ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις προφυλακιστέοι και πέντε ελεύθεροι με όρους

τρεις-προφυλακιστέοι-και-πέντε-ελεύθ-470011

Μετά τη μαραθώνια διαδικασία απολογίας τους στον ανακριτή για την υπόθεση της εκβίασης καταστημάτων

Μαραθώνια εξελίχθηκε χθες η διαδικασία απολογίας των οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους για συμμετοχή σε δύο εγκληματικές οργανώσεις εκβίασης και «προστασίας» καταστημάτων, στο Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ο ένατος, φερόμενος ως «αρχηγός» της μίας οργάνωσης με έξι μέλη, συνελήφθη στην Αθήνα, σε συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Οι οκτώ συλληφθέντες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οδηγήθηκαν χθες το πρωί στα δικαστήρια του Βόλου, προκειμένου να απολογηθούν, έπειτα από προθεσμία που έλαβαν, στον Ανακριτή. Οι απολογίες και οι αποφάσεις ανακριτή και εισαγγελέα ολοκληρώθηκαν γύρω στις 9.30 το βράδυ.

Τρία άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα. Οι υπόλοιποι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με επιβολή χρηματικής εγγύησης στους τρεις. Οι συνδιασκέψεις μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα ήταν συνεχείς και διαρκείς οι επισκέψεις από το ένα γραφείο στο άλλο.

Προφυλακιστέοι, μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν, ο φερόμενος ως «αρχηγός» της τριμελούς εγκληματικής οργάνωσης, ο φερόμενος ως «υπαρχηγός» της εξαμελούς οργάνωσης και ο αστυνομικός, που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση.

Ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές το μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν δύο κατηγορούμενοι, ενώ στους υπόλοιπους τρεις επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ στον καθένα, καθώς και η απαγόρευση προσέγγισης των καταστημάτων, τους ιδιοκτήτες των οποίων φέρεται να εκβίασαν.

Ο εμπρησμός καφετέριας στις Αλυκές, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και η έκρηξη με γκαζάκι σε πρακτορείο προ-πο στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Ιάσονος, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014 ήταν οι δύο υποθέσεις, από τις οποίες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Για τις δύο υποθέσεις ενεργοποιήθηκε ο «κοριός» της ΕΥΠ. Με βάση διαλόγους που κατέγραψε το «βαλιτσάκι» οι αστυνομικοί κυνήγησαν την υπόθεση.

Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εκβίαση καταστημάτων. Οι δύο συμμορίες δρούσαν παράλληλα και ανεξάρτητα μεταξύ τους, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να είχαν ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποια θα κυριαρχήσει τη νύχτα.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων «πουλούσαν προστασία» σε τέσσερα καφέ – μπαρ του Βόλου και σε πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία εισέπρατταν έως 600 ευρώ το μήνα. Ο «ανταγωνισμός» ήταν σκληρός μεταξύ των δύο οργανώσεων, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο να επέλθει σύγκρουση μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει. Τη διαμάχη «διευθέτησε» ο αρχηγός τρίτης εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα και μετέβη στο Βόλο για να …σβήσει τη φωτιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου