Φόροι δίκαιοι ή εξοντωτικοί;

φόροι-δίκαιοι-ή-εξοντωτικοί-845560

Το νέο πακέτο μέτρων, κατάμεστο με καινούργιους φόρους, έχει τουλάχιστον δύο αναγνώσεις. Από τη μία η αντιπολίτευση, οι μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις μέσα από κοινό μέτωπο, αλλά και κάθε ομοσπονδία, φορέας, σύλλογος ή ένωση, κυρίως της μικρομεσαίας τάξης, οι οποίοι μέσα από κοινό μέτωπο μιλούν για φορολαίλαπα, που θα παρασύρει ό,τι κατόρθωσε να σταθεί όρθιο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Από την άλλη, η διαφορετική ανάγνωση, αυτή της κυβέρνησης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού από τη βήμα της Βουλής, πριν την ψηφοφορία των μέτρων. Η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο ισχυρίζονται ότι μοίρασαν τα βάρη σε πολλούς, αφαιρώντας μάλιστα από χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Μέσα από ένα πολυνομοσχέδιο 7.000 σελίδων, το οποίο παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στα χέρια των βουλευτών και το περιεχόμενό του άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας δύο μόλις 24ωρα πριν τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα φορο-νέα έφταναν στους πολίτες φορολογούμενους με καταιγιστικούς ρυθμούς, που έκοψαν την ανάσα.

Από όσα έγιναν γνωστά, για το νέο πακέτο έμμεσων αλλά και άμεσων φόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μόνο τα 11 εκατομμύρια ευρώ αφορούν περικοπή δαπανών. Τα υπόλοιπα αποτελούν φόρους, τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι απλά είναι μια δέσμευση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να τηρήσει, αλλά μια ανοιχτή πληγή για τις ιδιοκτησίες, καθώς οι συντελεστές του αυξάνονται. Ο δε συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των επιχειρήσεων έρχεται να προκαλέσει σεισμό στη λειτουργία τους.

Από τα πρώτα μέτρα που καταφθάνουν είναι, από 1η Ιουνίου, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για νησιά, μεταξύ τους η Αλόννησος. Μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει επιπλέον έσοδα, πλήττοντας όμως την τοπική οικονομία των νησιών.

Κατά τα λοιπά, και διόλου υποδεέστερα:

– Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται από το 20% στο 26%, ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα ενώ στον καπνό αυξάνεται από τα 156,70 ευρώ στα 170 ευρώ ανά κιλό.

– Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, επιβάλλεται φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ.

– Αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τις ελληνικές εταιρείες ζυθοποιίας μετά και την αύξηση του φόρου ζύθου.

– Από τις 15 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

– Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αυξάνεται ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης, κάτι που μεταφράζεται μαζί με τον ΦΠΑ σε αύξηση της τιμής ανά λίτρο και στη βενζίνη.

– Από την 1η Ιουλίου, θα επιβληθεί φόρος 5% επί του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας και για τις ευρυζωνικές συνδέσεις, δηλαδή για το Internet.

– Από την 1η Ιουνίου 2016, θα επιβληθεί φόρος 10% επί του λογαριασμού συνδρομητικής τηλεόρασης.

– Από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος 0,10 ευρώ ανά ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.

– Από την 1η Ιανουαρίου του 2018, επιβάλλεται ένας νέος φόρος στον τουρισμό, το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία.

– Αλλάζουν οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για τα Ι.Χ. και ο φόρος υπολογίζεται πλέον επί τις λιανικής τιμής πριν επιβληθούν οι φόροι.

– Αυξάνεται το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών οχημάτων (ΙΧ) από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

Με αυτά τα νέα μέτρα – φόρους αναμένεται να ξημερώσει τη Δευτέρα η χώρα. Αλλοι τα επικρίνουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και άλλοι τα χαρακτηρίζουν κοινωνικά δίκαια ως προς την κατανομή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου