Βάσω Σαμακοβλή: Δικαιοσύνη, δικηγόροι, Πολιτεία

βάσω-σαμακοβλή-δικαιοσύνη-δικηγόροι-11132

Εχει χαθεί πλέον κάθε υπολογισμός των εβδομάδων που η Δικαιοσύνη είναι εκτός… μπρίζας. Η παρατεταμένη αποχή του δικηγορικού κόσμου, η μεγαλύτερη κινητοποίηση που καταγράφεται ανάμεσα σε επιστημονικούς και άλλους κλάδους, απέναντι στο νέο ασφαλιστικό που έρχεται, έχει αφήσει τη χώρα χωρίς δικαστήρια. Πολίτες εγκλωβισμένοι σε δίκες που δεν γίνονται, δικηγόροι σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, γραφεία που απειλούνται εξαιτίας της μη κάλυψης των στοιχειωδών εξόδων και ένα υπουργείο που δείχνει να κωφεύει.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και δεδομένη λειτουργία. Ενας από τους τρεις ανεξάρτητους πυλώνες της Δημοκρατίας μας, η Δικαιοσύνη, μαζί με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, εδώ και πέντε μήνες στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τεράστια και ας μη τα συζητάει κανείς στο δημόσιο διάλογο. Οι δικηγόροι δίνουν έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσής, αφού με την ψήφιση του ασφαλιστικού κυριολεκτικά βάζουν κεχαγιά στο κεφάλι τους.

Οι εξοντωτικές εισφορές σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρους εξανεμίζουν κάθε προσπάθεια και κόπο τους. Το χειρότερο από όλα δεν είναι ούτε τα έσοδα που χάνουν τα κρατικά ταμεία από την πολύμηνη απεργία, ούτε τα όσα θα συμβούν στους δικηγόρους με την ψήφιση του ασφαλιστικού, ούτε τα όσα είναι αναγκασμένοι να υπομένουν οι πολίτες μέσα από την πολύμηνη ταλαιπωρία τους. Το χειρότερο κατά την άποψή μας είναι ότι όλοι συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, την ώρα που η δικαιοσύνη βρίσκεται κυριολεκτικά στο ψυγείο. Κανείς αρμόδιος κρατικός παράγοντας δεν ενέσκυψε με ενδιαφέρον για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου