Βάσω Κυριαζή:Στον απόηχο του Βερολίνου…

βάσω-κυριαζήστον-απόηχο-του-βερολίνο-569303

Δεν ξέρω πως αλλά είναι αλήθεια ότι είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως από το ταξίδι και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο εξαρτώνται πολλά. Αυτό τουλάχιστον το κλίμα είχε δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση που από χθες το απόγευμα δηλώνει και ικανοποιημένη αφού όπως τονίζεται η πολιτική δήλωση που έκανε η Καγκελάριος είναι ένα «καλό μήνυμα» προς την τρόικα.

Ενδεχομένως αυτό θέλουν να «δούνε» στο Μαξίμου διότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και προφανώς γίνεται κάθε προσπάθεια να μην συντηρηθεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων δύο εβδομάδων όπου η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα και επιμένει να ζητά «λαγούς με πετραχήλια» προκειμένου να εγκρίνει την επόμενη δόση.

Και εάν θέλουμε πράγματι να δούμε αναλυτικά τον απόηχο αυτής της συνάντησης στο Βερολίνο το «ποτήρι» είναι μισογεμάτο όσον αφορά τις πολιτικές σκοπιμότητες που αφορούσαν αυτή τη συνάντηση. Ο μεν πρωθυπουργός δημιουργεί ένα κλίμα στην Ελλάδα ότι υπάρχει αναγνώριση των προσπαθειών και των θυσιών και η καγκελάριος ότι προσπαθεί υπέρ της χώρας στους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Από αυτό και μόνο θα πρέπει να είναι αδαής για να περιμένει κανείς κάτι παραπάνω διότι ασφαλώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είναι δυνατόν να διακινδυνέψει προβλέψεις ή να επιβάλλει απόψεις στους δανειστές, την ώρα που και η ίδια όχι απλά γνωρίζει αλλά κάθε φορά (όπως και χθες) σπεύδει να μας υπενθυμίσει σε όλους τους τόνους ότι «καλά πάτε αλλά πρέπει να συνεχίσετε έτσι».

Όπερ σημαίνει διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο, ξαφνικός θάνατος σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς που κρίνουν οι δανειστές ότι δεν μας χρειάζονται, άγρια φορολογία, απελευθέρωση απολύσεων και γενικότερα, όλα αυτά τα μέτρα που έχουν προκαλέσει κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό σοκ στην κοινωνία και που ασφαλώς δεν θα είναι τα τελευταία. Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να ποντάρει ότι θα γλυτώσει τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις όμως το κέρδος πραγματικά είναι μικρό, αφού ούτως ή άλλως οι περικοπές πετυχαίνονται για τους δανειστές από άλλου είδους ρυθμίσεις.

Εάν λοιπόν περίμενε, κακώς περίμενε ο κ. Σαμαράς παραχωρήσεις από την καγκελάριο, αφού στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα». Μάλιστα όπως αναφέρει χθες ο Γερμανικός τύπος η ευθύνη για τις καθυστερήσεις αποδίδεται στην ελληνική πλευρά και αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο η κ. Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, έτσι φυσικά όπως τις εννοεί η ίδια.

Για αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν πανηγυρισμοί και επικοινωνιακός οργασμός… στον απολογισμό της επίσκεψης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έδειξε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από προηγούμενες συναντήσεις όμως το κρίσιμο θέμα για περισσότερη βοήθεια στην απομείωση του χρέους ώστε η κυβέρνηση να ελπίζει σε ένα μικρότερο επιτόκιο και σε μία επιπλέον επιμήκυνση της αποπληρωμής προς το παρόν δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη διαπραγμάτευση. Και αυτό είναι ένα μεγάλο αγκάθι που η Κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς θα το βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου