ΤΟΠΙΚΑ

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα, τονίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

ποτέ-ξανά-ολοκαύτωμα-τονίστηκε-στις-ε-691177

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε χθες η 70η επέτειος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στο Μνημείο Θυμάτων, στην οδό 2ας Νοεμβρίου, στο Βόλο. Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Μαγνησίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, εκπρόσωπος της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα και εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Ελλάδος παραβρέθηκαν στο Μνημείο, όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Κ. Χαλέβας, οι διοικητές της 111 Π.Μ., της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Πολλοί Βολιώτες, ισραηλιτικής και όχι μόνο καταγωγής, παραβρέθηκαν στην τελετή, ενώ άγημα των Πεζοναυτών απέδιδε τιμές και η Φιλαρμονική του δήμου Βόλου παιάνιζε εμβατήρια.

Η εκδήλωση στην αίθουσα του ΤΕΕ

Στη συνέχεια, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας ακολούθησε εκδήλωση τιμής και μνήμης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιζώντες – θύματα του Ολοκαυτώματος, εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων και Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου άναψαν συμβολικά τα έξι κεριά που συμβολίζουν τα 6 εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δ. Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Στο σύνολό τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να μείνει άσβεστη η μνήμη του Ολοκαυτώματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να ξαναζήσει τις μελανότερες στιγμές της ιστορίας. Ποτέ ξανά ναζισμός και Ολοκαύτωμα, επισήμαναν οι ομιλητές.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ερευνητής – δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το σημερινό πρόσωπο των δολοφόνων της μνήμης».

Στους πολίτες που συμμετείχαν μοιράστηκε έντυπο, το οποίο επιμελήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Ραφαήλ Φρεζής και το οποίο περιείχε πλήθος συγκλονιστικών στοιχείων για τη θυσία του ελληνικού εβραϊσμού, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Οι πόλεις με τα λιγότερα θύματα στο Ολοκαύτωμα, ήταν η Ζάκυνθος, με μηδενικό αριθμό θυμάτων, εξαιτίας της ηρωικής στάσης του Μητροπολίτη και του δημάρχου του νησιού, ενώ και ο Βόλος είχε την «τύχη» να είναι δεύτερος στη λίστα με τα λιγότερα θύματα, εξαιτίας της στάσης του τότε Μητροπολίτη Ιωακείμ και του Γερμανού Προξένου στο Βόλο Ελμουτ Σέφελ, καθώς και πολλών βολιώτικων οικογενειών, οι οποίες ρισκάρισαν την ίδια τους τη ζωή για να προστατεύσουν τους Ισραηλίτες της περιοχής μας.

«Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιδράσουν απέναντι στο φασισμό, γιατί δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, αλλά όλο τον κόσμο. Η σχέσεις μας είναι πάντοτε άριστες, μας αγαπούν όσοι συναναστρέφονται μαζί μας. Οι φασίστες και οι ναζιστές δρουν άκριτα», τόνισε ο πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών.

Στην εκδήλωση παρέστη ο πρόεδρος των ομήρων στρατοπέδων Γερμανίας Νικόλαος Σαμούρη, ο οποίος μίλησε για την περιπέτειά του κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για ένα χρόνο, λέγοντας πως είδε ανθρώπους να πεινούν, ακόμη και να πεθαίνουν από τις κακουχίες.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος τόνισε ότι: «επιτέλους θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο», ενώ αναφερόμενος στη σημασία της ημέρας σημείωσε: «Ως Δήμαρχος Βόλου τιμώ τη θυσία των προγόνων σας και υποστηρίζω τη διάθεσή σας, όπως το «Παρελθόν να είναι πάντα παρόν». Γιατί η μνήμη είναι το αύριο που γίνεται πάντα, το πάντα που οφείλει να γίνει αιώνιο.»

Δηλώσεις

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο Βόλος έζησε το δράμα της θανάτωσης πολλών Εβραίων συμπολιτών μας από τους Γερμανούς φασίστες στην πόλη ή στα κάτεργα των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το ΕΑΜ και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ διέσωσαν πολλούς συμπολίτες μας Εβραίους και πολλοί από αυτούς αγωνίσθηκαν από τις γραμμές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Σήμερα, που υποστηρικτές του φασισμού, του ναζισμού και αρνητές του Ολοκαυτώματος, εκμεταλλευόμενοι τα άλυτα και οξυμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, πρέπει να ορθώσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στους συνεχιστές και στους υμνητές του φασισμού. Καμία ανοχή στους εραστές του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Ποτέ πια φασισμός!».

Σε δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δελημήτρος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα καμιά μνήμη δεν έχει σβήσει και δεν θα σβήσει ποτέ. Σήμερα αυτή η Επέτειος είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Είναι η ώρα του Αντιφασιστικού Κινήματος, της Αριστεράς, των Δημοκρατικών πολιτών να θάψουν μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το τέρας του φασισμού. Όλοι μαζί μπορούμε».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου