Βάσω Κυριαζή:Διατάξεις «λαβύρινθος…»

βάσω-κυριαζήδιατάξεις-λαβύρινθος-669447

Αλαλούμ με τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούν να βγάλουν άκρη άνθρωποι που ψάχνουν εναγωνίως να βρούνε τρόπους για να εξασφαλίσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη όμως αδυνατούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα μέσα από τις δαιδαλώδεις διατάξεις. Και όσο συνεχίζεται το αλαλούμ, παραμένουν χωρίς περίθαλψη λόγω ασάφειας των σχετικών εγκυκλίων.

Και δεν το λέμε αυτό τυχαία αλλά με παραδείγματα που ήρθαν σε γνώση μας εδώ και αρκετό διάστημα και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και των ασαφειών που φέρνουν προ της απόγνωσης διάφορες κατηγορίες ανθρώπων.

Ανεργες μητέρες και μονογονεϊκές, άνεργοι οικοδόμοι που κάνουν ένα και δύο μεροκάματα το μήνα και ιδιωτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν με μισό μεροκάματο και χωρίς ένσημα, επέλεξαν ακόμη και να επιβαρυνθούν από την τσέπη τους προκειμένου να ασφαλιστούν για ένα δίμηνο προκειμένου να εξασφαλίσουν αριθμό 50 ενσήμων για να έχουν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το 2013. Αυτό τουλάχιστον ήταν το πλαφόν που είχε προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των όρων που ίσχυαν μέχρι πρότινος, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι δεν έχουν καθημερινό μεροκάματο αλλά χρειάζονται βιβλιάριο υγείας για να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Πολλοί από αυτούς που απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία, πριν από ορισμένους μήνες, είχαν φύγει άπρακτοι, αφού όπως τους εξήγησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, δεν έχει φτάσει ακόμη η νέα εγκύκλιος, όπερ σημαίνει ότι ισχύουν οι όροι που ίσχυαν μέχρι τώρα και για τη θεώρηση βιβλιαρίου και την εξασφάλιση γιατρού θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν συμπληρώσει από 90 ως 100 ένσημα μέσα στο 2012.

Και όταν φυσικά δεν υφίσταται αυτό, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί βιβλιάριο, άρα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα στερηθεί για όλη τη διάρκεια της χρονιάς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποχρεώθηκαν ακόμη και να χρεωθούν για να καταβάλλουν μέχρι και 1.500 ευρώ για να εξασφαλίσουν ασφάλιση, προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάρια και έμειναν τελικά εκτός «νυμφώνος», καθώς ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν διάφορες αλλαγές και κριτήρια που ουσιαστικά παραπέμπουν σε διάφορες κατηγορίες ασφάλισης και προϋποθέσεις που αποκλείουν τους ενδιαφερόμενους.

Το θέμα του πλαφόν στον αριθμό ενσήμων θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ολοένα και περισσότερο αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μεγάλες ομάδες ενεργού πληθυσμού εργαζομένων που εξαιτίας της μειωμένης απασχολησιμότητας αδυνατούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό και έτσι στερούνται για έναν ολόκληρο χρόνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα παραδείγματα που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο κυκεώνας των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία είτε του ασφαλιστικού είτε του φορολογικού μας συστήματος, αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν περισσότερα και δυστυχώς στο τέλος τις περισσότερες φορές, ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται προ αδιεξόδου.

Οπως στην παρούσα φάση, διάφοροι συμπολίτες μας που επειδή έγινε λάθος καταγραφή στο ΑΜΚΑ τους, κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες μαζί με το «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» σε γιατρό, επειδή είναι ανασφάλιστοι. Που όμως να βρούνε το δίκιο τους;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου