ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύσεις στους «ρυπαντές» της ετοιμάζει η βιομηχανία της ΕΒΟΛ

μηνύσεις-στους-ρυπαντές-της-ετοιμά-502139

Παραδοχή – σοκ από Κολυνδρίνη ότι το όνομα δόθηκε μετά από πιέσεις…

Διαστάσεις δυσανάλογες με άλλες αντίστοιχες στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν και με διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά, έλαβε η -από ατύχημα και όχι εσκεμμένα όπως όλες οι πλευρές συγκλίνουν- διαρροή αποβλήτων από αγωγό του εργοστασίου της ΕΒΟΛ, στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Οι διαδικασίες αυτοψίας, δειγματοληψίας και κίνησης των διαδικασιών για τη συμμόρφωση της επιχείρησης έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος εξελίχθηκαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Αν και εδώ διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις. Εκείνο, όμως, που προκάλεσε εντύπωση είναι η ακατανόητη -τουλάχιστον προς το παρόν- πρεμούρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανακοινώσει το όνομα της επιχείρησης που φέρεται, κατά τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ως τελευταίος ρυπαντής του Σεσκουλιώτη.

Πρεμούρα, διότι ουδέποτε στο παρελθόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοσιογραφική μας έρευνα, δόθηκε στη δημοσιότητα με δημόσιες δηλώσεις και πριν την επιβολή προστίμου η «ταυτότητα» επιχείρησης – ρυπαντή ή επιχείρησης – παραβάτη.

«Η επωνυμία της βιομηχανίας είναι γνωστή στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί», ήταν μεταξύ των δηλώσεων της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη σε τοπικά μέσα στις 6 Μαΐου 2015.

Τι μεσολάβησε, ωστόσο, μέχρι τις 22 Μαΐου, οπότε διαφοροποιήθηκε η στάση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όταν αρχικά ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και στη συνέχεια την ίδια ημέρα η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη με δηλώσεις τους κατονόμασαν τον ρυπαντή; Την ίδια ημέρα δε «συμπτωματικά» τετρασέλιδο υπηρεσιακό έγγραφο της έκθεσης αυτοψίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Περιβάλλοντος διαρρέει σε τοπικό site.

Ο λόγος -έτσι όπως τουλάχιστον προβλήθηκε- ήταν πρωτοφανής. «Πώς και δόθηκε για πρώτη φορά όνομα εταιρείας στη δημοσιότητα, πριν καν της επιβληθεί πρόστιμο;», ρωτήσαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας τη Δ. Κολυνδρίνη, η οποία σημειωτέον μας επανέλαβε ότι η διαρροή ήταν από λάθος και όχι εσκεμμένα και το κυριότερο ότι πρόκειται για μια βιομηχανία που δεν είναι υπότροπη.

  • «Αφού το ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης. Να βγω και να τον διαψεύσω; Ζήτησα και έχω τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, ώστε να είμαι καλυμμένη», απάντησε.
  • «Και γιατί ζητήθηκε γνωμάτευση νομικού; Σημαίνει ότι για πρώτη φορά χειρίζεστε με τέτοιο τρόπο παρόμοια κατάσταση», τη ρωτήσαμε.
  • «Δεν γνωρίζετε πώς σε αυτό το νομό ορισμένες καταστάσεις αντιμετωπίζονται κατά το δοκούν; Πώς μεγαλοποιούνται ορισμένα θέματα; Ηταν θέμα, ώστε να λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις;», διερωτήθηκε.
  • «Δηλαδή, λέτε ότι αναζητήσατε νομική γνωμάτευση, ώστε να ανακοινώσετε νωρίτερα το όνομα της επιχείρησης, επειδή δεχθήκατε πιέσεις από δημοσιογράφους;», επιμείναμε.
  • «Δεν υπάρχει λόγος να αναγάγεται σε μείζον θέμα. Εμείς κινούμαστε επί ίσοις όροις απέναντι σε όλους. Χωρίς περισσότερη ή λιγότερη εύνοια, μικρότερη ή μεγαλύτερη τιμωρία. Από τη στιγμή που ζητήσαμε από την εταιρεία να καταθέσει τις απόψεις της και η ίδια παραδέχθηκε στην υπηρεσία ότι είναι ο ρυπαντής», απέφυγε να απαντήσει.

Κοντολογίς, η παραδοχή – σοκ της Δ. Κολυνδρίνη, ήταν εμμέσως πλην σαφώς, ότι η διοίκηση μπορεί να ασκείται ανάλογα με δημοσιογραφικές ή άλλες πιέσεις.

Η επιβεβαίωση ήρθε από το νομικό σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά εξέθεσε συνοπτικά το σκεπτικό της γνωμάτευσης – κάλυψη της αντιπεριφερειάρχη και παραδέχθηκε ότι ήταν μια απαιτούμενη ενέργεια, καθώς δημοσιογράφοι τηλεφωνούσαν κάθε μέρα και ζητούσαν επίμονα να ανακοινωθεί το όνομα.

Από τις σπάνιες περιπτώσεις

Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε, στο μεταξύ, ότι ουδέποτε στο παρελθόν δημοσιοποιήθηκε με δηλώσεις το όνομα ρυπαίνουσας επιχείρησης του πολύπαθου χειμάρρου Σεσκουλιώτη, ο οποίος απασχολεί πολύ συχνά με εικόνες αφρών ή άλλων ρυπαντικών στοιχείων. Σπάνια δε (από τις αρχές του 2015 εντοπίσαμε μόλις μία περίπτωση προστίμου) προσδιορίζεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επιχείρηση – ρυπαντής από τα απόβλητα.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση άλλης επιχείρησης, η οποία εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Μαγνησίας να ρυπαίνει το Σεσκλιώτη. Το χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό της ρύπανσης μέχρι την επιβολή προστίμου είναι πέντε μήνες! Συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση, οι αυτοψίες υπαλλήλων έγιναν 17 και 19/12/2014, 2, 4 και 6/2/2015, η επιχείρηση κλήθηκε να υποβάλει τις απόψεις της με έγγραφα στις 28/1/2015, στις 6/2/2015 και στις 30/3/2015, η επιχείρηση έστειλε την τελευταία της αιτιολογική αναφορά στις 14/4/2015, η υπηρεσία εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στις 6/5/2015 και το πρόστιμο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στις 11/5/2015.

Στην περίπτωση της ΕΒΟΛ, το πρόβλημα «εμφανίστηκε» στις 29/4/2015 και μέσα σε δύο εβδομάδες, η υπόθεση έκλεισε, σφραγίστηκε και ανακοινώθηκε… Για τη ρύπανση με στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με τη Δ. Κολυνδρίνη έδειξαν ως «ρυπαντή την ΕΒΟΛ, οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν στις 29 Απριλίου, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα. Ομως, από την αυτοψία της υπηρεσίας γίνεται εμφανές ότι η τηλεφωνική καταγγελία στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έγινε στις 21 Απριλίου… Για ποιο λόγο το περιστατικό δόθηκε στη δημοσιότητα επτά ημέρες αργότερα ως «καινούργιο» αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα.

«Δεν είμαι ο ρυπαντής»

Από την άλλη πλευρά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ο οποίος δέχθηκε, όπως λέει, ισχυρό πλήγμα επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι ο ρυπαντής και συνεχίζει να ζητά ελέγχους για τα λύματα που συνεχίζουν να πέφτουν στο χείμαρρο. Στην υποβολή των απόψεών του προς την Περιφέρεια περιγράφει ότι η διαρροή προκλήθηκε από βλάβη λόγω καθίζησης εδάφους σε έναν από τους δύο παλιούς αγωγούς. Η κινητοποίηση του εργοστασίου για την επιδιόρθωση ήταν άμεση, όπως λέει, πριν καν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες. Αμφισβητεί, όμως, ότι τα λύματα στο χείμαρρο ήταν από τη διαρροή της γαλακτοβιομηχανίας και επισημαίνει ότι έχει ήδη αναθέσει σε αρμόδιο ανεξάρτητο φορέα να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη επί των αναλύσεων των υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας, λέγοντας ότι τα χημικά στοιχεία που μνημονεύονται στην έκθεση είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από τη γαλακτοβιομηχανία.

Τα δείγματα, σημειώνει, λήφθηκαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ και χωρίς τη λήψη δειγμάτων από τους αγωγούς ομβρίων ακριβώς έξω από το εργοστάσιο.

Εξωτερικό εργαστήριο ενημέρωσε τον Α.Σ.Β. ότι τόσο το χώμα όσο και το δείγμα που λήφθηκε έξω από το εργοστάσιο, καμία σχέση δεν έχει με αυτά που βρέθηκαν στην τάφρο.

Αφήνει δε να εννοηθεί ότι πίσω από την υπόθεση της μικρής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία στηρίζει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, πιθανόν να κρύβονται συμφέροντα που ενοχλούνται από την πορεία της.

Μηνύσεις

Ο αγροτικός κόσμος και όσοι εργάζονται στη βιομηχανία εμφανίζονται με οργή για όσους επέλεξαν να ζημιώσουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλήθηκε έκτακτο Δ.Σ. Αποφάσισε να ερευνηθεί η υπόθεση και να υποβληθούν μηνύσεις σε όλους όσους ζημίωσαν την επιχείρηση, αλλά και ΜΜΕ, χωρίς να τελεσιδικήσει η υπόθεση που έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις.

Σε ενημέρωση δε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Συνεταιρισμός ενημερώθηκε ότι ο νόμος απαγορεύει να κατονομαστεί επιχείρηση, όσο η υπόθεσή της είναι ανοιχτή, ενώ όταν πρόκειται για μη υπότροπη επιχείρηση, τότε πριν τα πρόστιμα προηγούνται συστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου