Τυχαίο ή κομπανία αποπροσανατολισμού;

τυχαίο-ή-κομπανία-αποπροσανατολισμο-841991

Σε αυτή την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. τίποτε δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Τα υπερφίαλα κυβερνητικά στελέχη, και άλλοτε βουλευτές, σε εναλλασσόμενους κατά περιόδους ρόλους, μάλλον προσυμφωνημένα, «χτυπούν» στην επικαιρότητα με ατάκες που μπορούν να βάλουν φωτιά στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.

Θέσεις και απόψεις, που με μια δεύτερη σκέψη, τείνουν να πείσουν ότι έχουν μελετηθεί πριν εκφραστούν. Τυχαία δεν φαίνεται ούτε η χρονική συγκυρία, κατά την οποία σκαρφαλώνουν στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα λεγόμενα υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι …τολμούν να καταθέσουν ανοιχτά τη γνώμη τους και να πουν την …αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος.

Καμμένος για την εγκληματική φορολογία των νησιών. Βαγενά για τη σκλαβιά μας από τους Τούρκους, την οποία αντέξαμε επί 400 χρόνια, οπότε δεν βαριέσαι, τι είναι 99 χρόνια υπερταμείο. Ούτε λόγος να γίνεται δηλαδή, περιττό να το συζητάμε, υπό αυτό το πρίσμα που διεύρυνε τους ορίζοντες της σκέψης μας. Κυρίτσης για τους «μενουμευρωπαίους». Για τους πλούσιους, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθεί και να προκαλέσει, που ψήφισαν στο ιστορικό πλέον για τον παραλογισμό του δημοψήφισμα, ναι στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη.

Και μέσα σ’ αυτόν τον ειλικρινή και αυθόρμητο, χωρίς δόλο, διάλογο που ανοίγουν στελέχη της συγκυβέρνησης με τους πολίτες, η εισήγηση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία για κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών και της προσευχής.

Μπορείς, και να θέλεις, να πιστέψεις ότι επρόκειτο για συμπτωματικές, και δη παρεξηγημένες κατά την άποψη των ίδιων των δηλούντων, τοποθετήσεις; Είναι εύκολο να αποτρέψεις τη δεύτερη σκέψη σου από το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία ακόμη κυβερνητική κομπανία αποπροσανατολισμού από την σκληρή πραγματικότητα, με τα όργανα να αρχίζουν να βαρούν την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή;

Σ’ αυτό το σκεπτικό, την αμφισβήτηση περί τυχαίων μεταξύ τους και συμπτωματικών με τον νέο φορολογικό καταιγισμό δηλώσεων έρχεται να απομακρύνει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές στην επικαιρότητα της ατάκας εμφανίζονται αμετανόητοι και ταυτόχρονα επιθετικοί προς τους επικριτές τους. Εκτός από τον Π. Καμμένο, ο οποίος άφησε να περάσει ασχολίαστο το πυρ ομαδόν που δέχθηκε, για το «ναι» που ψήφισε ο ίδιος και το κόμμα του, με νωπές ακόμη τις δηλώσεις του, τότε που ύψωνε το ανάστημά του για την υπεράσπιση των τουριστικών περιοχών της χώρας, με την ορθή και κοφτή φράση «ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω», οι κ.κ. Βαγενά και Κυρίτσης επέστρεψαν με περισσότερο προκλητικές δηλώσεις, εμμένοντας στις θέσεις τους και βάλλοντας κατά των διαφωνούντων με αυτές.

Είτε τουφεκιές, είτε βόμβες, το μόνο βέβαιο είναι ότι παρόμοιες τοποθετήσεις προσώπων που εκπροσωπούν την κυβέρνηση δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία. Πυροδοτούν αντιδράσεις, ανοίγουν νέα ζητήματα στην επικαιρότητα, αφήνουν πίσω τα ουσιώδη και σοβαρά. Τελικά, τυχαίο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου