100 χρόνια ιστορίας και προσπάθειας

100-χρόνια-ιστορίας-και-προσπάθειας-630946

Σε ωθεί η καθημερινότητα, οι γρήγοροι ρυθμοί της, η πίεση του χρόνου, να τους προσπερνάς. Είναι δίπλα σου, έχουν πράγματα να σουν πουν, έχουν να σου μάθουν, να σε διδάξουν, αλλά τις περισσότερες φορές δεν τους βλέπεις. Από βιασύνη, όχι από επιλογή. Όμως, όταν κοντοσταθείς μπροστά τους, όταν στρέψεις την προσοχή σου πάνω τους, αναλογίζεσαι, αποτιμάς, σκέφτεσαι όλα εκείνα που έρχονται από το παρελθόν για να φωτίσουν το μέλλον.

Σ’ αυτούς τους χρονολογημένους τόμους, που στέκουν στοιβαγμένοι στη βιβλιοθήκη των σημερινών γραφείων της εφημερίδας μας, έχει αποτυπωθεί πλέον η ιστορία 100 χρόνων του Βόλου, της Μαγνησίας, της Ελλάδας, του κόσμου. Από το πρώτο φύλλο συμπληρώθηκε χθες ακριβώς ένας αιώνας. Βαρύ φορτίο, μεγάλη ευθύνη, σε άλλες εποχές, δύσκολες για τη δημοσιογραφία, που έρχεται να παλέψει με την υπερπληροφόρηση του διαδικτύου, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί.

Αυτοί οι τόμοι, όμως, με υπογραφές μεγάλες, με ατελείωτο μελάνι για τις ανησυχίες, τις προσδοκίες, τις ταλαιπωρίες, τις υποσχέσεις, την ελπίδα, την απόγνωση, τα βήματα προόδου, τις οπισθοδρομήσεις, την ανάπτυξη, το σήμερα, το αύριο και το χθες, στέκουν εκεί για να μας ταρακουνούν συχνά.

Οι ταλαιπωρημένες από τον καιρό κιτρινισμένες σελίδες δίνουν τη μάχη να επιβιώσουν κάτω από την φθορά του χρόνου. Όχι, όμως, και το περιεχόμενό τους, που έχει περάσει στην ιστορία και το οποίο ποτέ δεν πρόκειται να σβήσει. Αυτές οι σελίδες μιας ιστορικής εφημερίδας δεν μπορούν παρά να μας θυμίζουν καθημερινά την αποστολή μας: να συνεχίσουμε πιστοί στις αρχές της αλήθειας, του δίκαιου και της ευθύτητας. Όπως στις 8 Δεκεμβρίου 1916, περιέγραφε η ιδρυτική διακήρυξη, μιλώντας ακόμη και τώρα, σε εμάς, έναν αιώνα μετά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου