Τότε που ένας νέος ακραίος πολιτικός λόγος εισέβαλε στα δημοκρατικά πράγματα

τότε-που-ένας-νέος-ακραίος-πολιτικός-λ-829591

Από τις εθνικές εκλογές του 2012 και μετά, έως ότου σε κεντρικό επίπεδο αναδειχθεί στην εξουσία για πρώτη φορά η Αριστερά, πολιτικές δυνάμεις που σήμερα εμφανίζονται προβληματισμένες για διαφορετικό πολιτικό λόγο ακραίο, που δεν ταιριάζει σε χώρους όπου καλούνται να συνομιλήσουν διαφορετικές παρατάξεις, είχαν καλλιεργήσει το έδαφος.

Οσο ακραίες ή ξένες από δημόσιες αίθουσες συνεδριάσεων, από τις οποίες οι πολίτες προσδοκούν αποφάσεις για το καλό τους, μπορούν να χαρακτηριστούν συμπεριφορές που τώρα παρατηρούν, τόσο ακραίες -ή μάλλον κατά πολύ περισσότερο- είναι και οι συμπεριφορές όσων σήμερα σχολιάζουν, ενώ βρίσκονταν εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Για την αναρρίχηση στην εξουσία, η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα δεινά των μνημονίων μεγεθύνθηκε, γιγαντώθηκε, με πρωτοφανείς έως άκρως αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς να λαμβάνουν πρώτες θέσεις στο δημόσιο λόγο και μάλιστα βροντερά: γερμανοτσολιάδες, προδότες, κρεμάλες, προσκυνημένοι στα τέσσερα. Και μια ακόμη σειρά νέων για τα δημοκρατικά ήθη …πολιτικών χαρακτηρισμών.

Η κατάσταση ξέφυγε και δύσκολα -μακάρι να μην είναι έτσι- μπορεί να επιστρέψει. Οι χαρακτηρισμοί που εξαπολύονται όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι και οι βαρύτατες εκφράσεις, εδραιώθηκαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των πολιτών.

Το χωράφι… άρχισε να αποκτά έφορο έδαφος. Ορισμένοι, όργωσαν, έσπειραν και θερίζουν. Τώρα, παρακολουθούν και διαμαρτύρονται. Καταδικαστέες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται, αλλά όταν μπαίνουν στη ζυγαριά, η δική τους πλευρά γέρνει περισσότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου