Βάσω Σαμακοβλή: Ξύπνησε δύο ημέρες πριν και παίρνει και τουφέκια…

βάσω-σαμακοβλή-ξύπνησε-δύο-ημέρες-πρι-293108

Ούτε μήνας δεν συμπληρώθηκε, που από την ίδια στήλη επισημαίναμε τα χαμηλά αντανακλαστικά θεσμικών φορέων της Μαγνησίας να ανταποκριθούν έγκαιρα απέναντι στις αυξημένες ροές κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου και στην έλευση χιλιάδων τουριστών. Γράφαμε για τις πρωτοβουλίες, που επί μήνες σέρνονται, για συσκέψεις και απόψεις που δημοσιοποιούνται, αλλά μετά ως προς τα απτά αποτελέσματα σιωπή…

Η τοπική επικαιρότητα, πολύ σύντομα, μας γύρισε στο ίδιο ζήτημα. Σήμερα Κυριακή δένουν στο Βόλο δύο από τα τρία κρουαζιερόπλοια, με περίπου 5.000 επιβάτες, οι οποίοι θα περιπλανηθούν -αν μείνουν εδώ- στους βουβούς δρόμους της εμπορικής αγοράς.

Δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή προχθές Παρασκευή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας την ταραχή του. Ταραχή, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι προκλήθηκε από πρόσφατες πρωτοβουλίες, στις οποίες τέθηκε επικεφαλής, αλλά χωρίς να βγει και μεγάλη άκρη.

Ετσι αποφάσισε να βάλει εναντίον όλων και κυρίως των κυβερνητικών βουλευτών, καλώντας τους μάλιστα να παραιτηθούν (!) και διερωτώμενος εάν πρέπει να πάρει τουφέκι για να τους κυνηγάει… Δηλώσεις ανεπίτρεπτες, θέσεις άκρως επικίνδυνες που δεν αρμόζουν σε εκπρόσωπο θεσμικού φορέα. Απόψεις που πυροδοτούν το ήδη φορτισμένο κλίμα έναντι των πολιτικών και αυτό δεν τιμά κανέναν, ούτε προσφέρει στη δημοκρατική λειτουργία ενός κράτους.

Μικροκομματική τακτική, που επιβάλλεται να απομακρυνθεί εάν θέλουμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους ή να πιάσουμε μια σειρά για να δούμε σύντομα αποτελέσματα. Το να εκτοξεύεις κατηγορίες για να απαλύνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν είναι εξοργιστικό.

Επαναστατική γυμναστική, χωρίς αποτέλεσμα τελικά. Η ταυτόχρονη έλευση τριών κρουαζιερόπλοιων έφερε τσουνάμι. Χρειάστηκε ο κατάπλους τριών για να κατανοήσουν το ζήτημα και να θυμηθούν στο παρά πέντε ό,τι ’να ναι. Από το Επιμελητήριο δόθηκε στη δημοσιότητα και μια επιστολή που έφυγε την ίδια ημέρα (Παρασκευή) προς το αρμόδιο υπουργείο για να λύσει το θέμα σε δύο ημέρες ή μάλλον σε μία… Εδειξαν παράκρουση οι βιαστικές ενέργειες, πολύ περισσότερο όταν αποδείχθηκε ότι βασίστηκαν σε κακή ενημέρωση, διότι καμία σχέση δεν είχε το υπουργείο. Η πυροδότηση ανούσιων αντιπαραθέσεων και μάλιστα με τραβηγμένες φράσεις, ίσως χωρίς δεύτερη σκέψη ή μάλλον χωρίς καθόλου σκέψη, ότι θα πάρει τα τουφέκια, δεν βοηθούν κανέναν. Πόσο μάλλον όταν ασκείς κριτική, δίχως να έχεις φροντίσει να είσαι πλήρως ενημερωμένος. Στάση που αποδεικνύει προχειρότητα, αλλά και ενέργειες που γίνονται για τη φιγούρα και όχι για την ουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου