Βάσω Κυριαζή: Ενα δημόσιο που φυλλοροεί

βάσω-κυριαζή-ενα-δημόσιο-που-φυλλοροε-665268

Διαθεσιμότητες από τη μία, συνταξιοδοτήσεις από την άλλη, έχουν ως αποτέλεσμα να «φυλλορροούν» oι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στο Νομό Μαγνησίας.

«Τρομάζει» κανείς πραγματικά ακούγοντας τους εκπροσώπους του κάθε τομέα να απαριθμούν τα προβλήματα ανά κλάδο, διότι καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να στοχοποιήσει κάθε δημόσια υπηρεσία και να δικαιολογήσει την επιλογή της να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.

Και αδιαφορεί για το γεγονός ότι σε αρκετές υπηρεσίες θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις ειδικά όσες έχουν άμεση σχέση με το κοινό όπως το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, τη Εφορία, υπηρεσίες στον χώρο της Υγείας, της εκπαίδευσης αλλά και στην ΕΛΑΣ.

Σε επίπεδο Μαγνησίας εκτιμάται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 200 αιτήσεις από την αρχή του χρόνου για συνταξιοδοτήσεις. Και τώρα έρχονται δύο φάσεις διαθεσιμοτήτων που σίγουρα θα αποτελειώσουν ότι απομένει όρθιο.

Συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους πως και στους τελευταίους μήνες του 2013 θα συνεχιστεί η «μεγάλη φυγή». Μέχρι πρότινος πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν επιλέξει να παραμένουν στην εργασία για μια καλύτερη σύνταξη, οι περικοπές όμως των δύο τελευταίων χρόνων ήταν αυτές που οδήγησαν πολλούς στην έξοδο.

Στο μεταξύ η νέα μείωση των μισθών από 20% – 40%, αλλά και του εφάπαξ κατά 30% έχει οδηγήσει στην οριζόντια και κάθετη πτώση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Η κατάργηση όλων των γενικών, ειδικών και κλαδικών επιδομάτων και οι οριζόντιες περικοπές προκαλούν οικονομική «ασφυξία» που σε συνδυασμό με την αναμονή ακόμη και δύο χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ προκαλεί «μπλακ άουτ» σε πολλές οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων.

Στη Μαγνησία μόνο 300 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν δύο και πλέον χρόνια να πληρωθούν το εφάπαξ. Μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνηση, ήδη έχουν ενημερωθεί αρκετοί ότι το επόμενο διάστημα θα αποπληρωθούν, ενώ στόχος είναι βάση του σχεδιασμού που υπάρχει μέχρι τέλος του 2013 να μην υπάρχουν εκκρεμότητες από προηγούμενα χρόνια.

«Αισθανόμαστε ως τα θύματα που μας οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ουσιαστικά δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία υπόληψη για το δημόσιο τομέα για αυτό και ουσιαστικά εισηγούνται και εφαρμόζουν μέτρα που θα αφανίσουν τον δημοσιοϋπαληλικό κόσμο», επισημαίνουν σχεδόν μονότονα πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και έχουν απόλυτο δίκιο.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο». Η ύφεση, η ανεργία και η μείωση μισθών ήταν αναμενόμενο για όσους δεν τον περίμεναν ή πίστευαν ότι θα εξελιχθεί κάπως αλλιώς η κατάσταση, ότι θα προκαλέσει καθίζηση στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δανείζονται για να καταβάλλουν πλέον συντάξεις.

Η πιο δραματική κατάσταση καταγράφεται στο ταμείο πρόνοιας, υπεύθυνο για την καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στην ουρά συσσωρεύονται περίπου 52.000 αιτήσεις ανεβάζοντας το μέσο χρόνο καθυστέρησης της καταβολής στα δύο χρόνια, ενώ αν κάποιος δικαιούχος υποβάλλει σήμερα τα χαρτιά του, δεν πρόκειται να δει το εφάπαξ, αν δεν περάσουν… επτά χρόνια και μάλιστα ψαλιδισμένο!

Κατά τα άλλα προσπαθούν να νοικοκυρέψουν το δημόσιο. Υβρίζοντας τους υπαλλήλους, λοιδορώντας τη δουλειά τους και στέλνοντάς τους στην ανεργία… Διότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα βγούνε στη διαθεσιμότητα, άνεργοι θα καταλήξουν μετά από 8 μήνες… Ειδάλλως δεν υπήρχε λόγος καν να χαρακτηριστούν «απόκληροι της εργασίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου