Κυκλώματα "νονών" εξαρθρώθηκαν στο Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-11, 10:00:30
Για εκβίαση, προστασία και εμπρησμούς κατηγορούνται συλληφθέντες
Κυκλώματα "νονών" εξαρθρώθηκαν στο Βόλο

Δύο κυκλώματα, ανταγωνιστικά μεταξύ τους, εξαρθρώθηκαν χθες - Εννέα συλλήψεις στο Βόλο, εκ των οποίων ένας αστυνομικός

Συντονισμένες έφοδοι σε κατοικίες, προσαγωγές, συλλήψεις και μετά σιγή ασυρμάτου... Μία ακόμη γιγαντιαία επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου τέθηκε χθες σε εφαρμογή, έπειτα από πολύμηνη αξιοποίηση στοιχείων για δράση κυκλωμάτων «νονών» της νύχτας. Ο Βόλος μαζί με την Αθήνα, όπου εξελίχθηκε παράλληλα χθες, η αστυνομική επιχείρηση βρέθηκε στο επίκεντρο εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων -σύμφωνα με τις δικογραφίες που σχηματίζονται- για εκβίαση καταστημάτων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Οι έρευνες και οι καταθέσεις στο πλαίσιο της προανάκρισης συνεχίζονταν από νωρίς το πρωί χθες έως αργά το βράδυ. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για εννέα συλλήψεις στο Βόλο, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, την υπόθεση του οποίου ανέλαβε κλιμάκιο του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Συλλήψεις έγιναν και στην Αθήνα από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Ατιικής. Μεταξύ των συλληφθέντων ένας 42χρονος, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος της μίας εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Ο 42χρονος είναι Βολιώτης. Πάντως, φαίνεται να αποτελεί μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, με αρκετά παρακλάδια... και μεγάλη ουρά, με τις αποκαλύψεις γύρω από τη δράση των συγκεκριμένων ατόμων, να ακολουθούν με μορφή ντόμινο η μία μετά την άλλη, όπως έλεγαν χθες έγκυρες πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο εγκληματικές οργανώσεις εκβίασης, αντίπαλες μεταξύ τους. Η μία αποτελείται από τρία μέλη και η δεύτερη από έξι. Ορισμένα από τα άτομα της μίας «ομάδας» κατηγορούνται για εμπρησμό καταστήματος στις Αλυκές και έκρηξη σε ένα δεύτερο στο Βόλο.

Ο εμπρησμός καφετέριας στις Αλυκές, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και η έκρηξη με γκαζάκι σε πρακτορείο προ-πο στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Ιάσονος, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014 φαίνεται να είναι οι δύο υποθέσεις, από τις οποίες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Για τις δύο υποθέσεις, που φέρεται να ξεσκεπάζει, η ίδια αστυνομική επιχείρηση ενεργοποιήθηκε ο «κοριός» της ΕΥΠ. Με βάση διαλόγους που κατέγραψε το «βαλιτσάκι» αστυνομικοί που κυνήγησαν την υπόθεση φέρεται ότι έδεσαν στοιχεία και πληροφορίες.

Οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε καταστήματα του Βόλου φέρεται να βαρύνει μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εκβίαση καταστημάτων. Οι δύο συμμορίες δρούσαν παράλληλα και ανεξάρτητα μεταξύ τους, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να είχαν ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποια θα κυριαρχήσει τη νύχτα.

«Δουλειές» είχαν αναπτύξει και με νυχτερινά κέντρα και στην Αθήνα και όχι μόνο στο Βόλο.

Εξαιτίας της μη πληροφόρησης από την Αστυνομία για οποιοδήποτε στοιχείο γύρω από την υπόθεση των «νονών», οργίασαν χθες οι φήμες για άτομα που δήθεν συνελήφθησαν, αλλά και εμπλοκή των φερόμενων ως εγκληματικών οργανώσεων με την ...τρομοκρατία.

Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν, αντίθετα διαψεύστηκαν, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία στον κλάδο των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι στους συλληφθέντες για εκβίαση, αλλά αποτελεί ένα από τα θύματα εκβιασμού και κλήθηκε χθες να καταθέσει, στο πλαίσιο της προανάκρισης.

 

Χειροπέδες σε γνωστά ονόματα «νονών» της νύχτας

Δημοσιεύματα, στο μεταξύ, αθηναϊκών εφημερίδων κατέγραφαν χθες για την ίδια –ταυτόχρονη με το Βόλο υπόθεση –ότι 42χρονος κακοποιός, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ως εισπράκτορας συμμορίας με επικεφαλής διαβόητο αρχινονό φέρεται ως αρχηγός πολυμελούς συμμορίας εκβιαστών που εξαρθρώθηκε από την Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Σε μια ακόμα μεγάλη επιχείρηση «σκούπα» στις συμμορίες της νύχτας που ξεκίνησε από το πρωί εξαρθρώθηκαν δυο συμμορίες εκβιαστών που πουλούσαν «προστασία» σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και λυμαίνονταν περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, όπως τον Βόλο, την Πάτρα, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο.

Κατά τη διάρκεια των εφόδων συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής και του Βόλου 18 άτομα ενώ στις δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί περιλαμβάνονται άλλα τρία άτομα.

Επίσημες ανακοινώσεις για την αστυνομική επιχείρηση στις συμμορίες του υποκόσμου αναμένεται να γίνουν σήμερα Πέμπτη.

Η σημαντικότερη υπόθεση αφορά την εξάρθρωση της νέας συμμορίας που είχε συστήσει ο 42χρονος ποινικός. Ως πρωτοπαλίκαρο του αρχινονού βαρυποινίτη ήταν από τα πρώτα ονόματα στην ογκωδέστατη δικογραφία που είχε σχηματισθεί τον Απρίλιο του 2011 και περιελάμβανε 217 κατηγορούμενους. 

Τότε είχε δοθεί μεγάλο πλήγμα στον υπόκοσμο καθώς εξαρθρώθηκαν τέσσερις μαφιόζικες συμμορίες με τα πιο «ισχυρά πρόσωπα» της νύχτας. Ανάμεσα στα άλλα το όνομα του είχε εμπλακεί με «διευκολύνσεις» σε εκκρεμότητες που αφορούσαν γνωστή τραγουδίστρια. 

Ο 42χρονος εδώ και περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε πάλι δυναμικά στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και αναβαθμίσθηκε ως αρχηγός συμμορίας μπράβων - εκβιαστών.

Στη νέα συμμορία μετέχουν πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις εκβιασμών, μαζί με ορισμένους «νεοσύλλεκτους». 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη νέα συμμορία είναι και ένας πυγμάχος από την Πάτρα το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε πόλεμο νονών της περιοχής. 

Η συμμορία σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι έλεγχε τουλάχιστον 30 καταστήματα σε Αττική και Βόλο εισπράττοντας εκβιαστικά ποσά που ανέρχονταν από 50 ευρώ της εβδομάδα και έφθαναν τα 200 ευρώ.

Στο «παράρτημα » της συμμορίας που δρούσε στο Βόλο ελέγχεται και η συμμετοχή τους σε οργανωμένα επεισόδια σε αγώνες. Μικρότερης εμβέλειας είναι η δεύτερη συμμορία που εξαρθρώθηκε, η οποία είχε κύριο αντικείμενο στους εκβιασμούς ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην Αττική και στην Κόρινθο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=