Βάσω Κυριαζή: Οχι μισές δουλειές…

βάσω-κυριαζή-οχι-μισές-δουλειές-682748

Μέχρι και προχθές ένας στους δύο ανέργους στη Μαγνησία ήταν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι έχασαν τη δουλειά τους έχασαν μαζί και κάθε ελπίδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ειδικά μετά την επιδότηση από το ταμείο ανεργίας με αποτέλεσμα να αναζητούν σε κοινωνικά ιατρεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οσον αφορά τους απολυμένους – ανέργους, δυο χρόνια μετά την απόλυση τους χάνουν αυτοί και οι οικογένειες τους κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ πρέπει να πληρώνουν ακόμη και τη νοσηλεία τους σε δημόσιο νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι είναι χωρίς δουλειά.

Μέχρι σήμερα πολλοί άνεργοι απευθύνονταν στον ΟΑΕΔ στο Βόλο και έφευγαν με άδεια χέρια καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να θεωρήσουν βιβλιάριο για να έχουν δικαίωμα περίθαλψης και γιατρό, για αυτό και δεν ήταν λίγοι όσοι μάλιστα στρέφονταν στα κοινωνικά ιατρεία τα οποία έχουν συσταθεί από διάφορα κινήματα προκειμένου να εξεταστούν από γιατρούς.

Στο πλαίσια του ΕΣΠΑ για το 2013 και 2014 μόλις πριν από λίγες μέρες, τελικά και επίσημα ανακοινώθηκε και θα διατεθεί κονδύλι ύψους 90 εκατ. ευρώ, που για κάθε χρόνο θα καλύπτει 156.200 άτομα συνολικά, στα οποία εκτός απ’ τους ανασφάλιστους και τους ανέργους, λένε ότι σε δεύτερη φάση θα περιλαμβάνονται και οι ψυχικώς πάσχοντες.

Οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι θα παραλάβουν ένα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» ετήσιας διάρκειας, με το οποίο θα μπορούν να εξεταστούν από γιατρό και να κάνουν εξετάσεις από «παρόχους υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Το κονδύλι γι’ αυτήν την κατηγορία είναι μόλις 45 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου θα καλύπτει 100.000 άτομα για κάθε χρόνο. Τα κριτήρια για την ένταξη των ανέργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή αν κάποιος που ήταν άνεργος τη μία χρονιά θα μπορεί να συνεχίσει και την άλλη, μπορεί να τα αναζητήσει κανείς μέσω ΚΕΠ ή στο διαδίκτυο. Για μία ακόμη φορά όμως το Υπουργείο έκανε «μισή δουλειά», αφού όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από την κάλυψη την ιατρική, υφίσταται ακόμη θέμα με τα φάρμακα, διότι και η φαρμακευτική κάλυψη αποτελεί ένα ζητούμενο ειδικά για ανέργους και ανασφάλιστους.

Στο Υπουργείο ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν αιτήματα από όλη την Ελλάδα από συνδικάτα και σωματεία, συλλόγους και κοινωνικούς φορείς που εάν μη τι άλλο επισημαίνουν την παράλειψη με απώτερο στόχο να διορθωθεί το έλλειμμα αυτό, ώστε να μην γίνονται μισές δουλειές. Έτσι τουλάχιστον θα δοθεί η δυνατότητα να ανακουφιστούν πράγματι στο 100% όσοι έχουν ουσιαστική ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το θέμα είναι σοβαρό και εάν μη τι άλλο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που πράγματι δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, καλό θα είναι να επανεξετάσει το πλαίσιο των παροχών, ώστε πράγματι να πιάσει τόπο αυτή η παρέμβαση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου