ΤΟΠΙΚΑ

Επέστρεψαν στις Μικροθήβες τα «αρπακτικά αμυγδάλων»

επέστρεψαν-στις-μικροθήβες-τα-αρπακ-353529

Κλέβουν σημαντική ποσότητα της σοδειάς τους, με τσουβάλια να μεταφράζονται έως και 500 ευρώ

Καραούλι… στη σοδειά αμυγδαλοπαραγωγών στις Μικροθήβες, έστησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά άγνωστοι δράστες. Διατηρώντας το συνήθειο των τελευταίων ετών, εφορμούν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και φεύγουν με τσουβάλια, μέσα σε ένα βράδυ. Ειδικά, τη φετινή περίοδο συγκομιδής, με την τιμή της αμυγδαλόψιχας να έχει εκτιναχθεί μέχρι και 11 ευρώ το κιλό, εξαιτίας της μείωσης των εισαγωγών, τα «αρπακτικά των αμυγδάλων» έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πρώτη ημέρα συγκομιδής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Το χθεσινό ξημέρωμα βρήκε τους παραγωγούς σε τουλάχιστον πέντε κτήματα, με απόγνωση μπροστά στη διαπίστωση ότι αμύγδαλα από δεκάδες δέντρα είχαν κλαπεί. «Και είναι μόλις η αρχή της συγκομιδής και τα αμύγδαλα είναι ακόμη πράσινα και όχι πλήρως ώριμα», ανέφερε ένας εκ των παραγωγών – θυμάτων της κλοπής και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μικροθηβών Κώστας Στρατήρας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του, όπως και τον συναδέλφων του στην περιοχή για το μακρύ χέρι… που λυμαίνεται την παραγωγή τους, ειδικά σε χρονική περίοδο, που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Εκτιμάται -καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που προκλήθηκε στη διάρκεια μιας νύχτας σε κάθε παραγωγό- ότι από κάθε κτήμα με ελαιόδεντρα οι δράστες έφυγαν με λεία έως και 500 ευρώ. Σε αυτό το ποσό μεταφράζεται η οικονομική ζημιά από την απώλεια τριών τσουβαλιών με αμύγδαλα για τον καθένα, μετά το διπλασιασμό την τελευταία τριετία της τιμής του προϊόντος στην αγορά.

Ο Κώστας Στρατήρας μεταφέρει τους φόβους των παραγωγών της περιοχής ότι οι επιδρομές στα κτήματά τους θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και θα ενταθούν προς το τέλος της συγκομιδής, μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί αγωνιούν για οικονομικές απώλειες, εξαιτίας των «αρπακτικών», ιδιαίτερα σημαντικές, σε μια στιγμή που προσπαθούν να συγκεντρώσουν ακόμη και το τελευταίο ευρώ.

Ομάδες περιφρούρησης

Στις σκέψεις τους είναι να συγκροτήσουν νυχτερινές ομάδες περιφρούρησης, ώστε να αποτρέψουν τη συνέχιση της οικονομικής τους καταστροφής και της απώλειας σημαντικού μέρους της παραγωγής τους. Δεν κρύβουν, όμως, την αγωνία τους για ό,τι μπορεί να συμβεί εάν έρθουν αντιμέτωποι, με όσους δεν σέβονται τον κόπο τους. Γι’ αυτό ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα από την Αστυνομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου