Ξηλώθηκαν συμμορίες "νονών" στο Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-11, 14:24:21
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας
Ξηλώθηκαν συμμορίες "νονών" στο Βόλο

Πώς η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξάρθρωσε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες πουλούσαν προστασία 

Ενας εμπρησμός καφετέριας στις Αλυκές και μία έκρηξη σε πρακτορείο προ-πο στο Βόλο, τον περασμένο Ιανουάριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, που εκτελέστηκαν κατά παραγγελία, προέκυψε ότι ήταν μηνύματα συμμορίας εκβιαστών καταστημάτων, έναντι όσων δεν δέχονταν την «προστασία» τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Φωτό: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Οι δύο παραγγελίες εμπρησμού, με διαφορά δύο εβδομάδων η μία από την άλλη, αποτέλεσαν το νήμα της υπόθεσης που άρχισε να ξετυλίγει τους τελευταίους μήνες η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Μέχρι χθές το πρωί, όταν εννέα συνολικά άτομα στο Βόλο συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στα κρατητήρια. Με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής να ξηλώνει όχι μία, αλλά δύο εγκληματικές οργανώσεις, αντίπαλες μεταξύ τους, οι οποίες ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών.

Στην πρώτη οργάνωση των «προστατών» υπήρχαν τουλάχιστον έξι μέλη. Η δεύτερη οργάνωση τριμελής. Δρούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, η καθεμιά με «αρχηγό», δομή και ιεραρχία.

Η συμμορία των «3» κινούνταν σε μία κατεύθυνση: εκβίαση και προστασία επιχειρήσεων. Η συμμορία των «6» είχε δύο άξονες: ο πρώτος της εκβίασης και παροχής προστασίας και ο δεύτερος του εμπρησμού και της έκρηξης.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων «πουλούσαν προστασία» σε τέσσερα καφέ - μπαρ του Βόλου και σε πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία εισέπρατταν έως 600 ευρώ το μήνα. Ο «ανταγωνισμός» ήταν σκληρός μεταξύ των δύο οργανώσεων, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο να επέλθει σύγκρουση μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει. Τη διαμάχη «διευθέτησε» ο αρχηγός τρίτης εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα και μετέβη στο Βόλο για να ...σβήσει τη φωτιά.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρξε διαμάχη μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων για το ποια θα παρέχει «προστασία», σε δύο ημεδαπούς, ιδιοκτήτες τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τη «διευθέτηση» της διαμάχης μετέβη στο Βόλο ο αρχηγός τρίτης εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούταν στην Αθήνα σε παρόμοια αδικήματα και η οποία εξαρθρώθηκε χθες από το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη σύλληψη των μελών της.

Προχθές, στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία οι δύο «αρχηγοί» των εγκληματικών οργανώσεων και άλλα επτά βασικά μέλη.

Μεταξύ των συλληφθέντων της πρώτης οργάνωσης ένας αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Βόλου, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Λεπτομέρειες της υπόθεσης για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών της πόλης του Βόλου με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» και εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έγιναν γνωστές σε συνέντευξη Τύπου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας από τον αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξίαρχο Νίκο Γιαννέλο, το διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας Γιάννη Τόλια, το διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, αστυνομικό υποδιευθυντή Βασίλη Καραΐσκο και τον υποδιοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Ντιζέ.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας Νίκο Γιαννέλο, εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται σε συστηματικούς εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων της πόλης του Βόλου, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας».

 

Οκτώ συλλήψεις και ο «αρχηγός» στην Αθήνα

Για τη συμμετοχή τους στις οργανώσεις, ως αρχηγικά και βασικά μέλη, συνελήφθησαν χθές το πρωί στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνολικά οκτώ ημεδαποί, ηλικίας από 20 έως 61 ετών, πέντε μέλη της πρώτης οργάνωσης και τρεις της δεύτερης. Ο 29χρονος «αρχηγός» της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, για την εμπλοκή του σε συναφή υπόθεση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, του εμπρησμού, της έκρηξης, των παραβάσεων σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, καθώς και των παραβάσεων των νομοθεσιών περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ενας από τους συλληφθέντες της πρώτης οργάνωσης είναι αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Βόλου. Με απόφαση του Προϊσταμένου του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

 

Το χρονικό της εξάρθρωσης

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Γιάννης Τόλιας ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus - operandi).

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε σε δύο άξονες, υπό την απόλυτη καθοδήγηση και διεύθυνση του «αρχηγού» της. Στον πρώτο άξονα μεταξύ των μελών είχε ενταχθεί και ο αστυνομικός, καθώς και άγνωστος αριθμός περιφερειακών μελών, ενώ στο δεύτερο άξονα είχαν ενταχθεί τρία από τα συλληφθέντα μέλη.

 

Ο ρόλος του αστυνομικού

Ο ρόλος που είχε ανατεθεί στον εμπλεκόμενο αστυνομικό, από τον «αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η ενημέρωση για τις κινήσεις των Αστυνομικών Αρχών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους προέκυψε ότι οι δράστες προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».

Παράλληλα για να τους εκφοβίσουν και να τους εξαναγκάσουν να ενδώσουν στους εκβιασμούς, τους απειλούσαν ότι θα προέβαιναν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους και ότι θα προκαλούσαν φθορές στα καταστήματα τους.

Η δράση των δυο εγκληματικών οργανώσεων προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διακριβωθεί πέντε περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, από τους οποίους τα μέλη των οργανώσεων εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά έως και 600 ευρώ.

 

Διαμάχη μεταξύ των δύο οργανώσεων

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρξε διαμάχη μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων για το ποια θα παρέχει «προστασία», σε δύο ημεδαπούς, ιδιοκτήτες τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τη «διευθέτηση» της διαμάχης μετέβη στο Βόλο ο αρχηγός τρίτης εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούταν στην Αθήνα σε παρόμοια αδικήματα και η οποία εξαρθρώθηκε χθες από το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη σύλληψη των μελών της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αστυνομικός - μέλος της πρώτης οργάνωσης - έχοντας αποκτήσει επαφή με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, μέσω συγγενικού του προσώπου, τους έπεισε ότι λόγω της ιδιότητάς του θα τους προστάτευε από τη δράση των δύο οργανώσεων, έχοντας λάβει μάλιστα ως δώρο, το λιγότερο μία φορά, άγνωστη ποσότητα πετρελαίου για οικιακή χρήση.

 

Υποθέσεις έκρηξης και εμπρησμού

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο διευθυντής Ασφάλειας Βόλου Βασίλης Καραΐσκος εξιχνιάστηκαν και δύο υποθέσεις έκρηξης και εμπρησμού σε πρακτορείο Προ-πό και καφετέρια, συμφερόντων του ίδιου ατόμου, το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 αντίστοιχα, με δράστες τα μέλη του δεύτερου άξονα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον οι «αρχηγοί» αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των οργανώσεων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες με στοιχεία ταυτότητας άλλων ατόμων, ως επί το πλείστον αλλοδαπών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, ενώ στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένες - συνθηματικές εκφράσεις.

 

Κατασχέθηκαν

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης και των οργανωμένων ερευνών (σωματικών, σε οικίες και σε οχήματα), βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε έντεκα φυσίγγια, περίστροφο και πιστόλι, απομιμήσεις, δύο χειροβομβίδες δακρυγόνων, 44,3 γραμμάρια πυρίτιδας, κυνηγετικό όπλο και αεροβόλο τυφέκιο, όργανο πολεμικών τεχνών από δύο ξύλα ενωμένα με αλυσίδα, 105 φυσίγγια και δύο κάλυκες φυσιγγίου, γεμιστήρας φυσιγγίων και πέντε μαχαίρια, ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 64,7 γραμμαρίων, εννέα σπόροι κάνναβης, 172 δισκία αναβολικών φαρμάκων, εννέα ναρκωτικά δισκία, δέκα ενέσιμες συσκευασίες αναβολικών φαρμάκων και τρεις σύριγγες, αυτοσχέδια ξύλινη ράβδος, σπρέι πιπεριού, 24 κινητά τηλέφωνα και πέντε κάρτες SIM, τρία φωτοαντίγραφα τραπεζικών επιταγών, ατζέντα με σημειωμένους τηλεφωνικούς αριθμούς, βιβλιάριο καταθέσεων, κατάλογος με τηλέφωνα και χρηματικά ποσά, φακός και μπλε φάρος.

 

Απολογούνται τη Δευτέρα

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνεχίζονται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά από προθεσμία που έλαβαν θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Μετά από έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι, φυσίγγια, πυρίτιδα, βιβλιάρια καταθέσεων και μπλε φάρος...

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
6
=