Βάσω Κυριαζή :Ο κοινωνικός τουρισμός «άργησε» μία μέρα

βάσω-κυριαζή-ο-κοινωνικός-τουρισμός-717722

Φτάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού και δυστυχώς η ανάσα που περίμενε η Μαγνησία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ, όσον αφορά τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού μέσω του ΟΑΕΔ.

Η χρονική έναρξη του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό αυτή τη φορά καθώς έχει καταργηθεί η Εργατική Εστία προσδιορίζονταν αρχικά στις αρχές Ιουνίου. Μάλιστα όπως είχε επισημανθεί οι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας θα διατεθούν από το λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στο ΟΑΕΔ για τα προγράμματα των πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ. Μόνο που τελικά το πρόγραμμα παραπέμφθηκε για το Σεπτέμβριο και αυτό κουτσουρεμένο.

Ακόμη και ότι το πρόγραμμα αναμένεται να είναι σε μικρότερη κλίμακα από ότι όταν εφαρμόζονταν μέσω της Εργατικής Εστίας είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς όπως τονίστηκε , σε κάθε περίπτωση θα δώσει τη δυνατότητα σε μία σημαντική μερίδα εργαζομένων να κάνουν τις διακοπές τους με χαμηλότερο κόστος και σε προορισμούς που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το ίδιο σημαντικό είναι και για τους μικροϊδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και τους ξενοδόχους της περιοχής, που μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σε συνδυασμό με τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί, είδαν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπήρχαν μεσαίες ειδικά μονάδες που η βιωσιμότητά τους σε μεγάλο βαθμό είχε εξάρτηση με το πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού.

Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ φέρονται να έχουν εκπονήσει το σχέδιο κοινωνικού τουρισμού όπως έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εργασίας και άμεσα αναμένεται η δημοσιοποίησή του καθώς και τα κριτήρια για τους δικαιούχους, όμως η χρονική περίοδο του Σεπτεμβρίου εάν μη τι άλλο δεν προδιαθέτει αφενός για διακοπές και αφετέρου ασφαλώς και δεν αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία που περίμεναν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό για να αυξήσουν το τζίρο τους.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόνο στη Μαγνησία μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομικών προγραμμάτων, ο ετήσιος τζίρος υπολογίζονταν γύρω στα 3 εκ. ευρώ.

Μόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών στη Μαγνησία το 2011 που ήταν η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καθώς μετά καταργήθηκε ο Οργανισμός, «στήριξε» την τοπική οικονομία με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα διατέθηκαν 8.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού με εισοδηματικά κριτήρια σε αντίστοιχους δικαιούχους της περιοχής.

Στη Μαγνησία συνολικά συμμετείχαν 219 καταλύματα στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού τα οποία με την επαναφορά του προγράμματος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ωφεληθούν οικονομικά σημαντικά.

Το ίδιο ίσχυε και με τα οργανωμένα προγράμματα εκδρομών όλο το χρόνο στη Μαγνησία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς επιμηκύνθηκε η τουριστική περίοδος, στηρίχτηκε αποφασιστικά η περιφέρεια και ενισχύθηκαν οι τοπικές οικονομίες . Αυτά κάποτε… ας ελπίσουμε ότι οι ιθύνοντες του ΟΑΕΔ για του χρόνου πλέον… θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα νωρίτερα… για να έχει προστιθέμενη αξία η επιλογή συνέχισης του κοινωνικού τουρισμού έστω και κουτσουρουμένου…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου