Βάσω Κυριαζή:Να πληρώσουν σπασμένα

βάσω-κυριαζήνα-πληρώσουν-σπασμένα-578107

Η τρόικα επιμένει στους εκβιασμούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει διέξοδο και το θρίλερ των διαπραγματεύσεων παραμένει.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες πολλοί βλέπουν πλέον πως το νέο «πακέτο» εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης και είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεσμευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το τελεσίγραφο των δανειστών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς το νέο «πακέτο» λιτότητας περιλαμβάνει μέτρα, όπως εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016, ειδικός φόρος κατανάλωσης σε χυμούς και αναψυκτικά, αύξηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, πλειστηριασμούς, απολύσεις και ενδεχομένως και νέες περικοπές μισθών ή συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά είπε στην τρόικα ότι ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η συμφωνία, η τελική απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και αυτό δείχνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

«Οι πλειστηριασμοί είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται πολιτικά και κοινωνικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και έχουμε 1.002 λόγους να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι απέναντι σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την κρίση», είπαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το θέμα των πλειστηριασμών επεξεργάζονται τεχνικά κλιμάκια και θα γίνουν και άλλες συναντήσεις. Η τρόικα φέρεται επίσης να κάνει πίσω και για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Δηλαδή, φαίνεται να υπήρξε σύγκλιση απόψεων ώστε να μη θιγούν οι υπάρχουσες μισθώσεις, αλλά να απελευθερωθούν οι συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν στο μέλλον.

Και για αυτό το θέμα η κυβέρνηση επιμένει ότι το τελικό ΟΚ πρέπει να το δώσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι σημερινές συναντήσεις ήταν εφ όλης της ύλης και, παράλληλα, δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι, το κύριο βάρος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, κορυφαίο στέλεχος του οποίου ανέφερε το μεσημέρι ότι: «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τρόικα δεν έχει ξεχάσει τα 244 εκατ. ευρώ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο για το 2014, για τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν περικοπές και ότι έχουν καλυφθεί από τις περικοπές του 2012 και 2013.

Ολα τα παραπάνω συνιστούν ένα σκηνικό ανασφάλειας που διαχέεται και στην ελληνική κοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, που για μία ακόμη φορά βλέπουν ότι θα είναι οι ίδιοι τα συνήθη υποζύγια που και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου