Για θεραπείες καρκινοπαθών μιλάμε!

για-θεραπείες-καρκινοπαθών-μιλάμε-594173

Με προβληματισμό παρακολουθήσαμε την τοποθέτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινού μέσω facebook (νέα …έθιμα στην ενημέρωση αξιωματούχων) σχετικά με τις αναβληθείσες χημειοθεραπείες.

Οι αλήθειες και οι φήμες, τιτλοφόρησε μάλιστα τη δια fb τοποθέτησή του ο διοικητής, κάνοντας λόγο για «τουλάχιστον κακόβουλη, κάθε συντήρηση του θέματος».

Και αντί άλλων, ασκεί και πολιτική: «Κάποιοι μπερδεύουν την προσπάθεια εξορθολογισμού δαπανών με την αντιπολίτευση, ξεχνώντας τους λόγους που οδήγησαν την πατρίδα μας στα μνημόνια», γράφει.

Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρότατο ζήτημα για ανθρώπινες ζωές που έχει στα χέρια της, η διοίκηση του νοσοκομείου να βλέπει δήθεν κακόβουλους και όχι την πραγματική αγωνία ασθενών. Όταν μάλιστα παραδέχεται την έλλειψη φαρμάκων για χημειοθεραπείες καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα ορισμένες συνεδρίες να αναβληθούν.

Δεν έχει σημασία ο αριθμός των θεραπειών που αναβλήθηκαν. Έστω και μία να ήταν, θα αρκούσε για να αναδειχθεί ως πρωτοσέλιδο θέμα εφημερίδας. Δεν μιλάμε για συναχωμένους, ώστε να λάβουν μία ημέρα αργότερα ένα άλλο χάπι. Για ανθρώπους που μάχονται με μία από τις πιο δύσκολες ασθένειες μιλάμε.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα κινδυνολογήσουμε για το εάν η όποια αναβολή στη λήψη της θεραπείας θα έχει επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας των καρκινοπαθών. Αυτό μόνο ειδικοί μπορούν να το κρίνουν. Εκείνο, όμως, που μετά βεβαιότητας μπορούμε να επισημάνουμε, είναι ότι οι αναβολές των θεραπειών έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κριτικές και πολιτικές απόψεις περί άλλων δεν χωρούν. Όταν έστω και ένας άνθρωπος επισκέπτεται το χώρο της θεραπείας του και φεύγει άπραγος, ποσώς τον ενδιαφέρουν τα μνημόνια, οι παραγγελίες και τα κλειστά λογιστήρια φαρμακευτικών εταιρειών. Μάχη ζωής δίνει, και το μόνο που δεν του αξίζει είναι να νοιώθει ξεχασμένος και παραγκωνισμένος από το κράτος και τις δημόσιες δομές υγείας, τις οποίες έχει εμπιστευτεί για την θεραπεία του.

Ας μην αισθάνονται, λοιπόν, ότι τους τσιμπά μύγα, όταν ελλείψεις και προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Ας μην μιλούν για κακόβουλες ενέργειες, αλλά ας δουν πιο καθαρά και ψύχραιμα τον μοναδικό στόχο που δεν είναι άλλος από το να ταρακουνηθούν, να κινητοποιηθούν και να σκεφτούν την επόμενη φορά, όσοι έχουν δημιουργήσει την καθυστέρηση αποστολής των φαρμάκων, ότι πρέπει να δράσουν πιο έγκαιρα.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, πρώτα η κραυγή της διοίκησης θα έπρεπε να ακουστεί για την παραμικρή –ακόμη για έναν ασθενή επαναλαμβάνουμε- έλλειψη φαρμάκου χημειοθεραπείας.

Διότι στις παραγγελίες των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι αδιανόητες έστω και οι πρόσκαιρες καθυστερήσεις. Δεν μιλάμε ούτε για γάζες, ούτε για σιροπάκια, ούτε για βαμβάκι. Για θεραπείες καρκινοπαθών μιλάμε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου