ΤΟΠΙΚΑ

Στο ξενυχτάδικο της δημιουργίας και της προκοπής

στο-ξενυχτάδικο-της-δημιουργίας-και-τ-806340

Ωρα 4.30 το πρωί. Στα κλαμπ της πόλης και στα νυχτερινά κέντρα η διασκέδαση συνεχίζονταν. Η κίνηση στους δρόμους ήταν περιορισμένη και η κυκλοφορία κυρίως από τους ξενύχτηδες. Ξημέρωνε Κυριακή, πλησίαζε 1η Αυγούστου.

Και όμως στην πόλη λειτουργούσε έως εκείνη την ώρα, και θα συνέχιζε και αργότερα, ένα διαφορετικό ξενυχτάδικο. Τα φώτα του ήταν αναμμένα. Μια παρέα σε έντονη κίνηση. Ο δικός τους ρυθμός δεν βασίζονταν σε μουσική υπόκρουση, αλλά στους ήχους των εργαλείων τους. Οι κινήσεις τους απέπνεαν την επιδίωξη της κατάκτησης του καλύτερου. Δεν περίμεναν, χαλαρώνοντας, να ξημερώσει το αύριο. Το αύριο τους κυνηγούσε και τους ήθελε -και πάλι- να έχουν κάνει μετρήσιμα βήματα για να πλησιάσουν το στόχο τους.

Σ’ αυτό το ξενυχτάδικο η ατμόσφαιρα ήταν κεφάτη, αλλά όχι από τραγούδια, ποτό και χορούς. Από προσπάθεια, δημιουργία, προκοπή, μέλλον αισιόδοξο.

Οι «θαμώνες» σ’ αυτό το στέκι, που σε λίγο θα τους έβρισκε το πρώτο φως της ημέρας, είναι από τους νέους μας, που σου δίνουν τη βεβαιότητα -όσο δύσπιστος και αν είσαι με την κατάσταση της χώρας- ότι υπάρχει ελπίδα για το καλύτερο. Από μυαλά λαμπρά, από τη νεανική ενέργεια που δεν διοχετεύεται άσκοπα μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από όνειρα που δεν εγκλωβίζονται στα επιτεύγματα… της νέας τεχνολογίας.

Στην οδό Σέκερη, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κόψαμε ταχύτητα, σταματήσαμε στην άκρη και πλησιάζοντας τους καλημερίσαμε. Ηταν αδύνατο, για όσους είχαν μια υποψία για το τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη τη στιγμή, να μη νιώσουν θαυμασμό γι’ αυτούς τους νέους, βλέποντας τους να δουλεύουν με πείσμα, ακούραστα, και με τη σκέψη σε μια ακόμη διαδρομή που θα οδηγήσει το Πανεπιστήμιό μας σε παγκόσμιες λίστες ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που πρωτοπορούν.

Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της ομάδας «Κένταυρος» σήκωσαν το βλέμμα τους από το καινούργιο τους δημιούργημα, το «Θηρέα», το τρίτο κατά σειρά αγωνιστικό μονοθέσιο που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου από την αρχή, και μας καλημέρισαν και εκείνοι. Είχαν γίνει μια αγκαλιά γύρω του και εξέταζαν κάθε λεπτομέρεια, στην τελική ευθεία για τον πρώτο διαγωνισμό στις 8 Αυγούστου, στη Γερμανία, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student και στη συνέχεια σε δεύτερο διαγωνισμό στην Ουγγαρία.

Μήνες τώρα, εργαζόμαστε νυχθημερόν, μας είπαν, αλλά το χαμόγελο της ικανοποίησης για το νέο βάθρο δημιουργίας και επιτυχίας που έχουν κατακτήσει, κάλυπτε την κούραση στα πρόσωπά τους.

Τους ευχηθήκαμε πολλές ακόμη επιτυχίες και απομακρυνθήκαμε με ανάσα ελπίδας από αυτό το ξενυχτάδικο της πόλης μας, στο οποίο, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, έδιναν μια μοναδική λάμψη τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και η υπερπροσπάθεια των νέων μας.

Στην ομάδα Κένταυρος συμμετέχουν: Στάμου Φειδίας, Αλιμονάκης Θοδωρής, Ντιούδης Σταύρος, Καϊμενόπουλος Κωνσταντίνος, Λιόντος Κωνσταντίνος, Καλιαμπέτσου Ματίνα, Σχίζα Αγλαϊα, Χατζικύρκου Μιχάλης, Κορφιάτης Νίκος, Μορφίδης Ευστράτιος, Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος, Χατζιχαραλάμπους Ελευθερία, Λιάτης Χρήστος, Οξύζογλου Ιωάννης, Τσαμαντουρίδης Κυριάκος, Ζερλέντης Θοδωρής, Μπέκα Αθηνά, Μερκουλίεβα Κριστίνα.

Σ’ αυτό το ξενυχτάδικο η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, αλλά όχι από τραγούδια, ποτό και χορούς. Από προσπάθεια, δημιουργία, προκοπή, μέλλον αισιόδοξο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου