Το κόστος του σκότους

το-κόστος-του-σκότους-9497

Ενα από τα κρισιμότερα νομοσχέδια, ασφαλιστικό – φορολογικό, περνά από τη Βουλή με διαδικασίες fast – track. Η χώρα παραλύει, εν μέσω ενός 48ωρου απεργιακού πυρετού. Οι δημοσιογράφοι κατεβάζουν τα μολύβια και οι κάμερες σβήνουν…

Το νομοσχέδιο, οι προβλέψεις – φωτιά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και οι όποιες βελτιώσεις του, συνεχίζουν και σήμερα να ξεδιπλώνονται στις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου. Από αύριο Σάββατο το λόγο λαμβάνει η Ολομέλεια και την Κυριακή ακολουθεί η ψήφισή του. Η κυβέρνηση επέλεξε για άλλη μια φορά, σε μια προσφιλή της τακτική, να αιφνιδιάσει. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων της χώρας αντέδρασαν άμεσα με την προκήρυξη της προαναγγελθείσας διήμερης απεργιακής κινητοποίησης.

Μαζί τους και οι δημοσιογράφοι της χώρας, μετά από κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους φορέων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι πολίτες δεν θα έχουν ενημέρωση, δεν θα έχουν φωνή. Σε όλα όσα καίνε τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, τις τσέπες τους, τις επιχειρήσεις και το μέλλον τους δεν θα έχουν λόγο, εικόνα των καταιγιστικών εξελίξεων, ολοκληρωμένη άποψη.

Το πολυήμερο «σκοτάδι» στην ενημέρωση, με τις κυβερνητικές επιλογές και τις διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται με κλειστά δημοσιογραφικά γραφεία, χωρίς τα αποτελέσματα να φτάνουν υπό την κρίση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ, φαίνεται ότι δεν δίδαξε. Η ενημέρωση, κυρίαρχο συστατικό κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, διακόπτεται και πάλι μετά από αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του δημοσιογραφικού κλάδου.

Το ίδιο σκηνικό επιστρέφει. Περίπτερα χωρίς εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοφωνικοί σταθμοί δίχως ειδήσεις, ειδησεογραφικά site χωρίς αναρτήσεις. Στη Βουλή η συζήτηση θα παίρνει φωτιά, αλλά οι πολίτες θα ζουν σε έναν άλλο κόσμο…

Ας έχουμε όλοι υπόψη μας ότι το σκοτάδι δεν …χαλάει την κυβέρνηση. Απεναντίας, μάλιστα, θέλει την αφωνία. Βολεύεται από τα κατεβασμένα ρολά της ενημέρωσης, όταν τίθεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που σκοτώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου μας και πλήττει όλους τους άλλους κλάδους των εργαζομένων.

Καλό θα είναι την επόμενη φορά, όσοι λαμβάνουν τόσο κρίσιμες αποφάσεις για μεγάλες απεργίες, να διασφαλίσουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων αυτών μέσα από γενικές συνελεύσεις.

Δεν πρόκειται για απεργίες «ρουτίνας», αλλά για πολυήμερες κινητοποιήσεις, με άγνωστες τις σημαντικές συνέπειές τους στον κλάδο, πέρα από εκείνες που θα επιφέρουν οι κυβερνητικές επιλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου