ΤΟΠΙΚΑ

Σαββατοκύριακο αποπνιξίας

σαββατοκύριακο-αποπνιξίας-524711

«Θάλαμος αερίων» για ένα ακόμη τριήμερο ο Βόλος. Η πόλη διένυσε αποπνικτικό, από επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, σαββατοκύριακο, ενώ και την περασμένη Παρασκευή οι συγκεντρώσεις των PM10 κινήθηκαν στο «κόκκινο».

Με φόντο τις μεγαλουπόλεις να πνίγονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας των καύσεων σε τζάκια για θέρμανση, το υπουργείο Υγείας περιορίζεται σε συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών περιφέρουν ακόμη την κοινή υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση εκτάκτων επεισοδίων από αιωρούμενα σωματίδια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι η απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες σε ΦΕΚ, θα προβλέπει ότι οι ημέρες που θα δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες πληθυσμού να καίνε δωρεάν ρεύμα για τη θέρμανσή τους, ώστε να αποφεύγουν τα καυσόξυλα, θα είναι εκείνες κατά τις οποίες η μέση τιμή 24ωρου των αιωρούμενων σωματιδίων θα φτάνει τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα!

Σε αυτές τις συνθήκες, η αναπνευστική δυσφορία είναι απερίγραπτη, εάν ληφθεί υπόψη ότι το σκηνικό κόλασης που βίωσε ο Βόλος το περασμένο σαββατοκύριακο που μετρήθηκε από το σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 98 και 99 μgr/m3 αέρα (μέση τιμή 24ωρου) αντίστοιχα για τις δύο ημέρες. Και όμως για τα αρμόδια υπουργεία η διπλάσια πάνω από το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο των 50 μgr/m3 δεν είναι ικανή για να ληφθεί ως έκτακτο επεισόδιο, παρά μόνο, όπως κρίνουν εφόσον φτάσει σε τριπλάσια επίπεδα!

Διευκρινίσεις για την έκδοση του ΦΕΚ, για τις προβλέψεις της απόφασης, αλλά και πώς πρακτικά θα τεθεί σε ισχύ, αναζήτησε χθες από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γ. Καλτσογιάννης.

Ο κ. Καλτσογιάννης ενημερώθηκε ότι η δημοσίευση στο ΦΕΚ θα γίνει σήμερα. Σε διαφορετική περίπτωση, το χρονικό διάστημα μετά τις αργίες των Χριστουγέννων και πριν από την Πρωτοχρονιά.

Εκείνο, πάντως, που επανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας είναι πως μοναδική λύση μπορεί να υπάρξει, εάν ληφθεί κεντρικά μια θαρραλέα απόφαση για τη μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αναμένουν την υπουργική απόφαση για να πληροφορηθούν τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί απέναντι στο συχνό φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Η απόφαση για παροχή δωρεάν ρεύματος για τις ημέρες που οι συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων αφορά στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Οι πολίτες αυτοί θα έχουν δωρεάν ρεύμα για τις διπλάσιες ημέρες για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν για παράδειγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδώσει ανακοίνωση τέσσερις ημέρες το μήνα, με την οποία προειδοποιεί ότι οι συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης και ζητά τον περιορισμό της χρήσης τζακιών, από το λογαριασμό των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου θα αφαιρείται το ποσό της κατανάλωσης ρεύματος για οκτώ ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Σαββατοκύριακο «κόλασης»

Τις προηγούμενες ημέρες, η ασφυξία από τις υψηλές συγκεντρώσεις των PM10 πάνω από το πολεοδομικό συγκρότημα επέστρεψε. Από την περασμένη Παρασκευή η μέση τιμή του 24ωρου έδειξε «κόκκινο» και συγκεκριμένα 58 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το σαββατοκύριακο η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το Σάββατο ο σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έκλεισε το 24ωρο με μέση τιμή συγκέντρωσης των PM10 τα 98μgr/m3, ενώ την Κυριακή τα 99μgr/m3. Αυτό σημαίνει ότι στιγμιαία η τιμή των επικίνδυνων σωματιδίων έφτανε έως και τα 200μgr/m3.

Σύνηθες πλέον το φαινόμενο, με τους δημότες να γνωρίζουν ότι η δυσφορία ξεκινά κοντά στις 7 το βράδυ, εντείνεται έως τις 10 το βράδυ και έπειτα αρχίζει να εξασθενεί για να αφήσει την πόλη… ήσυχη από τις πρώτες πρωινές ώρες και στη διάρκεια της ημέρας, οπότε τα τζάκια σταματούν να καίνε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου