Βάσω Σαμακοβλή: Το κύμα ανέργων δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες

βάσω-σαμακοβλή-το-κύμα-ανέργων-δεν-αντ-16167

Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι υπό το βάρος της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αφήνοντας στο δρόμο κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενους, συνεχίζουν να προκαλούν φόβο όχι για το αύριο, αλλά για το σήμερα.

Ο αριθμός των ανέργων συνεχίζει να κινείται επικίνδυνα ανοδικά και ελάχιστα γύρω μας αφήνουν ελπίδες ότι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Στις οικογένειες, οι οποίες σπεύδουν να προμηθευτούν, στο πλαίσιο διανομής τροφίμων από φορείς και εθελοντές, τα στοιχειώδη τουλάχιστον για ένα γιορτινό τραπέζι, έρχονται να προστεθούν και νέες.

Κάθε οικογένεια με ανέργους και μία πικρή ιστορία, η οποία γίνεται δυσκολότερη, όταν η είσοδος σε μια νέα θέση στην αγορά εργασίας, μοιάζει πλέον λες και μια καμήλα προσπαθεί να περάσει μέσα από βελόνα…

Το νέο κύμα της ανεργίας, από επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, εργοστάσια, ακόμη και μεγαθήρια επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οδηγούνται σε πτώχευση, λουκέτα και απολύσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασπιρίνες.

Παίρνουν μικρή ανάσα όσοι ενημερώνονται για παράταση της εργασίας τους μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων ή προσβλέπουν σε ολιγόμηνη έστω εξασφάλιση μισθού μέσα από καινούργια προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν μεν να δίνουν έστω μία μικρή βοήθεια, αλλά στην ουσία αποτελούν σκωτσέζικο ντους. Από την ανεργία σε λίγους μήνες δουλειάς και μετά πίσω στον πάγκο…

Κανένας προγραμματισμός ζωής και μόνιμη αστάθεια, οικονομική και ψυχολογική. Χωρίς έργα και ανάπτυξη, χωρίς πραγματικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λύση δεν διαφαίνεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου