ΤΟΠΙΚΑ

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Μπορούμε να εγγυηθούμε την πορεία της χώρας προς τα εμπρός»

ευάγγελος-μεϊμαράκης-μπορούμε-να-εγ-318855

«Οι πολίτες κατάλαβαν τα μεγάλα ψέματα και τις ανεδαφικές υποσχέσεις που τους έδωσε και δεν τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Θέλουμε σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια ή αστάθεια και ολέθριους κινδύνους και πειραματισμούς», είναι το δίλημμα των αυριανών εκλογών, όπως το θέτει ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο ίδιος σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να δώσει θετικές απαντήσεις στα πραγματικά διλήμματα της κοινωνίας.

Συνέντευξη στη Βάσω Σαμακοβλή

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε για τους αγρότες, την ανεργία, που πλήττει ιδιαίτερα το νομό Μαγνησίας, αλλά και για τους φόρους που πνίγουν τους μικρομεσαίους. Για τους αγρότες, επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα δώσει τη μάχη για το θέμα της φορολόγησής τους. Για τους ανέργους και δη τους νέους, υποδεικνύει ως λύση την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το ξεμπλοκάρισμα των έργων, αλλά και τις επενδύσεις «που εμείς φέραμε και ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωχνε», ενώ για τους μικρομεσαίους τονίζει ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί είναι σε άμεση συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομίας. «Είμαστε και το παλιό και το νέο μαζί και μπορούμε να εγγυηθούμε την πορεία της χώρας προς τα εμπρός», τονίζει ο Ευ. Μεϊμαράκης, επικρίνοντας τον Αλ. Τσίπρα ότι το μόνο νέο που έφερε στη χώρα είναι το επώδυνο μνημόνιο και οι «ουρές» του.

Κύριε πρόεδρε, είναι κρίσιμες και γιατί οι εκλογές της Κυριακής;

«Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρίσκεται κυριολεκτικά στο μεταίχμιο. Οι εκλογές της Κυριακής θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι τέτοιο που να δίνει τη δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και τη συνεργασία των φυλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου να μπορέσει να αποκαταστήσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Αν η χώρα συνεχίσει να πειραματίζεται, αν παραταθεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα θα οδηγηθούμε στην καταστροφή. Η ψήφος στις 20 Σεπτεμβρίου είναι καθοριστική».

Τι το διαφορετικό προτείνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου;

«Μέσα στο διάστημα αυτό άλλαξε η χώρα, αλλάξαμε και εμείς. Οι πολίτες κατάλαβαν τα μεγάλα ψέματα και τις ανεδαφικές υποσχέσεις που τους έδωσε και δεν τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο Γενάρη ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μια χώρα με πλεόνασμα και σε ρυθμό ανάπτυξης, μετά ομολογουμένως από τις μεγάλες θυσίες των πολιτών. Έταξε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις στο Δημόσιο, διπλασιασμό συντάξεων, έταξε τα πάντα στους πάντες. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η ανεργία αυξήθηκε, οι συντάξεις μειώθηκαν περαιτέρω. Μην ξεχνάτε ότι για να γλιτώσει η χώρα την καταστροφή χρειάστηκε η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει μια επαχθή συμφωνία. Οι Ελληνες έχουν πλέον μέτρο σύγκρισης μεταξύ υποσχέσεων και πεπραγμένων. Και αυτό ακριβώς τους καλώ να πράξουν: να σκεφτούν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πως θέλουν να πορευτεί η χώρα. Θέλουμε σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια ή αστάθεια και ολέθριους κινδύνους και πειραματισμούς; Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να απαντήσει θετικά στα πραγματικά διλήμματα της κοινωνίας και να μετατρέψει τα αδιέξοδα της κρίσης σε μεγάλες ευκαιρίες».

Σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εκφράζετε το παλιό και ότι το κόμμα σας υπηρετεί τη διαπλοκή. Πώς απαντάτε;

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας συνηθίζει να λέει διάφορα και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα, πρέπει να θυμίσω και σε εσάς και σε εκείνον, ότι εμείς είμαστε οι μόνοι που πήραμε μέτρα για τη θωράκιση της διαφάνειας. Μήπως ξεχνάτε ότι η Ν.Δ. είναι η παράταξη που νομοθέτησε για την ηλεκτρονική διασύνδεση τραπεζών και εφορίας; Η Νέα Δημοκρατία νομοθέτησε την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε περιπτώσεις ενδείξεων για φοροδιαφυγή. Εμείς ήμασταν εκείνοι που από τη λίστα Λαγκάρντ εισπράξαμε 35 εκατομμύρια και άλλα 50 από τη φοροδιαφυγή. Εμείς κάναμε ανεξάρτητη τη Γραμματεία Εσόδων. Προκαλώ λοιπόν τον κ. Τσίπρα να μας πει τι έκανε αυτός. Να μας ενημερώσει έστω και για ένα μέτρο που πήρε η κυβέρνησή του υπέρ της διαφάνειας. Τον προκαλώ εάν έχει στοιχεία για τις ψευδείς του κατηγορίες να τα καταθέσει ανοιχτά. Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ καθαρή. Οσο για το παλιό και το νέο, η Ν.Δ. είναι η παράταξη που ενώνει και δεν διχάζει. Είμαστε και το παλιό και το νέο μαζί και μπορούμε να εγγυηθούμε την πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Επειδή όμως ακούω περί προοδευτικότητας, σας ρωτώ είναι πρόοδος η υιοθέτηση κάθε καινούργιου χωρίς να ξέρουμε εάν είναι προς όφελος του λαού; Είναι πρόοδος, να κάνουμε συνεχώς πειράματα που καταλήγουν σε «φέσια» πάνω από 90 δισ; Έχουμε αποδείξει ότι εμείς είμαστε η παράταξη που έχει κάνει όλα τα μεγάλα προοδευτικά βήματα για τη χώρα. Οσο για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι πλέον γνωστό σε όλους: Το μόνο νέο που έφερε στη χώρα ο κ. Τσίπρας, είναι το επώδυνο μνημόνιο και οι «ουρές» του.

Υποστηρίζετε ότι θα εφαρμόσετε καλύτερα την κακή, όπως τη χαρακτηρίζετε, συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου. Μνημόνιο σκληρών μέτρων, το οποίο ωστόσο ψηφίστηκε και από τη δική σας παράταξη. Την επομένη των εκλογών τι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του;

«Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και το ευρώ που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με μόνο σκοπό την ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας. Για να μην βρεθεί η χώρα απομονωμένη και χωρίς χρηματοδότηση. Γνωρίζουμε πως ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την πιο βαριά συμφωνία. Αρκετά και κρίσιμα θέματα της συμφωνίας έχουν μετατεθεί για τους επόμενους δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε εκείνες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους. Η διαφορά μας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία που δίνει θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα».

Κύριε πρόεδρε, οι αγρότες ήρθαν στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος. Μπορεί μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία να τους προφυλάξει από τη φοροκαταιγίδα που τους απειλεί;

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα. Προτίμησαν να επιβαρύνουν την οικονομία και τα νοικοκυριά με υπερφορολόγηση. Η επιβάρυνση ιδιαιτέρως του αγροτικού τομέα και εν γένει της πρωτογενούς παραγωγής, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή. Οπως έχω δεσμευτεί θα δώσουμε μάχη για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Χωρίς να υπόσχομαι πως θα τα αλλάξω όλα με ένα νόμο, θα ενημερώσω τους εταίρους για τις δικές μας αντιπροτάσεις και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού εισοδήματος. Δεν πρόκειται για ένα σταθερό εισόδημα, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή η 100% προκαταβολή του φόρου. Με αυτό ως κεντρικό επιχείρημα μπορούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας και να επιφέρουμε βελτιώσεις στα δυσβάσταχτα αυτά οικονομικά μέτρα που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας. Το αγροτικό είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Η Ν.Δ. πιστεύει ότι η ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Περιφέρεια, και ισχυρή Περιφέρεια δεν νοείται χωρίς πρωτογενή παραγωγή.

Οι μικρομεσαίοι πλήττονται από άδικους φόρους, στους οποίους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Εχετε σχέδιο για την αποκλιμάκωση των φόρων;

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων καθώς αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Εχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των αλλαγών που ευνοούν και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Το κλειδί για την ευημερία και την ελάφρυνση από τους φόρους και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ανάπτυξη και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, που αποτελεί γενικότερο στόχο της Ν.Δ. βρίσκεται σε συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο από τη Δευτέρα εγώ και οι συνεργάτες μου μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Στο νομό Μαγνησίας η ανεργία κινείται σε ύψη ρεκόρ. Τι έχετε να πείτε στους νέους, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από όλους από το φαινόμενο της ανεργίας και με δυσπιστία κοιτούν τους πολιτικούς;

Εχετε απόλυτα δίκιο. Η ανεργία είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που το πατάς και λύνεται. Χρειάζεται συνολική στρατηγική. Σας θυμίζω ότι εμείς διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή σε προγράμματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Να δώσουν επιμόρφωση και να ανοίξουν νέους ορίζοντες. Αυτά τα προγράμματα που πετύχαμε μέχρι το 2014 δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τα αξιοποίησε αλλά τα διέκοψε βιαίως. Δεν λέω ότι αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα. Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι οι επενδύσεις που εμείς φέραμε και ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωχνε. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου