Βάσω Σαμακοβλή: Αυτό ξεπερνά τα όρια της υπομονής και της κατανόησης, είναι ντροπή

βάσω-σαμακοβλή-αυτό-ξεπερνά-τα-όρια-τη-284197

Η φοροκαταιγίδα έχει …πολυδιαφημιστεί. Απειρα τα δημοσιεύματα, πριν ακόμη τη ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι έρχονται να μειώσουν περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των ελληνικών οικογενειών. Συντάξεις, αλλά και αποδοχές μέσω της αύξησης της φορολογίας εισοδημάτων αγροτών και επαγγελματιών, και κάθε άλλη απολαβή αυτό το χειμώνα θα γίνει πιο ισχνή.

Εκείνο που δεν υπολογίζουμε όλοι είναι ότι φετινός χειμώνας, όχι μόνο ο φετινός αλλά όλοι οι χειμώνες, είναι το ακριβώς αντίθετο του καλοκαιριού. Αν και από την πίεση της κρίσης τα τελευταία χρόνια όλες οι εποχές ίδιες μας φαίνονται, δεν μπορεί παρά να διακρίνουμε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τους χειμερινούς μήνες κυριολεκτικά παγώνουν.

Φέτος που το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί σε λιγότερους και με αυστηρότερα κριτήρια, που τα χειμωνιάτικα έξοδα του σπιτιού και των παιδιών τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για τα φτωχά δεδομένα της εποχής, ο επερχόμενος χειμώνας δείχνει από τώρα, μέσα φθινοπώρου, ακόμη πιο σκληρός από τους προηγούμενους.

Ηρωες όσοι κρατούν την ευθύνη του οικογενειακού ταμείου που είναι μόνιμα άδειο τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες των σπιτιών που συνήθως επωμίζονται αυτό το βαρύ ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο λογιστή, οικονομολόγου και ψυχολόγου ταυτόχρονα. Το ψυχολογικό μασάζ των μελών της οικογένειας αναλαμβάνει συνήθως η γυναίκα αρχηγός για δαπάνες, που είτε πρέπει να καταργηθούν, είτε να περικοπούν δραματικά. Είναι και πάλι η ηρωίδα μάνα ή και ο ήρωας πατέρας, μιας και στην εποχή μας τα πράγματα έχουν αλλάξει, εκείνοι που καλούνται να ζυμώσουν… χωρίς αλεύρι.

Σχολικά έξοδα, έξοδα θέρμανσης, αύξηση φορολογίας και μείωση συντάξεων που έρχονται να προστεθούν στα ήδη εξοντωτικά μέτρα των προηγούμενων ετών μετατρέπουν το φετινό χειμώνα σε εποχή για γενναίους.
Ομως, είναι αδιανόητο εκείνοι που σηκώνουν το βαρύ καθημερινό φορτίο, δεχόμενοι τις συνέπειες μιας προσπάθειας -αυτό θέλουμε να ευελπιστούμε- να ορθοποδήσει η χώρα μας οικονομικά, να αντιμετωπίζουν και την αδιαφορία του κράτους ακόμη και στα στοιχειώδη.

Οχι στα πολύπλοκα και μεγάλα, αλλά στα απλά και καθημερινά. Είναι εξοργιστικό γονείς, μέσα στο χειμώνα, να επιβιβάζουν τα προνήπιά τους σε …ποδήλατο για να φτάσουν στο σχολείο τους (ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ φιλοξενεί σήμερα σχετικό ρεπορτάζ). Παιδιά με ειδικές ανάγκες να ταλαιπωρούνται, διότι δεν υπάρχουν σχολικά δρομολόγια γι’ αυτά. Είπαμε να υποστούμε τις επιπτώσεις της κρίσης, είπαμε να κάνουμε υπομονή για όσα άλλοι αποφασίζουν και φορτώνουν στις πλάτες μας, αλλά όχι και να βιώνουμε αυτή την αδιαφορία απέναντι σε οικογενειάρχες, οι οποίες ως σύγχρονοι ήρωες δίνουν σκληρή μάχη. Αυτό ξεπερνά τα όρια της κατανόησης. Είναι ντροπή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου