Κι αν ήσουν εσύ;

κι-αν-ήσουν-εσύ-68118

Δύο εικόνες αντίθετες μεταξύ τους στο ίδιο σημείο, στην Ειδομένη. Δύο πλευρές διαφορετικές, τις οποίες, όμως, έρχονται να χειριστούν με τον πιο προσεκτικό τρόπο οι έφηβοί μας. Τα παιδιά που δεν φοβούνται το αντίθετο και το διαφορετικό

Η συγκλονιστική εικόνα της ζωής που γεννήθηκε μέσα στις λάσπες έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου. Συγκίνησε, προβλημάτισε εξαγρίωσε για τις συνθήκες που μία μάνα έφερε στον κόσμο το βρέφος της. Με ένα μικρό μπουκάλι νερό, μπροστά από τη σκηνή, όπου γεννήθηκε, ξέπλεναν το κορμάκι του μέσα στο κρύο. Μέσα στα λασπόνερα ο φωτογραφικός φακός των διεθνών πρακτορείων απαθανάτισε το θαύμα της ζωής.

Σε κοντινή απόσταση από την ανάρτηση, ειδησεογραφικά site φιλοξενούσαν ένα άλλο θέμα γύρω από τη ζωή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων. Εκείνων που διέρρηξαν, σύμφωνα με την είδηση κοινοτικό κατάστημα στην Ειδομένη και αφαίρεσαν ξύλινες πόρτες για να τις κάψουν και να ζεσταθούν.

Το ένστικτο της επιβίωσης, εκείνο που μοιραία θα έκανε ακόμη και τον πιο νομοταγή να προσπεράσει τους ενδοιασμούς του και να προσπαθήσει να γλιτώσει από το πολυήμερο κρύο και την πείνα, από τη μία και ο φόβος των τοπικών κοινωνιών -όχι στο σύνολό τους- από την άλλη.

Δύο εικόνες αντίθετες μεταξύ τους στο ίδιο σημείο, στην Ειδομένη. Δύο πλευρές διαφορετικές, τις οποίες, όμως, έρχονται να χειριστούν με τον πιο προσεκτικό τρόπο οι έφηβοί μας. Τα παιδιά που δεν φοβούνται το αντίθετο και το διαφορετικό. Που δεν σκέφτονται να μετατρέψουν το μεμονωμένο σε γενικό, αλλά προσεγγίζουν με ζητήματα με ευαισθησία και σοβαρότητα, που ούτε μεγαλύτεροί τους δεν τη διαθέτουν πολλές φορές.

Εξακόσιοι συνολικά μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, συμμετέχουν σε 20 εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με το προσφυγικό. Μαζί με τους καθηγητές τους γνωρίζουν τους ανθρώπους που περνούν τα σύνορα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις χώρες που αδειάζουν. Από τους τίτλους που φέρουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πρόκειται για «γροθιά» στο ρατσισμό και τις προκαταλήψεις. Αρκεί ενδεικτικά ένας από τους τίτλους: «Κι αν ήσουν εσύ;»…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου