Βάσω Κυριαζή :Εμπόριο ελπίδας

βάσω-κυριαζή-εμπόριο-ελπίδας-698460

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, σαν μεγάλη επιτυχία μάλιστα πρόγραμμα για την πρόσληψη 50.000 ανέργων στους Δήμους της χώρας, με σύμβαση 5 μηνών μέσω του ΟΑΕΔ η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Παλιά μου τέχνη, κόσκινο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της χθες η ΔΡΑΣΗ του Στέφανου Μάνου και δεν έχει άδικο. Πόσες φορές δε δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα σταματήσουν αυτά τα προγράμματα και όμως επιμένουν και πάλι ότι με τέτοιες «ασπιρίνες» θα αντιμετωπίσουν την ανεργία. Αντί να βοηθηθεί με τα χρήματα αυτά ο πολύπαθος ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έτσι ώστε εκεί να απασχοληθούν, με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, οι άνεργοι, όπου εκτός από το προφανές πλεονέκτημα ότι θα βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, θα έχουν και την πιθανότητα να συνεχίσουν την απασχόληση τους, επιλέγεται η παλιά μέθοδος της απασχόλησης στο ευρύτερο κράτος, στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με βάση την εμπειρία άλλων τέτοιων προγραμμάτων το πιθανότερο είναι ότι η απασχόληση αυτή δεν θα έχει πραγματικό αντίκρισμα, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα κρατικό χαρτζιλίκι το οποίο μάλιστα δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Και δεν το επισημαίνουμε αυτό γιατί μας αρέσει να είμαστε μίζεροι, αλλά γιατί το πρόσφατο παρελθόν με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλά και με τα stage παλαιότερα, έδειξε ότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με μισή εργασία, ούτε με τους εργαζόμενους όμηρους της εκάστοτε εξουσίας.

Είναι σίγουρο και πάλι ότι εκατοντάδες Βολιώτες (και όχι μόνο) θα συνωστιστούν καταθέτοντας αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα και μόλις θα τελειώσει δε θα μπορούν να πάρουν… ούτε ταμείο ανεργίας!!!…

Για πέντε μήνες, θα λαμβάνουν έναν μισθό, 500 ευρώ και θα απολαμβάνουν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (…αν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους τα Ταμεία προς τους φαρμακοποιούς και παρέχουν αυτοί κανονικά φάρμακα!). Ωραία όλα αυτά… Τι γίνεται όμως μετά την παρέλευση πέντε (5) μηνών. Όσοι θα επιλεγούν θα επιστρέψουν στην ανεργία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν καν επίδομα, καθώς ο ΟΑΕΔ απαιτεί ένσημα τουλάχιστον επτά μηνών και θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή την αναζήτηση σε μια αγορά εργασίας που καθημερινά βουλιάζει.

Και όμως όσες φορές και εάν επισημάνεις αυτά τα πράγματα στους ενδιαφερόμενους, δεν πρόκειται να καταλάβουν, διότι αφενός ο άνεργος ψάχνει εναγωνίως έναν μισθό και ας είναι ότι και ότι… Και από την άλλη οι κυβερνώντες θα καμώνονται και πάλι ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία.

Για αυτό και οι άνεργοι άθελά τους γίνονται συμμέτοχοι ενός «παιχνιδιού» που θα κατεβάσει ενδεχομένως -έστω και προσωρινά- τα ποσοστά της ανεργίας στα τέλη του έτους, δίνοντας το δικαίωμα στους κυβερνώντες να επαίρονται, ενώ από… Γενάρη τα ίδια ποσοστά θα εκτοξευτούν;

Κάποιος πρέπει να φωνάξει με στεντόρια φωνή, έλεος πια με το εμπόριο ελπίδας, αλλά να το εννοεί. Διότι έχουμε δει και νέους που εργάζονταν στα συγκεκριμένα προγράμματα και «επαναστατούσαν» μόνο και μόνο προκειμένου να φτιάξουν κομματικό στρατό και να έχουν ακροατήριο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά, δε θα ζήσουμε το ίδιο «θέατρο» διότι δεύτερη φορά και κακόγουστο θα είναι και θα μας υποχρεώσει να τους αποκαλύψουμε. Διότι και αυτοί με την τακτική που ακολουθούν κάνουν το ίδιο εμπόριο ελπίδας με τους κυβερνώντες. Καμία διαφορά δεν έχει, μην σας πω ότι είναι και πιο ανήθικο, διότι αυτοί εμπαίζουν συναδέλφους τους, ως άλλοι επαναστάτες της φακής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου