Είναι λύση το άρθρο 99;

είναι-λύση-το-άρθρο-99-648527

Το άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, προβλέπει τη διαδικασία συνδιαλλαγής µε τους πιστωτές για τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ουσιαστικά αποτελεί µια… ανάσα πριν από την πτώχευση, η έσχατη επιλογή πριν να πέσουν οι «τίτλοι τέλους», αν πειστεί το δικαστήριο να δώσει στην επιχείρηση αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Στην αγορά του Βόλου είναι πλέον γνωστό πως υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που εδώ και καιρό βαδίζουν σε τεντωµένο σχοινί και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στη δραστηριότητά τους είναι ικανή να τις οδηγήσει σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές τους. Ήδη οι πληροφορίες από το χώρο της αγοράς αναφέρουν ότι περίπου 10 πάλαι πότε εύρωστες επιχειρήσεις στον τομέα τους έχουν απευθυνθεί σχετικά προκειμένου να υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Ο φόβος ωστόσο που εκφράζουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει κίνδυνος να πάρει διαστάσεις επιδημίας το φαινόμενο, οι επιχειρήσεις να ζητούν ένταξη σε καθεστώς συνδιαλλαγής, για να προστατευθούν από τους πιστωτές, καθώς βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία πληρωμών.

Συνήθως έτσι δίνεται η δυνατότητα στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές με σκοπό την αντιμετώπιση της πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας της εταιρείας, την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών της εταιρείας, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της όσο διαρκεί η διαδικασία συνδιαλλαγής. Με προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει μία πρώτη συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, εργαζομένων και πιστωτών με την επιχείρηση. Και αυτό διότι για να ξεκινήσει µια επιχείρηση αυτή τη διαδικασία, ουσιαστικά πρέπει να έχει επέλθει συµφωνία µε τους βασικούς πιστωτές της, καθώς προσφεύγοντας δικαστικά µε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η εταιρεία καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονοµική δυσπραγία, χωρίς όµως να έχει µπει σε παύση πληρωµών..

Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης ακόμη και στιβαρές επιχειρήσεις δυστυχώς λύγισαν, με αποτέλεσμα να δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις απέναντι σε προμηθευτές και τράπεζες. Το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας και η μείωση του τζίρου και των παραγγελιών, προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες, ενώ την ίδια στιγμή στα χέρια τρίτων και προμηθευτών μένουν ακάλυπτες επιταγές. Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου καθημερινά εξετάζονται τέτοιες περιπτώσεις, που επιχειρήσεις δηλώνουν παύση πληρωμών λόγω οικονομικής αδυναμίας. Οι επιχειρήσεις «κυνηγούν το άρθρο 99», όχι τόσο γιατί τρέφουν ελπίδες ανάκαμψης όσο για να κερδίσουν χρόνο. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις νομικών του Βόλου, μόνο μία στις 10 επιχειρήσεις από αυτές που ζητούν προστασία τελικά διασώζεται. Είναι όμως αυτή λύση; Προφανώς και όχι και εδώ επεισέρχεται η ευθύνη της Πολιτείας που επιτέλους πρέπει να κάνει πράξη την επωδό περί στήριξης της επιχειρηματικότητας πριν η αγορά μετατραπεί σε «συντρίμια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου