ΤΟΠΙΚΑ

Μετατράπηκαν σε φορο-δικαστήρια ~ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

μετατράπηκαν-σε-φορο-δικαστήρια-οι-δι-526996

Τα πινάκια των δικασίμων ασφυκτιούν από χρέη, ενώ οι εμφανίσεις… στην Αστυνομία για συλλήψεις συνεχίζονται

«Εχουμε καταντήσει φορο-δικαστήρια», είναι η συχνή πλέον παρατήρηση ανθρώπων των δικαστηρίων του Βόλου. Οι αίθουσες των ποινικών δικαστηρίων συνεχίζουν με αυξημένη συχνότητα να «φιλοξενούν» υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ενώπιον των δικαστών του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ξετυλίγονται ασταμάτητα «κουβάρια» χρεών. Στα πινάκια οι οφειλές κυριαρχούν και σε πολλές δικασίμους σχεδόν μονοπωλούν. Τα πινάκια στενάζουν από υποθέσεις ακάλυπτων επιταγών, οφειλές στο δημόσιο, μη απόδοση ΦΠΑ και αποδοχές δεδουλευμένων που δεν πληρώθηκαν σε εργαζόμενους ή χρέη σε ταμεία.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκτός από τις υποθέσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και υγειονομικών παραβάσεων, σχετίζονταν με χρέη που δεν αποπληρώθηκαν, με τους οφειλέτες να φτάνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η οικονομική δυσπραγία για φορολογούμενους, επιχειρηματίες, υπαλλήλους ή και ανέργους, αντικατοπτρίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Η αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου, τους οδηγεί μαζί με τους τόκους κάθε μήνα καθυστέρησης εξόφλησης των χρεών, να αντιμετωπίσουν μεγάλες οφειλές. Ο πίνακας χρεών δεν αργεί να συνταχθεί από τις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, που οδηγεί τους οφειλέτες στις δικαστικές αίθουσες.

Στους κατηγορούμενους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης με αναστολή από έξι έως 12 μήνες, ενώ σε άλλους περιθώριο ενός έτους, προκειμένου να επιστρέψουν, ώστε να διακριβωθεί εάν έχουν ακολουθήσει τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία. Πυκνώνουν τόσο οι οικονομικού περιεχομένου υποθέσεις που εισάγονται σε δίκες, που κύκλοι των δικαστηρίων σχολιάζουν ότι «σε λίγο θα ασχολούμαστε μόνο με χρέη».

Μακραίνει η λίστα συλλήψεων

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η λίστα συλλήψεων οφειλετών, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται αυτοβούλως στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες για οφειλές στο δημόσιο.

Από το Δεκέμβριο του 2011, οπότε ξεκίνησε το μέτρο σύλληψης οφειλετών στο δημόσιο, η λίστα στη Μαγνησία περιλαμβάνει 82 συλλήψεις για χρέη συνολικού ύψους 20.499.225 ευρώ.

Το μπαράζ των συλλήψεων για οφειλές προς το δημόσιο συνεχίζεται και η λίστα με μεγάλους ή μικρότερους οφειλέτες μακραίνει διαρκώς. Από σιδεράδες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών, διαχειριστές εταιρειών εμπορίας λαχανικών και μεταφορικών εταιρειών, μέχρι εργολάβους, αυτοκινητιστές και διαχειριστές τουριστικών επιχειρήσεων, συνεχίζουν να παρουσιάζονται ενώπιον των αστυνομικών αρχών, ώστε να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Από τις αρχές του 2013, στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, κυρίως στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, παρουσιάστηκαν αυτοβούλως 35 οφειλέτες, για χρέη τα οποία συνολικά ανέρχονται στα 6.469.687 ευρώ. Τα ποσά που χρωστούν, κατά περίπτωση, ξεκινούν από 15.000 ευρώ και φτάνουν και σε επταψήφιους αριθμούς.

Το νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 για τους οφειλέτες του δημοσίου προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους δεν τακτοποιούν τα χρέη τους. Η μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο αποτελεί, όπως προβλέπεται, διαρκές αδίκημα, με συνέπεια την παραπομπή του οφειλέτη ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το αυτόφωρο ισχύει για τις περιπτώσεις χρεών άνω των 5.000 ευρώ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν.

Κατά εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, οφειλέτες οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια και πέτυχαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους, προχωρώντας σε ρύθμιση της οφειλής. Το μέτρο φαίνεται ότι δεν έφερε, ωστόσο, τα επιθυμητά αποτελέσματα στα κρατικά ταμεία, με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτός αυτού, όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, μπήκαν στο ίδιο «τσουβάλι», παρά το γεγονός ότι πίσω από τις χειροπέδες εκτυλίσσονται διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες.

Εστω και διστακτικά, εκφράστηκε η δυσφορία για το γεγονός ότι καθ’ όλα τυπικοί μέχρι πρότινος φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης ή άλλοι που δεν έχουν στεγνώσει από ρευστό εξαιτίας της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, βρέθηκαν στο ίδιο ζύγι, με φορολογούμενους που επί χρόνια έγραφαν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Εφορίας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου