Χαμένοι σε ασαφείς νόμους

χαμένοι-σε-ασαφείς-νόμους-242316

Σε αυτή τη χώρα που προσπαθεί να πιαστεί από το… σωσίβιο των εισπρακτικών μηχανισμών και της αύξησης των εσόδων της, μέσω της αύξησης της φορολογίας (!), όλοι βουλιάζουν στον ωκεανό των ακατανόητων νομοθετημάτων

Είναι να μη σου τύχει, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο δηλαδή, να μπλέξεις με οικονομικές εκκρεμότητες έναντι του δημοσίου. Και οι οικονομικές εκκρεμότητες να σε οδηγήσουν σε δικαστικές. Εκεί χάθηκες… Αν επιχειρήσεις να ενημερωθείς επακριβώς για τις προβλέψεις του νόμου, τότε είναι βέβαιο ότι θα κινδυνέψεις από παράκρουση…

Το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα προκαλεί έμφραγμα στο κράτος και τα έσοδά του, ασφυξία στις δικαστικές αίθουσες και εγκεφαλικά στους φορολογούμενους. Οποιος έχει την οποιαδήποτε φαεινή ιδέα την πασάρει ως τροπολογία ή διευκρινιστική εγκύκλιο. Οι αρχικοί νόμοι γίνονται νέοι, αλλά με αποσπάσματα των προηγούμενων, οι αστερίσκοι και οι υποσημειώσεις σε οδηγούν στο χάος και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδίδονται απανωτά σε κάνουν να βγεις από το δρόμο σου, στην προσπάθειά σου να ενημερωθείς, αλλά και από τα ρούχα σου.

Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να αντιληφθεί ότι όσο περισσότερο σε γρίφο μετατρέπονται οι νόμοι, τόσο μεγαλύτερος ενέχει ο κίνδυνος να αγνοηθούν από εκείνους, τους οποίους αφορούν, δηλαδή τους πολίτες.

Ενας ξεκάθαρος νόμος, με απόλυτα σαφείς τις επιπτώσεις για τους πολίτες, τον οποίο θα μπορείς να τον αναγνώσεις μέσω ενός συγκεκριμένου ιστοχώρου, για παράδειγμα, και να τον αντιληφθείς από την αρχή μέχρι το τέλος, μοιάζει με ανέκδοτο σε τούτη τη χώρα, η οποία πάσχει από έσοδα, αλλά βρίθει από ασάφειες της νομοθεσίας.

Καλά ενημερωμένος πολίτης, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, σημαίνει περισσότερο συνειδητοποιημένος πολίτης απέναντι στις ευθύνες του.

Σε αυτή τη χώρα που προσπαθεί να πιαστεί από το… σωσίβιο των εισπρακτικών μηχανισμών και της αύξησης των εσόδων της, μέσω της αύξησης της φορολογίας (!), όλοι βουλιάζουν στον ωκεανό των ακατανόητων νομοθετημάτων.

Από υπαλλήλους μέχρι εξειδικευμένους δικαστές, η σωστή ερμηνεία μιας περίπλοκης νομοθεσίας που… διανθίζεται με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και υπουργικές αποφάσεις, σε ρυθμούς όπως η αλλαγή του πουκάμισου, μοιάζει με εφιάλτη.

Οι κατά καιρούς επισημάνσεις ειδικών επί των φορολογικών θεμάτων δείχνουν τη φρενίτιδα του μοναδικού στην Ευρώπη φορολογικού συστήματος που αλλάζει, όπως το φίδι δέρμα…

Τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνονται συχνά – πυκνά σχετικά με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις αποκαλύπτουν σε όλο το μεγαλείο κομφούζιο.

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης στοιχείων, παραθέτω ένα από τα δημοσιεύματα σχετικά με τη φρενίτιδα των αλλαγών, όπως προκύπτει από έρευνες διοικητικών δικαστών: μέσα σε 30 μήνες, έως το τέλος του 2014, ψηφίστηκαν 6 αμιγώς φορολογικά νομοσχέδια που είναι πλέον νόμοι του κράτους, με συνολικά 177 διατάξεις περί φορολογικών θεμάτων. Παράλληλα, άλλοι 17 νόμοι περιέλαβαν φορολογικές ρυθμίσεις προσθέτοντας στον απίστευτο όγκο της φορολογικής νομοθεσίας άλλες 71 φορολογικές διατάξεις. Και ως να μην έφθαναν αυτά, εκδόθηκαν και 111 υπουργικές αποφάσεις για φορολογικά θέματα και άλλες 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου