Βάσω Σαμακοβλή: Τα ακούσαμε ξανά και περιμένουμε

βάσω-σαμακοβλή-τα-ακούσαμε-ξανά-και-πε-305132

Εάν τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν χάριν εντυπωσιασμού, αλλά απηχούσαν τις πραγματικές θέσεις, απόψεις και στοχεύσεις του, τότε κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Μετά απανωτές εκλογικές διαδικασίες, μείζονα εσωκομματικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μια διαπραγμάτευση γύρω από την οποία πρώην υπουργικά και μη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν το …κομμάτι τους πάνω σε μια χώρα που κατέρρεε οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και από μια προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε κοντά στο τέλος της προηγούμενης μετεκλογικής, η προτροπή του Αλ. Τσίπρα προχθές προς τους υπουργούς του για «σκληρή δουλειά» μπορεί να προκαλέσει αναθάρρηση.

Το ίδιο και η επισήμανσή του ότι τα υπουργεία δεν ανήκουν στους υπουργούς, αλλά στον ελληνικό λαό και κατά συνέπεια καλούνται να τα υπηρετήσουν. Οπως επίσης και το μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος, καλώντας τους να κυβερνήσουν και να λύσουν προβλήματα και όχι να στελεχώνουν τις πρωινές εκπομπές καναλιών.

Κάηκε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και το life style στενών συνεργατών του, στη διάρκεια της προηγούμενης σύντομης διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός. Το ίδιο και η χώρα. Δείχνει να επιδιώκει πλέον να μη δει το ίδιο έργο σε επανάληψη. Το κυριότερο, όμως, είναι να μη το δουν οι πολίτες, οι οποίοι περιμένουν τη φοροκαταιγίδα των επόμενων ημερών και όλες τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στις πλάτες τους. Το ερώτημα, ωστόσο, το οποίο εν καιρώ θα απαντηθεί είναι εάν οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στο νέο υπουργικό συμβούλιο έπιασαν τόπο.

Διότι και στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε: Η εξουσία δεν ανήκει σε εμάς, αλλά σε εκείνους που μας την ανέθεσαν. –Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και λάθη. –Η νέα κυβέρνηση θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. – Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η χώρα.

Ολα αυτά πριν από οκτώ μήνες. Τότε, υπουργοί σε καίριες θέσεις σφύριξαν, όπως φάνηκε, αδιάφορα. Το έδειξε η σύντομη πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης και το τσουνάμι καταστροφικών πολιτικών που σάρωσαν την οικονομία της χώρας, την ώρα που επιχειρούσε να ξανασταθεί στα πόδια της.

Προχθές, ο πρωθυπουργός μετέφερε στους υπουργούς του ότι ο «λαός ζητά να κυβερνήσουμε. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα».

Περιμένουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου