Βάσω Κυριαζή:Κυριακή κοντή γιορτή…

βάσω-κυριαζήκυριακή-κοντή-γιορτή-591414

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αφήνουν απλά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2014, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον σε 1,5 – 2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ αλλά απαιτούν κιόλας, κάνοντας παρατηρήσεις προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην τρέφουν αυταπάτες ότι δεν θα ληφθούν μέτρα.

Αυτό ωστόσο δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πως συμβιβάζεται με την σιγουριά που εκφράζουν από την άλλη οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που επιμένουν με κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα να διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει άλλα μέτρα.

Και ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων, αλλά μόνο διαρθρωτικά μέτρα, έρχεται μετά το Υπουργείο Εργασίας και παραδέχεται ότι έχει τεθεί θέμα μείωσης των συντάξεων σε ποσοστό τουλάχιστον 8%.

Και είναι να αναρωτιέται κανείς, τελικά ζούμε στη χώρα του παραλόγου ή όλα αποτελούν ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι, προκειμένου να πέσουν στα μαλακά τα μέτρα που θα αποφασιστούν και το πολιτικό κόστος να είναι μικρότερο για την συγκυβέρνηση;

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν σε κάθε περίπτωση όμως το «ράβε ξήλωνε» μέχρι τώρα έχει προκαλέσει θολούρα και κλίμα ανασφάλειας.

Και μπορεί ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες να αποδίδουν την πίεση της Τρόικας στο γεγονός ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι η πιο σημαντική, καθώς, τα θέματα που θα διευθετηθούν σηματοδοτούν την έναρξη της απεμπλοκής της χώρας από τη διαδικασία των Μνημονίων -αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι- όμως για τους πολίτες που βρίσκονται για μία ακόμη φορά «στο κενό» δεν είναι το ίδιο. Διότι γνωρίζουν ότι και πάλι αυτοί θα είναι τα γνωστά υποζύγια που θα «πληρώσουν» το μάρμαρο και των νέων μέτρων.

Και δεν είναι επιχείρημα ότι εάν κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, οριστικοποιηθεί το ποια θα είναι τα μέτρα του 2015 – 2016, αλλά και αποφασιστεί η λύση για το χρέος, η Ελλάδα τελειώνει με τα Μνημόνια, διότι τα μνημόνια μπορεί να τελειώσουν… θα έχουν όμως αφήσει πίσω τους συντρίμμια. Μια κοινωνία διαλυμένη και τους πολίτες εξαντλημένους. Από κάθε έννοια.

Για αυτό και εάν υπάρξουν νέα μέτρα όλοι συνειδητοποιούν ότι θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη.

Ισως για αυτό και η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ολοκληρώνεται σήμερα να αποτελέσει ουσιαστικά ένα «προσωρινό σωσίβιο» για τη συγκυβέρνηση, αφού από αύριο Δευτέρα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Οσες «καθυστερήσεις» και να σφυρίξει ο διαιτητής, το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται όχι απλά για ένα κρίσιμο παιχνίδι, ούτε για ένα ντέρμπι, αλλά ίσως για την πιο σκληρή διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών, όπου οι δανειστές είναι απαιτητικοί, σκληροί και αποφασισμένοι να στρίψουν το μαχαίρι στο λαιμό..

Αυτό δείχνει μέχρι σήμερα η στάση τους. Και αυτή δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα αλλά πραγματικότητα. Για αυτό και η κατάσταση είναι δύσκολη όσο και εάν θέλουν αυτοί που κυβερνούν να την ωραιοποιήσουν… Κυριακή κοντή γιορτή…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου