ΤΟΠΙΚΑ

«Αιθαλομίχλη» στο δωρεάν ρεύμα

αιθαλομίχλη-στο-δωρεάν-ρεύμα-520481

Με απορίες μπροστά στους διακόπτες του ηλεκτρικού, οι καταναλωτές για τις 8 ημέρες χωρίς χρέωση

Αγαλλίαση προκάλεσε η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και για οκτώ ημέρες, δηλαδή έως τις 4 Ιανουαρίου (12μ.) σε όσους καταναλωτές είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ως ένα μέτρο κατά της αιθαλομίχλης, που μετέτρεψε σε θαλάμους αερίων τις προηγούμενες ημέρες το Βόλο και τη Λάρισα. Όμως, με αναπάντητα ερωτήματα έμειναν οι καταναλωτές για το πώς θα μετρηθούν και θα αφαιρεθούν οι κιλοβατώρες που θα κάψουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Με τη γνωστοποίηση της απόφασης, τα θερμαντικά σώματα με ηλεκτρικό φαίνεται ότι λειτούργησαν στο φουλ, σε αντικατάσταση των τζακιών και των ξυλόσομπων και το μέτρο άφησε το θετικό «αποτύπωμά» του στην ατμόσφαιρα των δύο πόλεων.

Στο Βόλο, ο οποίος βομβαρδίστηκε επί επτά συνεχόμενες ημέρες από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια PM10 με μέσες ημερήσιες τιμές που άγγιξαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και στιγμιαίες τιμές που έφταναν τα 323 μικρογραμμάρια τις βραδινές ώρες με τα καυσόξυλα να καίνε ανεξέλεγκτα, η κατάσταση της ατμόσφαιρας βελτιώθηκε αισθητά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Η μέση τιμή 24ωρου για την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 40μgr/m3 αέρα (κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50μgr), από 89μgr την Πέμπτη, ενώ το ανώτατο στο οποίο κινήθηκε στιγμιαία τιμή ήταν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Υποχώρηση, την ημέρα «πρεμιέρας» του μέτρου δωρεάν παροχής ρεύματος, έδειξε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και στη Λάρισα. Η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας τέθηκε σε ισχύ για τις δύο πόλεις της Θεσσαλίας, στις οποίες οι εγκαταστημένοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραφαν σαν τρελοί, στη διάρκεια των Χριστουγέννων, συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στο «κόκκινο».

Ερωτήματα

Το μέτρο έδειξε να αποδίδει. Όμως, για τους καταναλωτές του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου έμειναν απορίες για το πόσες κιλοβατώρες μπορούν να καταναλώσουν, πώς θα γίνει η μέτρηση των 8 δωρεάν ημερών, πώς το ρεύμα που θα καταναλώσουν θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς τους και τι θα συμβεί σε περίπτωση που ξεπεράσουν το όριο των 800 κιλοβατώρων, το οποίο εάν το υπερβούν χρεώνεται με άλλη τιμή.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι καταναλωτές που αναμένουν διευκρινίσεις. Ερωτήματα έχουν θέσει οι Περιφέρειες της χώρας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ άγνοια για τη διαδικασία φαίνεται ότι υπάρχει στην τοπική ΔΕΗ. Σε επικοινωνία που είχε χθες ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» με στελέχη της ΔΕΗ Βόλου, παρέπεμπαν στα κεντρικά της Επιχείρησης στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρίσκεται σε αναμονή διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος αύριο Δευτέρα, η οποία αναμένεται να απομακρύνει την «αιθαλομίχλη» που καλύπτει τη διαδικασία χορήγησης δωρεάν ρεύματος για τις ημέρες που εκτιμάται ότι οι πόλεις θα «πνιγούν» από ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της καύσης ξύλων και να αποσαφηνίζει πώς θα υπολογίζει η ΔΕΗ το τελικό ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής.

Το μέτρο του δωρεάν ρεύματος θα εφαρμόζεται για τις διπλάσιες ημέρες από όσες χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Αθήνα και οι Περιφέρειες για την υπόλοιπη επικράτεια.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ενεργοποιείται από τους περιφερειάρχες και προληπτικά, όταν αξιολογούν ότι επίκεινται μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις πόλεις να «πνίγονται». Η κατάσταση, όπως προέκυπτε από τις μετρήσεις των σταθμών, που λειτουργούν στη Λάρισα και το Βόλο, ήταν αποπνικτική. Τα δεδομένα και οι μετεωρολογικές συνθήκες έδειχναν επιδείνωση της κατάστασης. Ενεργοποιήσαμε άμεσα, μετά από σύσκεψη, τη δυνατότητα που μας δίνει η διάταξη, ώστε οι πόλεις να ανασάνουν. Τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου», δήλωνε χθες ερωτηθείς από τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι αύριο αναμένει τις διευκρινίσεις που έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προσοχή στην αλόγιστη χρήση

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών τις μέρες, μέσα στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης βάσει της απόφασης που θα ανακοινώνεται από κάθε περιφέρεια.

Ωστόσο, η έγκυρη ιστοσελίδα capital.gr εφιστά προσοχή: το δωρεάν ρεύμα θα είναι κατ’ αναλογία επί της μέσης κατανάλωσης των 120 ημερών (4μηνο μέτρησης) και όχι των συγκεκριμένων ημερών της υψηλής αιθαλομίχλης και άρα υψηλότερης κατανάλωσης αν «ανοίξουν» τα θερμαντικά σώματα. Και για όσους ξεπεράσουν συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, χάνεται το όφελος του κοινωνικού τιμολογίου…

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παρέχεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, ΑμεΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Η έκπτωση παρέχεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, μέσω άλλης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, το γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος διευκρίνιζε ότι το ποσό της έκπτωσης θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου της κατανάλωσης.

Αν για παράδειγμα η κατανάλωση ενός νοικοκυριού, που έχει υπαχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι 60 ευρώ για 60 ημέρες, η μέση ημερήσια χρέωση είναι ένα ευρώ. Αν υπάρχει υπέρβαση ρύπανσης μία ημέρα κατά τη διάρκεια των 60 ημερών (διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της έκδοσης δύο λογαριασμών), θα αφαιρεθούν δύο ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου