Βάσω Κυριαζή: Πλεόνασμα ή Ελλειμμα

βάσω-κυριαζή-πλεόνασμα-ή-ελλειμμα-677270

Το έχουμε ξαναπεί εμείς, οικονομολόγοι δεν είμαστε, αλλά και έναν καλό φίλο επιστημονικά καταρτισμένο επί των οικονομικών που ρώτησα χθες -ευκαιρίας δοθείσης- δεν μπόρεσε να μου εξηγήσει επαρκώς ποιος έχει δίκιο όσον αφορά το πλεόνασμα ή το έλλειμμα, αφού οι ανακοινώσεις Υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος με μπέρδεψαν πολύ.

Μάλιστα αυτός ο καλός φίλος, εμφανίστηκε τόσο απογοητευμένος από την εικόνα που παρουσιάζουμε ως χώρα μετά από αυτό το «γαιτανάκι» μεταξύ Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος που μου έδωσε να καταλάβω ότι τα πράγματα, μάλλον δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο θέλησε να μας τα παρουσιάσει πανηγυρίζοντας μάλιστα ο κ. Σταικούρας, χωρίς βέβαια να προβλέπει, ότι θα έβγαινε η ΤτΕ να τον διαψεύσει.

Και έτσι όπως πολύ σωστά επισημαίνονταν χθες από διάφορους οικονομικούς αναλυτές, τη στιγμή που στην κυβέρνηση χαμογελούν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 8μηνου του 2013 φαίνεται να προκύπτει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην ΤτΕ προβληματίζονται γιατί σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παρουσιάζεται πρωτογενές έλλειμμα!

Από τη μία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε το γνωστό πρωτογενές πλεόνασμα που ανέρχεται στα 3 δισ. Ευρώ, όμως με τους αριθμούς αυτούς δεν φαίνεται να συμφωνεί η Τράπεζα της Ελλάδος που παρουσίασε τα δικά της στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 3,2 δισ, ευρώ.

Δηλαδή, έλλειμμα «κεντρικής διοίκησης» τριπλάσιο από το πλεόνασμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2013 που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ.

Και συνεχίζω… σύμφωνα με όσα καταγράφονται στον οικονομικό τύπο:

«Πράγματι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή χωρίς τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς που εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση, σημειώθηκε πλεόνασμα της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Αλλά η κρυφή αλήθεια αυτού του πλεονάσματος αποτυπώνεται με ακόμα καλύτερο τρόπο στην αναφορά της ανακοίνωσης του ΥΠΟΙΚ που εξηγεί ότι: «σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,441 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,484 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ…».

Και εκεί το ΥΠΟΙΚ αρχίζει να πλησιάζει στα ταμειακά «νούμερα» της ΤτΕ που μιλάνε για ταμειακό έλλειμμα 9 δισ. Ευρώ και αυτό γιατί η ΤτΕ έχει ένα ταμείο στο οποίο καταγράφει τα άμεσα έσοδα και δαπάνες της κεντρικής διοίκησης και αυτό το ταμείο δεν λέει ποτέ ψέματα…

Επίσης είναι αλήθεια ότι περίπου δύο δισ. ευρώ λείπουν τώρα από το ταμείο…

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι συσσωρευμένες απαιτήσεις φόρων θα εξαφανίσουν το ταμειακό έλλειμμα που εντοπίζει η ΤτΕ και θα εκτοξεύσουν τα έσοδα και το πλεόνασμα.

Στο ΥΠΟΙΚ -όπως διαβάζω- κάποιοι ήδη… βάζουν στοίχημα το κεφάλι τους ότι θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το στοίχημα αυτό αν χαθεί θα προκαλέσει σεισμούς με ισχυρές πολιτικές παρενέργειες και όχι απλά τριγμούς, στο οικονομικό επιτελείο. Και όλα αυτά ενώ αναμένεται η τρόικα. Αφού βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, η τρόικα μας φταίει;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου