ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο σήμερα η «Νονά»

στο-βόλο-σήμερα-η-νονά-659126

Μια καθηλωτική ταινία-πορτρέτο της Άνγκελα Μέρκελ ~ Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Στέλιος Κούλογλου, ομιλητής ανοιχτής εκδήλωσης, στο Αχίλλειο, στις 7 μ.μ.

Την βλέπουμε να ομολογεί ότι τις ώρες που έπεφτε το τείχος του Βερολίνου πήγε… για σάουνα. Ομως μερικά χρόνια μετά, η άσημη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία που δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ο δάσκαλός της στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, λέει ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι η «Μερκιαβέλι» ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι. Μια δημοσιογράφος που την γνωρίζει καλά, λέει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους της Μαφίας.

Το 2008 η Γερμανίδα καγκελάριος καλείται να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι γερμανικές τράπεζες είναι σοβαρά εκτεθειμένες, αλλά υπάρχει και ένας Ελληνας, από μηχανής θεός. «Aν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ», λέει η Νάομι Κλάιν,«θα ήταν για την Ελλάδα». Πως η Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε να κυριαρχήσει στην Γερμανία και να επιβάλλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη;

Πρόκειται για την περίληψη της καθηλωτικής ταινίας «Νονά», που διηγείται την ιστορία της ανόδου της Μέρκελ στην εξουσία, όπως το έπος του Νονού, σύμφωνα με την Huffington Post.

Εκδήλωση

Η «Νονά» έρχεται σήμερα Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στο Βόλο. Στην εκδήλωση που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την Αριστερή Διακυβέρνηση», στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο Αχίλλειο. Κύριος ομιλητής της ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης προβληματισμού με θέμα «Προκλήσεις της Αριστερής Διακυβέρνησης στη χώρα μας», ο δημιουργός της ταινίας, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Στέλιου Κούλογλου «Νονά», ένα ανορθόδοξο βιογραφικό της Ανγκελα Μέρκελ, θα προβληθεί μετά το τέλος της συζήτησης.

«Ενα εξονυχιστικό πορτρέτο της Ανγκελα Μέρκελ, στη σημερινή υπό κρίση Ευρώπη, παρουσιάζεται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου», έγραψε η Ελευθεροτυπία.

«Με γλαφυρή αφήγηση και εύστοχες δόσεις χιούμορ… η μεθοδολογική ανάλυση του Κούλογλου και οι απόψεις του δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν, του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ, αλλά και της γνωστής ακτιβίστριας και συγγραφέα Ναόμι Κλάιν προχωρούν βαθύτερα από τη γαργαλιστική επιφάνεια και υποστηρίζουν πειστικά τη σχέση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την οικονομική ολιγαρχία της πατρίδας της και το στήσιμο της επιχείρησης διάσωσης του ασύδοτου ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο δεν ήταν παρά η επιχείρηση διάσωσης των προβληματικών τραπεζικών κολοσσών του Βορρά», περιγράφει το Αθηνόραμα.

«Ο δημιουργός της ταινίας γνωρίζει πολύ καλά το υλικό του και το χειρίζεται με εύστοχο και διασκεδαστικό τρόπο», σύμφωνα με τη Rhein – Neckar – Zeitung.

«Με χιουμοριστικό και καυστικό τρόπο η καγκελάριος παρουσιάζεται να ακολουθεί στη σημερινή πολιτική της τις αρχές και τις αξίες, με τις οποίες γαλουχήθηκε στην Ανατολική Γερμανία, και να εφαρμόζει τις μαφιόζικες μεθόδους της «ομερτά»», σχολιάζει η Deutsche Welle.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου

1. Τι είναι η «Νονά»;

«Η Νονά είναι η Μέρκελ και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο της Γερμανίδας δημοσιογράφου Γερτρούδης Χέλερ, που μιλά στην ταινία. Η ιστορία μας ξεκινά από την παιδική της ηλικία και την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου η σημερινή καγκελάριος μεγάλωσε και διαμόρφωσε τις αξίες και την προσωπικότητα της…

Στην πραγματικότητα αξιοποίησε όλη τη νοοτροπία του κομουνιστικού συστήματος, πρώτα για να κερδίσει τη μάχη εξουσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κι ύστερα να κυριαρχήσει στην Ευρώπη: η εξουσία είναι το παν, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και οι μάζες πρέπει να μένουν απληροφόρητες.

Υπάρχουν στο ντοκιμαντέρ μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ιδέα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τις συνέπειες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Νότου, συνέπειες στις οποίες επίσης επικεντρώνεται η ταινία. Μέσα από όμως από την ματιά και τα πειράματα της Μέρκελ, που λειτουργεί ακόμη σαν φυσικός. Η Εβελυν Ρολ, η επίσημη βιογράφος και φίλη της Μέρκελ, ομολογεί ότι αντιμετωπίζει την πολιτική ως φυσικός και πειραματίζεται».

2. Γιατί Νονά;

«Γιατί η Μέρκελ χρησιμοποιεί μαφιόζικες μεθόδους για να επιβάλλει την πολιτική της: σιωπή, νόμος της ομερτά, συνεργάτες Γ διαλογής αλλά αποφασισμένους για όλα και όπου χρειάζεται προδοσίες, μια ακόμη ανατολικογερμανική κληρονομιά. Η αγαπημένη της κινηματογραφική ταινία την δεκαετία του 70, την οποία εκθείασε και πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, είναι γεμάτη από προδοσίες».

3. Πως ανακαλύψατε την ύπαρξη της οργάνωσης «Λευκές Χήρες» και πώς πείσατε τις γυναίκες των αυτοχείρων να σας εμπιστευτούν και να μιλήσουν για την εμπειρία τους;

«Ερευνώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στα «γουρουνάκια», στις άλλες χώρες του Νότου της Ευρώπης, Οι Λευκές Χήρες είναι μια οργάνωση που ίδρυσαν οι γυναίκες όσων αυτοκτόνησαν για οικονομικούς λόγους στην Ιταλία. Η πρόεδρος της οργάνωσης στη Μπολόνια, δέχθηκε να καταθέσει μια συγκλονιστική μαρτυρία».

4. Ποιά είναι η γνώμη σας μετά από τις εξελίξεις όλων των τελευταίων χρόνων για τη Γερμανία και συγκεκριμένα για την Ανγκελα Μέρκελ;

«Ο δάσκαλός της στο σχολείο, μου είπε ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Ακόμη και αν πρόκειται για εξιδανίκευση, όλες οι μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι θανάσιμο λάθος να υποτιμήσει κανείς τις ικανότητες της Μέρκελ: ο διάσημος Γερμανός κοινωνιολόγος Ούρλιχ Μπεκ, ο οποίος επίσης μιλάει στη ταινία, έχει δώσει στο σχετικό βιβλίο του τον τίτλο Μερκιαβέλι.

Η Μέρκελ παίζει άψογα το παιχνίδι της εξουσίας, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό. Η Χέλερ, η συγγραφέας της «Νονάς», λέει ότι στο γραφείο της η Μέρκελ έχει μια φωτογραφία της Αικατερίνης της Μεγάλης. Είναι μια από τις αποκαλύψεις που με οδήγησαν σε ένα κινηματογραφικό τρικ στην ταινία, αλλά περισσότερα επί της οθόνης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου