ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι πολέμιοι του εσωτερικού

οι-πολέμιοι-του-εσωτερικού-425030

Της Βάσως Σαμακοβλή

Μία πολύ δυνατή στιγμή αποτύπωσαν οι φωτορεπόρτερς μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής και με ανηλεή επίθεση, επί 17 ώρες, της σκληρής Μέρκελ έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το Grexit και τα πιο ακραία σενάρια για την Ελλάδα είχαν αποφευχθεί, μετά από «σταύρωμα» του πρωθυπουργού και στο πρόσωπό του όλης της χώρας και των πολιτών της. Ο Αλέξης Τσίπρας με ανακούφιση για την έκβαση της πιο επώδυνης Συνόδου αγκάλιασε έναν από τους πλέον σθεναρούς συμμάχους της Ελλάδας, το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Τα έντονα συναισθήματα, εκτός από τη δυνατή αγκαλιά των δύο ηγετών, αποτυπώθηκαν στα βλέμματα και στις εκφράσεις που έλαβαν τα πρόσωπα όσων παρακολούθησαν τη συγκλονιστική σκηνή. Ο χειρότερος εφιάλτης για την Ελλάδα, αν και καθόλου αναίμακτα, είχε περάσει στο παρελθόν.

Και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στο εξωτερικό ευχαριστούσε τους συμμάχους, επιστρέφοντας στην Ελλάδα για ανασύνταξη δυνάμεων, μετρούσε το «αντάρτικο» στο ίδιο το κόμμα του.

Την ώρα, που οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας μιλούσαν για μία ανάσα στον ασφυκτικό θάνατο που επιχειρήθηκε για τη χώρα, με την κυβέρνηση να έχει υποστηρικτές από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από 30 βουλευτές του κόμματός του.

Πιστοί στο κομματικό τους καθήκον, αφήνοντας στην άκρη το μεγάλο κίνδυνο που πέρασε ξυστά από τη χώρα, κοπτόμενοι δήθεν να φανούν συνεπείς στις αντιμνημονιακές τους υποσχέσεις, ξέχασαν ότι απαιτούνταν πρωτίστως να φανούν συνεπείς απέναντι στη βασικότερη υποχρέωσή τους: να σταθεί η Ελλάδα ενωμένη στην κρισιμότερη μάχη της, με μοναδικό μέλημα στην παρούσα φάση η χώρα να μην πέσει στον γκρεμό.

Η στόχευσή τους, ωστόσο, παρά τις αποφάσεις ζωής και θανάτου για τη χώρα, δεν άλλαξε κατεύθυνση στο ελάχιστο, όπως οι κινήσεις τους πλέον αποκαλύπτουν. Η ανέκαθεν προσήλωσή τους να κρατήσουν τα ηνία του κόμματος δεν κλονίστηκε στο ελάχιστο και ας μπορούσαν να καούν τα πάντα γύρω τους. Και δείχνουν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν, απέναντι στην κατάκτηση των επιδιώξεών τους, ακόμη και τις πιο δραματικές στιγμές για τη χώρα.

Προκύπτει ότι τα σχέδιά τους καλά κρατούσαν. Αλλωστε, όταν η μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες προ δημοψηφίσματος αναζητούσε την όσο το δυνατόν ευρεία αποδοχή των θέσεων του κόμματος, η «αντιμνημονιακή» πλευρά προχωρούσε σε κατά τόπους οργανωτικές συσκέψεις, σε όλη τη χώρα και στο Βόλο, για την ισχυροποίηση της δικής της τάσης.

Σε αυτές τις αντιλήψεις καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός να αντιταχθεί, ανοιχτά πλέον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου