαγνησία σιδηροδρομική σύνδεση υπάρχει και πρέπει να αναβαθμιστεί. Συνδυαστικά η Μαγνησία έχει αεροδρόμιο και σε απόσταση αναπνοής εθνικό οδικό δίκτυο. Χιλιοειπωμένα, χιλιογραμμένα, χιλιοτεκμηριωμένα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, μόνιμα η …κουβέντα να πηγαίνει αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί ότι η περιφερειακή ανάπτυξη απεχθάνεται τους στείρους τοπικισμούς. Ελπίζουμε όλα αυτά να είναι απλές ραδιο-αρβύλες και όχι σκέψεις σοβαρών ανθρώπων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συνεχίζει να διαπνέεται από πανθεσσαλική συνείδηση, στην οποία μας έχει συνηθίσει, και τα τελικά σχέδια για το Εμπορευματικό Κέντρο -που επί δεκαετίες περιμένουμε- να το χωροθετούν στον άξονα Λιμάνι Βόλου-ΒΙΠΕ-κόμβος Βελεστίνου. Μόνο έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν σύγχρονες παγκόσμιες ανάγκες διακίνησης αγαθών, μέσω των συνδυασμένων μεταφορών.

Διαφορετικά, αν εισακουστούν οι ισχυρισμοί ορισμένων τοπαρχών, τους οποίους προβάλλουν για δικούς τους λόγους, ο κίνδυνος να πάνε στράφι σύγχρονες ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και της ανάπτυξης της χώρας, είναι ορατός.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=