Βάσω Κυριαζή:Ανθρωποι και αριθμοί

βάσω-κυριαζήανθρωποι-και-αριθμοί-665847

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ασφαλώς και δεν είναι για πανηγύρια… όπως κάνει η Κυβέρνηση και σε αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Οταν ειδικά προέρχεται από περικοπές μισθών, συντάξεων και πόρων σε διάφορους τομείς, τότε όχι μόνο δεν είναι για να καμαρώνει η κυβέρνηση, αλλά για να προβληματίζεται κυρίως για τις θυσίες που έχουν υποστεί τρία χρόνια τώρα οι πολίτες χωρίς αντίκρισμα.

Και προς επίρρωση των παραπάνω παραθέτω πιο κάτω την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και η Eurobank.

Ετσι λοιπόν, πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη φάση της δημοσιονομικής σταθερότητας χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank την εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, επισημαίνοντας πάντως ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα ενός έτους δεν αρκεί.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» μάλιστα η τράπεζα υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο μέλλον, γεγονός που -όπως επισημαίνεται- θα γίνει μόνο όταν:

α) σταθεροποιηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση μέσω της αποφυγής επιβολής νέων φορολογικών μέτρων ή αντίστοιχων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις,

β) ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα καταστήσουν την Ελλάδα χώρα προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη Eurobank πέρα από τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει και την προσπάθεια προώθησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί «τη μοναδική πηγή για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν, τέλος, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με την «έξοδο» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από το ΧΑΑ δείχνουν την ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας και μείωσης του επιτοκίου δανεισμού για το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Και δεν είναι μόνο η τράπεζα που το επισημαίνει αυτό, αλλά και όλοι που σπεύδουν να υπογραμμίζουν κάθε φορά σε όλους τους τόνους ότι: «η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη», η οποία, όπως είπε, είναι η μοναδική πορεία εξόδου από την κρίση.

Για αυτό και είναι απαράδεκτο για την Κυβέρνηση που κάνει επικοινωνιακή πολιτική χρησιμοποιώντας τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος και εξωραΐζοντας μία κατάσταση που δεν είναι έτσι, αφού δεν υπολογίζονται ούτε οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δεν εκταμιεύονται, αλλά και δεν υπολογίζεται ακόμη ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει.

Αντί λοιπόν να ομιλούν από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα… Καλό θα είναι να αναγνωρίσουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη και πάνω σε αυτή να σηκώσουν «μανίκια».

Καλή η προπαγάνδα αλλά όσο δεν υπάρχει αντίκρισμα στα ελληνικά νοικοκυριά, στις τσέπες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αλλά και των επιχειρήσεων που επίσης δεινοπαθούν… οι αριθμοί του πλεονάσματος δε λένε τίποτα απολύτως.

Και επειδή είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί – όπως πολύ εύστοχα αναγράφεται και στο προχθεσινό πανό ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ, καιρός πανιά… καιρός κουπιά…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου