Βάσω Κυριαζή:«Γόνυ» στον αγώνα των εξεγερθέντων

βάσω-κυριαζήγόνυ-στον-αγώνα-των-εξε-580056

«Το Πολυτεχνείο Ζει» όσο και εάν θέλουν να μειώσουν ορισμένοι την ιστορικότητα του γεγονότος. Για αυτό και δεν χρειάζεται πολλά σχόλια για τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης ταυτιζόμενος πλήρως με τους ακροδεξιούς Κασιδιάρηδες της Χρυσής Αυγής «ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο».

«Κλίνω το γόνυ» λοιπόν στον αγώνα των εξεγερθέντων τον κατάλογο των νεκρών της 17ης Νοέμβρη με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη σχετική βιβλιογραφία που θεωρείται η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα «Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει» από τις εκδόσεις Λιβάνη και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση:

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου).

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου. ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας.

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα.

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε.

Επίσης οι Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, Γεώργιος Γεριτσίδης 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αλέξανδρος Παπαθανασίου, Ανδρέας Κούμπος, Μιχαήλ Μυρογιάννης, 20 ετών, Κυριάκος Παντελεάκης, Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών και Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών που έπεσαν από τα πυρά στρατιωτών, αστυνομικών και αρμάτων που εκείνες τις παγερές ημέρες τον Νοέμβρη του ’73 «τσάκιζαν τη δημοκρατία» κάτω από τις ερπύστριες των τανκς.

Μόνο η λέξη ντροπή ταιριάζει σε όσους προσπαθούν τόσα χρόνια μετά να παραχαράξουν την ιστορία, γιατί μοναδικός τους στόχος είναι να πάψουν να υπάρχουν πρότυπα. Ο λαός όμως δε θα τους κάνει τη χάρη. Γιατί έχει και μνήμη και γνώση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου