ΤΟΠΙΚΑ

Νέο κρησφύγετο στη Μαγνησία ~ Στα Άνω Λεχώνια οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

νέο-κρησφύγετο-στη-μαγνησία-στα-άνω-λε-491312

Ειδικά κλιμάκια ξεσκονίζουν τους χώρους και αναζητούν στοιχεία για ενοικιαστές και επισκέπτες

Δεν απομακρύνθηκαν, μετά τις συλλήψεις στη μεζονέτα – κρησφύγετο στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς την περασμένη Παρασκευή, αντίθετα επεκτάθηκαν στη Μαγνησία οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ως νέο καταφύγιο των «ληστών του Διστόμου» και του «ληστή με τα μαύρα» χαρακτηρίστηκε χθες από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ένα παλιό διώροφο πετρόκτιστο σπίτι στα Ανω Λεχώνια. Οι πληροφορίες θέλουν οι έρευνες να εντείνονται σε μια προσπάθεια να κινηθούν στα ίχνη του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Χθες το πρωί, η αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση στα Ανω Λεχώνια έγινε αισθητή από τους κατοίκους της. Οι δρόμοι περιμετρικά του οικήματος, πίσω από το πρώην δημαρχείο Αρτέμιδας, αποκλείστηκαν από ισχυρές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, η πρόσβαση στο χώρο που αποκλείστηκε με ειδική σήμανση ήταν εξαιρετικά ελεγχόμενη και εξειδικευμένα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής «ξεσκόνισαν» το εσωτερικό του πέτρινου κτιρίου.

Συνεργεία της σήμανσης και των εγκληματολογικών ερευνών παρέμεναν επί ώρες στο νέο κρησφύγετο για την ανίχνευση αποτυπωμάτων και βιολογικού υλικού, προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα που έχουν περάσει από το εν λόγω οίκημα.

Σε αντίθεση με το κρησφύγετο της Νέας Αγχιάλου, στα Ανω Λεχώνια συλλήψεις δεν έγιναν, ούτε όμως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίστηκαν όπλα, όπως στην περίπτωση της Χρυσής Ακτής. Ωστόσο, στο σπίτι φέρεται να βρέθηκε σακούλα με χρήματα, αποκόμματα εφημερίδων, καθώς και σχεδιαγράμματα τα οποία αξιολογούνται.

Το νέο κρησφύγετο των ληστών του Διστόμου, που γίνεται από χθες φύλο και φτερό, είναι ιδιοκτησίας γυναίκας, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και χθες όταν πληροφορήθηκε από κοντινά της πρόσωπα για τη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση στο οίκημα που έχει νοικιάσει, δεν έκρυβε τη μεγάλη της έκπληξη.

Το σπίτι φέρεται να νοικιάστηκε προ διετίας περίπου, μέσω μεσιτικού γραφείου, με πλαστή ταυτότητα σε κάποιον «Δημήτρη», ο οποίος ζούσε μαζί με μία αλλοδαπή γυναίκα και ένα μικρό κοριτσάκι.

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα εσπευσμένα, περιέγραφε ότι είχε ρωτήσει το ζευγάρι των ενοικιαστών αν ενδιαφέρονταν να αγοράσουν το σπίτι, αλλά ο «Δημήτρης» απάντησε πως είχε οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο θα το εξέταζε, όπως είπε, αν πωλούσε ένα ταξί και ένα σπίτι στην Αθήνα. Τίποτε όπως είπε η ιδιοκτήτρια δεν της είχε κινήσει υποψίες για το οτιδήποτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, το ζευγάρι κυκλοφορούσε με ένα πολυτελές τζιπ, ενώ δεχόταν επισκέψεις από ένα άλλο ζευγάρι.

Κάτοικοι των Λεχωνίων κλήθηκαν, στο μεταξύ, χθες, στο πλαίσιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής να αναγνωρίσουν μέσω φωτογραφιών που επιδεικνύονταν, πρόσωπα που κινούνταν στο σπίτι. Ορισμένοι υποστήριζαν ότι έβλεπαν σπάνια τον «Δημήτρη» να κινείται στην περιοχή και μόνο όταν υπήρχε ανάγκη για προμήθειες, ενώ ελάχιστες φορές είχαν δει τη σύζυγό του.

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA που συλλέχθηκε στο σπίτι της Αγχιάλου. Η Αντιτρομοκρατική τις επόμενες ημέρες θα ξέρει το κατά πόσο από το χώρο έχουν περάσει γνωστοί καταζητούμενοι.

Η βαλλιστική έρευνα από τα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έδειξε ότι τα τρία καλάσνικοφ που βρέθηκαν στη μεζονέτα της Χρυσής Ακτής Παναγιάς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια.

Στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς συνελήφθησαν οι δύο από τους τρεις φερόμενους ως δράστες της ληστείας που έγινε πριν από ένα χρόνο σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο, οι Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης. Το τρίτο άτομο, που βρισκόταν στη διώροφη μεζονέτα και αναγνωρίστηκε ως ο Σπύρος Δραβίλας, αυτοκτόνησε.

Με βολή στο στόμα αυτοκτόνησε ο Δραβίλας ~ Τι έδειξε η νεκροψία

Την εκδοχή της αυτοκτονίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της νεκροτομής στον έναν εκ των τριών κακοποιών της υπόθεσης της Νέας Αγχιάλου, Σπύρο Δραβίλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

«Τα στοιχεία της νεκροτομής είναι συμβατά με την αυτοκτονία», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία ολοκλήρωσε τη νεκροτομή.

Η κ. Λεονταρή επισήμανε ότι «η νεκροτομή επιβεβαίωσε τα στοιχεία της αυτοψίας. Εχουμε βολή μέσα στο στόμα με κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις του σπλαχνικού και εγκεφαλικού κρανίου. Ουδεμία, άλλη κάκωση δεν έφερε στο σώμα, ενδεικτική πάλης».

Ο καταζητούμενος βρέθηκε νεκρός με τραύμα από καλάσνικοφ στο πρόσωπο, πεσμένος μπρούμυτα σε εσωτερικά σκαλάκια στο σαλόνι του σπιτιού. Κοντά του βρέθηκαν κάλυκες και το όπλο που κρατούσε με το δεξί του χέρι ήταν καλυμμένο από το σώμα του, ενώ στο αριστερό κρατούσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Προφυλακιστέοι Τσιρώνης και Χριστοδούλου ~ Μετά την απολογία τους χθες στον Ανακριτή, όπου αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν οι δύο συλληφθέντες στη Νέα Αγχίαλο Βόλου, μετά τις σύντομες απολογίες που έδωσαν στον ανακριτή, ενώπιον του οποίου μετήχθησαν χθες το μεσημέρι.

Οι Γρηγόρης Τσιρώνης και Σπύρος Χριστοδούλου, οι οποίοι είναι υπόλογοι για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, φέρεται να αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται, επιφυλασσόμενοι να δώσουν απαντήσεις στην ανάκριση όταν ενημερωθούν για όλα τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους.

Στους δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδονται 8 ληστείες από το 2011 και μετά.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος του Γρηγόρη Τσιρώνη, Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε πως ο εντολέας του συνειδητά επέλεξε επί 9 χρόνια «το δρόμο της φυγοδικίας», καθώς είχε «στοχοποιηθεί από τις Αρχές» και προτίμησε το «δρόμο της ελευθερίας από τη φυλακή».

Κατά την αποχώρηση των δύο προσωρινά κρατουμένων δημιουργήθηκε μικροένταση μεταξύ των αστυνομικών και της ομάδας νεαρών που βρίσκονταν στα δικαστήρια σε συμπαράστασή τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν από τον ανακριτή να κρατηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού για έναν μήνα, ώστε να έχουν χρόνο για να λάβουν ολόκληρη τη δικογραφία, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό. Ετσι ο Γρηγόρης Τσιρώνης πρόκειται να μεταχθεί στις φυλακές Τρικάλων και ο Σπύρος Χριστοδούλου πιθανότατα στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Η περιοχή γύρω από το πέτρινο σπίτι, πίσω από το πρώην δημαρχείο Αρτέμιδας, αποκλείστηκε και η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά ελεγχόμενη

Ενα ακόμη οίκημα, αυτή τη φορά στα Ανω Λεχώνια, εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως καταφύγιο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου