Βοήθεια όταν κινδύνευαν ήθελαν, όχι συχαρίκια γιατί σώθηκαν μόνοι τους

βοήθεια-όταν-κινδύνευαν-ήθελαν-όχι-συ-601527

Μόνο ως προκλητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, προς το παρόν, τα συγχαρητήρια που δόθηκαν –πακέτο με τις υποσχέσεις- από τους Π. Σκουρλέτη και Κατερίνα Παπανάτσιου χθες, κατά τις σύντομες επισκέψεις τους στα νησιά των Β. Σποράδων, που δέχθηκαν σφοδρή επίθεση του χιονιά.

Όχι ότι δεν αξίζουν συγχαρητήρια, αντίθετα στον υπέρτερο βαθμό. Όμως, οι ηγεσίες μιας οργανωμένης Πολιτείας δεν πετούν στην έβδομη ημέρα σε δύο νησιά που έχουν θαφτεί στο χιόνι για να δώσουν συχαρίκια. Η οργανωμένη Πολιτεία καλείται να σπεύσει, από την πρώτη στιγμή, σε βοήθεια κοντά στους ανθρώπους της, οι ζωές των οποίων τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο. Και ας λάβει η ίδια τα συγχαρητήρια.

Όσοι έχουν να κοιμηθούν μερόνυχτα στα δύο νησιά, εκείνοι που καρδιοχτυπούσαν για να μη μετρηθεί ανθρώπινη απώλεια, εκείνοι που κάτω από την πίεση λύγισαν πολλές φορές και μιλούσαν με τρεμάμενη φωνή συγκρατώντας το κλάμα της απόγνωσής τους, δεν χρειάζονται συγχαρητήρια από όσους τους άφησαν μόνους τους. Τα πήραν τα συγχαρητήρια για την ηρωικότατη στάση τους –αληθινά συγχαρητήρια και όχι για τους τύπους- από τους ανθρώπους των κοινωνιών τους. Από τους δημότες τους, οι οποίοι σώθηκαν ενώ χαροπάλευαν.

Εάν η μέριμνα ήταν πραγματική, τότε από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα είχαν δώσει σημασία στις δραματικές εκκλήσεις για ενίσχυση σε μηχανήματα. Θα είχαν φροντίσει να μη θαλασσοδέρνεται ένα -και μοναδικό- καράβι ώστε να μην απομονωθούν, σε τόσο κρίσιμες ημέρες, οι Σποράδες. Θα είχαν σκεφτεί, πριν την κραυγή απόγνωσης, τη μία και μοναδική γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, που δεν ήξερε κατά πού να τρέξει. Θα είχαν ενισχύσει, από την πρώτη κιόλας στιγμή, τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς των νησιών που πάλευαν χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση.

Τα νησιά των Σποράδων έμειναν μόνα τους, κι όμως, χάρη στην ανθρωπιά που διέκρινε τους πάντες, οι οποίοι άφησαν στην άκρη τις άκομψες, για τόσο δύσκολες περιστάσεις, αντιδικίες, τα κατάφεραν. Μετρούν ατελείωτες καταστροφές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν φανεί στην ολότητά τους. Όμως, το πιο θετικό είναι ότι έσωσαν τους ανθρώπους τους. Έφτασαν με όποιο μέσο στο πιο απόμακρο σημείο. Και συνεχίζουν να το πράττουν.

Γι’ αυτό δεν χρειάζονται παχιά λόγια. Ούτε βεβαίως τις δηλώσεις ενός υπουργού ότι: «Είναι μια καινούργια εμπειρία, μαθαίνουμε από αυτή και την επόμενη φορά θα είμαστε νομίζω καλύτεροι σε αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραμάτων για να μάθει ο καθένας και να ετοιμαστεί για την επόμενη φορά. Τα είπε βέβαια ο κ. Σκουρλέτης, εκ του ασφαλούς πλέον, μετά το αίσιο τέλος των επιχειρήσεων από τις τοπικές μηδενικές δυνάμεις που αποσόβησαν κάθε κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή. Προσγειώθηκε περιχαρής μαζί του στα νησιά και η κ. Παπανάτσιου, τοπική βουλευτής, για να δώσει δεσμεύσεις.

Πού; Σε ένα από τα νησιά που ακόμη περιμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις μετά τη θεομηνία του 2015…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου