Βάσω Κυριαζή:Για μία ακόμη φορά καμπανάκι….

βάσω-κυριαζήγια-μία-ακόμη-φορά-καμπαν-689329

Την ώρα που στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησηςκυρίως με στήριγμά τους κυρίως ορισμένους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, βγαίνουν και πάλι ορισμένοι οικονομολόγοι που και πάλι άρχισαν τις προβλέψεις ότι ακόμη δεν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, η Ελλάδα είναι ακόμη ανήμπορη και άλλα τέτοια που δεν ακούγονται πρώτη φορά αλλά πολλοστή και πάντα κάθε φορά που η τρόικα είναι να επισκεφτεί για έλεγχο την χώρα.

Άρχισαν λοιπόν και πάλι να διακινούνται διάφορα σενάρια ότι ήδη οι δανειστές μας έχουν επεξεργαστεί σενάριο να δανείζουν την Ελλάδα μόνο για να πληρώνει τα δανεικά. Από εκεί και πέρα, για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, άμυνα, πολιτική προστασία, δαπάνες του κράτους κοκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνη της.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με διάφορους οικονομικούς κύκλους, με όσα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία, ποσά που θα είναι πολύ μικρότερα από τα σημερινά, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταρρεύσουν και τα δημόσια έσοδα, αφού θα μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα.

Το σενάριο αυτό δεν είναι δυστυχώς κάποιο μακρινό ενδεχόμενο και αφορά στην πιστή προσήλωση και τήρηση των νέων όρων που φαίνεται ότι επιδιώκουν να θέσουν οι δανειστές μας.

Οι οποίοι και προφανώς σκέφτονται να τροφοδοτούν τη χώρα με κεφάλαια μονάχα για να πληρώνονται οι ίδιοι ή με αντάλλαγμα εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Απώτερος στόχος αυτής της επιλογής θα είναι να συνεχιστούν αυτές που οι ίδιοι αποκαλούν διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας, αλλά ουσιαστικά αφορούν στην προσπάθειά τους ακόμη και με τρόπο βίαιο ι να «βάλουν πόδι» σε δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές όπως οι επιχειρήσεις αμυντικών συστημάτων . Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο θα έχει όλα τα κακά: και κοινωνική εξαθλίωση και απώλεια του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Το κλίμα αβεβαιότητας επανέρχεται ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τη νέα επίσκεψη των τροικανών όπως εκτιμούν εφημερίδες και αναλυτές, συντηρούν και αναλύσεις διεθνών οίκων που αμφισβητούν και πάλι την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές.

Είναι προφανές πως κατεβαίνει κι άλλο ο πήχης, ώστε το κακό σενάριο των δανεικών μόνο για τα δανεικά να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ως το μη χείρον βέλτιστον.

Και έτσι έρχεται και χαλάει πάλι το πλασματικό κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί και σύμφωνα με το οποίο λίγο ακόμη θέλαμε για να πανηγυρίσουμε και την έξοδό μας από την κρίση. Εάν ισχύουν αυτά που γράφονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες ενημερωτικές ηλεκτρονικές σελίδες περί γενικού συναγερμού στο Μαξίμου λόγω των απαιτήσεων – μέσω email μάλιστα της τρόικα- για τις αμυντικές βιομηχανίες, κρίμα η χαρούμενη ατμόσφαιρα που ορισμένοι κόπιασαν να δημιουργήσουν. Όχι τίποτα άλλο αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τελικά θα επιβεβαιωθούν όσοι εξαρχής είχαν επισημάνει ότι αυτός ο δρόμος μόνο ανηφόρες και Γολγοθά έχει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου