Πόσοι τιμωρήθηκαν;

πόσοι-τιμωρήθηκαν-659508

Παράνομη πώληση και εξαγωγή φαρμάκων, εικονικές συνταγογραφήσεις και υπερσυνταγογραφήσεις σκευασμάτων διαπίστωσαν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ έπειτα από ελέγχους σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους υγείας (φαρμακοποιοί, γιατροί).

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω κατάσταση. Φυσικά δεν ανακάλυψε την Αμερική ο Άδωνις, το θέμα της υπερσυνταγογράφησης είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, ταλανίζει τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα τόσα, φαίνεται όμως ότι ορισμένοι ακόμη δεν έβαλαν μυαλό και συνεχίζουν στις πλάτες των κοροΐδων, δηλαδή των Ελλήνων να κάνουν το δικό τους πάρτυ και να πλουτίζουν εις βάρος μας.

Κάθε φορά που γίνεται έλεγχος διαπιστώνεται παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που περιλαμβάνονται σε αποφάσεις που είχαν λάβει οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) περί απαγόρευσης εξαγωγών, ενώ επίσης συχνό φαινόμενο είναι η υπερσυνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειοψηφία τους, ακυρώνονται αρκετές ημέρες αργότερα, αφού όπως αποκαλύφθηκε, οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις παθήσεις που αναφέρονταν στις συνταγές και δεν είχαν επισκεφθεί το γιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών.
Ο ΕΟΠΥΥ κατά καιρούς κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ για διαπιστωθείσες παραβάσεις. Οι παραβάτες τιμωρήθηκαν και με οριστικό αποκλεισμό από τον Οργανισμό, όμως φαίνεται ότι η Λερναία Ύδρα έχει ακόμη πολλά κεφάλια.

Εχει υποχρέωση το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο και όχι μόνο στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, αλλά και στην παραδειγματική τιμωρία των γιατρών και όλων όσων άλλων εμπλέκονται σε αυτό το πάρτυ.

Διότι διαβάζω στο iatropedia.gr ότι μόλις 11 επί συνόλου 60.000 είναι οι γιατροί που έχασαν τελικά το δικαίωμα συνταγογράφησης λόγω υπερβάσεων στα φάρμακα παρά τις αντίθετες δηλώσεις του υπουργού Υγείας που περιέγραφε ένα μεγάλο πάρτι διαφθοράς.

Την αποκάλυψη μάλιστα φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ.Κοντός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των γιατρών της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Ο συνολικός αριθμός των ιατρών που υπάρχουν υπόνοιες υπερσυνταγογράφησης δεν είναι πάνω από 100 ανά μήνα στο σύνολο των 60.000 ιατρών της χώρας. Από αυτούς, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στοιχειοθετήθηκαν επαρκή στοιχεία για μόλις 11 ιατρούς με αποτέλεσμα να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα στη συνταγογράφηση.

Εάν αυτό πράγματι ισχύει, τότε υφίσταται θέμα αφενός αξιοπιστίας και αφετέρου επιβεβαιώνεται ότι ο Υπουργός με τέτοιες «αποκαλύψεις» προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και τίποτα παραπάνω.

Για αυτό και χρειάζεται να υπάρξει σαφή καταγραφή αλλά και αποτίμηση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι αφενός να μάθουν εάν θα αποδοθεί πράγματι δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν όσοι παίζουν στις πλάτες μας παιχνίδια και επιτέλους να σταματήσει αυτή η αφαίμαξη του ΕΟΠΥΥ που «πατάει» πάνω στις δαπάνες αυτές για να παραμένει κακοπληρωτής σε ασφαλισμένους, δημόσιους και ιδιώτες παρόχους της υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου