Κάποιοι κοιτούσαν το δέντρο ή ήθελαν να το κοιτούν

κάποιοι-κοιτούσαν-το-δέντρο-ή-ήθελαν-ν-52337

Ποτέ άλλοτε δεν έχει μιλήσει ουδείς δημόσια για τα φιλοξενούμενα παιδιά. Για τη ζωή τους μέσα στο ίδρυμα, για τις συνθήκες διαβίωσής τους, για τις «περιπέτειές» τους

Οι εκλογές για νέα διοίκηση στο Ιδρυμα του Ορφανοτροφείου Βόλου προκάλεσαν ντόρο… Ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει, ποιος θα έρθει. Συσχετισμοί, παρασκήνιο, υποψήφιοι, στηρίξεις και «στρατόπεδα» μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Εκεί στράφηκαν από ορισμένους τα βλέμματα. Λες και πίσω από τους τοίχους του ιδρύματος δεν υπήρχε τίποτε άλλο πέρα από τους διοικούντες ή τους εν δυνάμει διοικούντες. Λες και δεν υπήρχαν παιδιά ορφανά ή φιλοξενούμενα μετά από εισαγγελική παραγγελία, εξαιτίας οικογενειών που δεν είναι σε θέση να τα αναθρέψουν, να τους δώσουν τα εφόδια που κάθε γονιός δίνει στο παιδί του.

Το κεφάλαιο εκλογές έκλεισε και η διοίκηση του ιδρύματος πέρασε σε νέα πρόσωπα. Στις λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος αναζήτησε οικονομικά και άλλα στοιχεία, συνομίλησε με εργαζόμενους και παιδιά, κατέγραψε τα συν και τα πλην, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα για ό,τι παραλαμβάνει. Ο νέος πρόεδρος Αγγελος Αγραφιώτης έχει ένα πρόσθετο ατού, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να «σκανάρει» με ευκολία πρόσωπα και καταστάσεις, σ’ αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο ίδρυμα. Ηταν ο ίδιος τρόφιμος του ιδρύματος.

Οι αποκαλύψεις του νέου προέδρου του Ορφανοτροφείου, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για την πρώτη εικόνα που σχημάτισε προκαλούν σοκ και έντονο προβληματισμό. Δεν θα μείνουμε στα χρέη, στην αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία, τα οποία σαφώς και είναι σοβαρά. Αλλωστε, κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ζητήματα γύρω από οφειλές προς δημόσιο και τρίτους ή απέναντι σε εργαζόμενους, ενώ η επικαιρότητα έχει καταγράψει καταγγελίες, αλλά και ενέργειες εργαζομένων για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων τους, όπως κατασχέσεις λογαριασμών.

Ποτέ, όμως, άλλοτε δεν έχει μιλήσει ουδείς δημόσια για τα φιλοξενούμενα παιδιά. Για τη ζωή τους μέσα στο ίδρυμα, για τις συνθήκες διαβίωσής τους, για τις «περιπέτειές» τους. Και δεν θα υπήρχε λόγος, τα προβλήματά τους να βγουν εκτός των τειχών. Θα αρκούσε να είναι σε γνώση των αρμοδίων, όπως των εισαγγελικών λειτουργών όταν προκύπτει λόγος και να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή. Ομως, από τα λεγόμενα του Αγγ. Αγραφιώτη διαπιστώνει κανείς ότι ακόμη και σοβαρότατες υποθέσεις επιχειρήθηκε να «σκεπαστούν».

Τις παρατυπίες που διαπίστωσε και οι οποίες, όπως αναφέρει, θέτουν σε κίνδυνο τους τροφίμους, αλλά και την υπόσταση του ιδρύματος, αποφάσισε να τις γνωστοποιήσει στην κοινωνία του Βόλου, ώστε να γίνει κοινωνός των προβλημάτων, εξηγεί ο νέος πρόεδρος. Ας το δούμε, με την ελπίδα ότι μπορούν να κλείσουν οι «πληγές», πρωτίστως, στις ψυχές των παιδιών. Διότι μέχρι σήμερα ορισμένοι επέλεγαν να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου