Βάσω Κυριαζή: Το κεραμίδι του Έλληνα

βάσω-κυριαζή-το-κεραμίδι-του-έλληνα-594521

Ο συνδυασμός της υπερφορολόγησης των ακινήτων, της μείωσης των εισοδημάτων από τα ακίνητα ,τα ενοίκια έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ μαγαζιά και διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα και της μείωσης των εισοδημάτων από την εργασία , θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να καταφύγουν στη λύση της πώλησης για τρεις λόγους: γιατί δεν θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους, για να πληρώσουν αυτούς που χρωστούν, για να επιβιώσουν.

Κι επειδή η αγορά δεν αντέχει, η πώληση πλέον γίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Και όλα αυτά ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ξανά η κουβέντα για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων με την Κυβέρνηση να δίνει αγώνα υποτίθεται για να σώσει το κεραμίδι του Έλληνα με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για ενδιάμεση συμφωνία και για μερική άρση.

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές πληροφορίες για την προϊστορία των πλειστηριασμών σε άλλες χώρες. Έτσι όπως διάβασα «το 2012 η Ισπανία συγκλονίστηκε από ένα μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους μετά από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς επειδή αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Η αυτοκτονία μιας 50χρονης γυναίκας στο Μπιλμπάο, το Νοέμβριο του ’12, αποτέλεσε την απαρχή ενός μεγάλου κινήματος κατά των εξώσεων και ανάγκασε την κυβέρνηση Ραχόϊ να αναθεωρήσει το εξοντωτικό καθεστώς που είχαν επιβάλλει οι τράπεζες.
Σήμερα, περίπου μισό εκατομμύριο Ισπανοί βρίσκονται στο στάδιο μεταξύ κατάσχεσης και πλειστηριασμού του ακινήτου τους και 3.000.000 ακίνητα έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών, οι οποίες, φυσικά, δεν μπορούν να τα μεταπωλήσουν.
Κάπως έτσι- σημειώνει ο Βολιώτης δημοσιογράφος Σεραφείμ Κοτρώτσος- «πλήρωσε» η Ισπανία τη μεγάλη «φούσκα» της κτηματαγοράς, η οποία έσκασε μετά το 2008 και προκάλεσε μια βαθύτατη και ακόμα αξεπέραστη κοινωνική κρίση.
Πολλοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ χειρότερα, εάν η κυβέρνηση δεν προσέξει, οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ελλάδα ίσως αποτελέσουν την τελική θρυαλλίδα. Διότι, εδώ, έχει προηγηθεί η απομείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 30% σε τρία χρόνια και η κοινωνία είναι εξοντωμένη από συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και, φυσικά, από το γεγονός ότι ένας στους τρεις Έλληνες έχει μείνει χωρίς δουλειά.
Οι πληροφορίες διίστανται ως προς τι θα ισχύσει τελικά. Οι δανειστές επιμένουν άνευ όρων παράδοση και ν α ξεκινήσουν κανονικά οι πλειστηριασμοί. Με την άποψη αυτή φαίνεται έστω και με ορισμένες προσθήκες να συμφωνεί και το Υπουργείο Οικονομικών.

«Πρέπει να μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη» ήταν η άποψη που εξέφρασε το καλοκαίρι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς που όπως αποδεικνύεται ήταν ο «λαγός» σε αυτή την ιστορία. Διότι χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει… και μέχρι σήμερα έχουμε διδαχτεί ότι κάθε φορά που γίνεται διαπραγμάτευση… πέφτει και ένα ακόμη οχυρό. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι το κεραμίδι του Έλληνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου