Βάσω Σαμακοβλή: Αδιάλλακτοι και ας πέσει η χώρα στο γκρεμό

βάσω-σαμακοβλή-αδιάλλακτοι-και-ας-πέσ-420906

Το ναρκοπέδιο στο εσωτερικό της φαίνονταν αδύνατον, από τα προεόρτια της -πιο κρίσιμης από κάθε προηγούμενη- χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή, να προσπεράσει αναίμακτα η κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η πρόεδρος της Βουλής και η πτέρυγα του Π. Λαφαζάνη απασφάλισαν και ο κρότος ακούστηκε πιο δυνατός, από τη βροχή μολότοφ που έπεφταν έξω από τη Βουλή από κουκουλοφόρους, την ώρα έναρξης της Ολομέλειας.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστω και με καθυστέρηση μηνών διαπίστωσε ότι το τρίτο μνημόνιο των πιο σκληρότερων μέτρων ήταν μονόδρομος υπό τις παρούσες συνθήκες, ξεκαθάρισε κλείνοντας την ομιλία του -σε ιδιαίτερα βαρύ και έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα- στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας: ή όλοι μαζί σήμερα ή αύριο δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός. Μία ακόμη δραματική έκκληση να διατηρήσει την ενότητα και να μην το «αδειάσουν», απέναντι στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, βουλευτές του κόμματός του.

Δέχθηκε το φιλί του …Ιούδα, εισερχόμενος στην αίθουσα και εισέπραξε ηχηρά «όχι» στη συμφωνία που έφερε επιστρέφοντας από Βρυξέλλες, αλλά ταυτόχρονα και τη …στήριξη των διαφωνούντων.

Στο λάκκο με τα ευρωπαϊκά λιοντάρια, ο Αλέξης Τσίπρας ωρίμασε βιαστικά και έχοντας πλήρη συναίσθηση του χάους που προέκυψε ανάμεσα στα προεκλογικά λόγια και στις μετεκλογικές πράξεις, ανέλαβε με τόλμη όλες τις ευθύνες -ακόμη και του πρώην υπουργού του, ο οποίος επιμένει ενοχλητικά πια να φιγουράρει μπροστά σε κάθε τηλεοπτική κάμερα με υπεροψία και ας ήταν ευθύνη του η κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός προέταξε το εθνικό διακύβευμα και κάλεσε τον καθένα να αναμετρηθεί με το μπόι του, ώστε να ψηφιστεί αναγκαστικά μία ιδιαίτερης σκληρότητας για τον ελληνικό λαό συμφωνία. Λες και ο ίδιος ή οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισαν να του παρέχουν πλήρη στήριξη ή οι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατανοούν ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει πλέον τις δραματικές συνέπειες της οριστικής ρήξης, δεν διαβιούν από τις χειρότερες μέρες τους και δεν έχουν πόλεμο με τη συνείδησή τους.

Τα «όχι» και τα «παρών» της χθεσινής ψηφοφορίας, με τα επαναστατικά τους μηνύματα προς τους εκβιαστές, ας ελπίσουμε ότι δεν θα γυρίσουν μπούμερανγκ στη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα σταθεί όρθια και ότι όσοι έμειναν πιστοί μεν στις θέσεις τους περί δραχμής ή της επιλογής τους περί χρεοκοπίας, κρυμμένοι πίσω από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνουν να επαίρονται για τη σταθερότητα των θέσεών τους πάνω στα αποκαϊδια της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου