Εργαζόμενοι… μίας χρήσης

εργαζόμενοι-μίας-χρήσης-681236

«Κερδίζει έδαφος» διαρκώς η μερική απασχόληση στο Βόλο και τη Μαγνησία. «Πρωταθλητές» οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το εμπόριο και ο επισιτισμός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Βόλου, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 και πλέον εργαζόμενοι απασχολούνται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης

Η πλήρη απασχόληση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης υποχωρεί εντυπωσιακά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας τα οποία και προωθούνται κάθε μήνα στο Υπουργείο Eργασίας.

Η αυξημένη ανεργία και η οικονομική ύφεση που πλήττει και τη Μαγνησία ιδιαίτερα τους τελευταίους 36 μήνες οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται σε απασχόληση με δυσμενέστερους για αυτούς όρους και μηνιαίες αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 480 με 500 ευρώ.

Το πρόβλημα της απασχόλησης στο Νομό Μαγνησίας καταγράφεται πλέον ιδιαίτερα έντονο λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας και της συρρικνωμένης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Η ανεργία στο νομό Μαγνησίας, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ δεν παρουσιάζει επίσημα στοιχεία ανά Νομό, υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει το 28%, δίχως να υπολογίζεται η μη καταγραφή ως ανέργων των νέων αγροτών, των εργαζομένων έστω και μία ώρα, των ανασφάλιστων ομήρων στα STAGE, και «όσων βαρέθηκαν να πηγαινοέρχονται στον ΟΑΕΔ» και των προγραμμάτων κατάρτισης για όσο αυτά διαρκούν.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τη μερική απασχόληση έχει κενά, με αποτέλεσμα η κατηγορία των εργαζομένων με μερική απασχόληση κάτω των 4 ωρών ημερησίως κινδυνεύει να μείνει εκτός συνταξιοδότησης.

Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα SUPER MARKET – Εμπόριο – Επισιτισμός, η κατάσταση συνεχώς παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η οποία οφείλεται στη μεγάλη πίεση της ανεργίας και κατά μεγάλο λόγο στην έλλειψη Μηχ/σμών ελέγχου που είναι υπεύθυνη να ελέγχει της επιχειρήσεις εάν ασφαλίζουν το προσωπικό.

Λόγω αυτού του γεγονότος υπάρχουν επιχειρήσεις που άλλες μεν προσλαμβάνουν το προσωπικό με μερική απασχόληση και άλλες λειτουργούν χωρίς να έχουν προσωπικό, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης και την ενίσχυση της ανασφάλιστης εργασίας.

Και έτσι εξελίσσεται μία ακόμη μεγάλη κοινωνική αδικία ως επίπτωσης της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας. Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της πολιτείας που δεν ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ανέχεται την ασυδοσία στην αγορά εργασίας αφενός και αφετέρου όλα τα παραπάνω είναι ακόμη μία δυσμενή επίπτωση της εφαρμογής των μνημονιακών χρόνων. Ευθύνη όμως έχουν και οι εργοδότες, που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την υψηλή ανεργία, παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία διαρκώς.

Οι έλεγχοι όπου έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν καταγράψει στο Βόλο αφενός μεγάλη εισφοροδιαφυγή και μαύρη απασχόληση στους κλάδους του επισιτισμού και του εμπορίου και αφετέρου αύξηση της μερικής απασχόλησης στις παραπάνω κατηγορίες.

Ωστόσο δεν έχουν αποδώσει καρπούς με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες νέες παρεμβάσεις, αφού ακόμη και τα ειδικά κίνητρα για την πρόσληψη άνεργων γυναικών και νέων που θεσπίστηκαν δεν απέδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα από τη μία και από την άλλη πλέον και η νομοθεσία είναι τέτοια που ανοίγει περισσότερους δρόμους για εργαζόμενους μίας χρήσης παρά λύνει προβλήματά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου