Βάσω Σαμακοβλή: Για όλα φταίνε οι άλλοι

βάσω-σαμακοβλή-για-όλα-φταίνε-οι-άλλοι-329837

Εμεινε συνήθειο, δύσκολο να αλλάξει, να πέφτει το ανάθεμα για ό,τι στραβό γίνεται και για ό,τι καλό δεν γίνεται στους άλλους

Μάθαμε σ’ αυτή τη χώρα να κρεμόμαστε από μία κάλπη, αναμένοντας το αποτέλεσμά της. Βολευτήκαμε να τα περιμένουμε όλα από την όποια κυβέρνηση, τους υπουργούς της, τους βουλευτές. Από το κέντρο και ας επιζητούμε την αποκέντρωση. Εμεινε συνήθειο, δύσκολο να αλλάξει, να πέφτει το ανάθεμα για ό,τι στραβό γίνεται και για ό,τι καλό δεν γίνεται στους άλλους, σε εκείνους που έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους… Λες και εμείς δεν μπορούμε, έστω μέχρι εκεί που φτάνουν τα δικά μας χέρια, να καθορίσουμε τις τύχες μας, στις γειτονιές μας, στις συνοικίες μας, στις πόλεις μας, στους νομούς μας.

Ο προβληματισμός προκλήθηκε από πρόσφατη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, αναζητώντας πώς ο Βόλος θα υποδεχθεί καλύτερα τις κρουαζιέρες. Από τον Απρίλιο του 2014, ανατρέχοντας γρήγορα σε παλαιότερα δημοσιεύματα σχετικά με τις κρουαζιέρες, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έγραφε σε ρεπορτάζ του ότι από τον Ιανουάριο του 2015 κρουαζιερόπλοια θα δένουν και το χειμώνα στο λιμάνι του Βόλου.

Και όμως ακόμη ο Βόλος αναζητά πώς θα βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των χιλιάδων επισκεπτών του διά θαλάσσης. Ακόμη και σήμερα ψάχνει μέσα από ερωτηματολόγια τις απόψεις τους. Η πόλη συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού, της αγοράς, των μουσείων της, των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος και γαστρονομικού τουρισμού, αναψυχής ή ό,τι άλλο μπορεί να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, ώστε να ακολουθήσει η πιο αποτελεσματική διαφήμιση, δηλαδή από στόμα σε στόμα.

Σε κάτι που πλέει… μόνο του με επιτυχία προς την πόλη, η παραμικρή καθυστέρηση να ληφθούν αποφάσεις δείχνει καταστροφική. Εάν η πόλη συνεχίσει να συζητά με το πάσο της πώς θα διαχειριστεί τις κρουαζιέρες, τότε ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το εγχείρημα δεν θα βουλιάξει. Οπως, η απότομη προσγείωση των σταθερών αεροπορικών γραμμών στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Με τους πίνακες αφίξεων – αναχωρήσεων στον τοπικό αερολιμένα να δείχνουν πλέον μαύρο…

Πέρα από κονδύλια -μόνιμη επωδός για ό,τι δεν περπατάει- χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά, ευέλικτες κινήσεις, πρωτοποριακές σκέψεις, άμεσες αποφάσεις. Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται όχι συνεργασία φορέων στα λόγια, αλλά πραγματική συνεργασία όλων σε μια τοπική κοινωνία.

Εκτός από τη χάραξη της κεντρικής πολιτικής, οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δική τους ευθύνη. Απαιτείται να ενεργοποιούνται προς όφελός τους. Απαιτείται να σκέφτονται, να αποφασίζουν και να πράττουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Αν σ’ αυτή τη λογική κινηθούν οι τοπικές κοινωνίες, τότε είναι σίγουρο ότι τα μηνύματα προς το κέντρο θα είναι ακόμη πιο ηχηρά. Αλλά με γνώμονα τις θετικές προσπάθειες και όχι το ανάθεμα και την τιμωρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου