Βάσω Κυριαζή :Όταν προέχει η ίδια η επιβίωση

βάσω-κυριαζή-όταν-προέχει-η-ίδια-η-επιβ-718040

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ όλοι θα περίμεναν ο Βόλος να έχει αδειάσει ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ολόκληρους γύρους κάνει κανείς κάθε πρωί για να βρει μία θέση στάθμευσης, ένδειξη ότι για ένα ακόμη καλοκαίρι φέτος οι Βολιώτες δεν απομακρύνθηκαν από το κλεινόν άστυ. Σύντομες αποδράσεις κάπου κοντά και οι διακοπές αποτελούν για τους περισσότερους μακρινή ανάμνηση.

Αναμενόμενο θα πει κανείς καθώς η κρίση έχει χτυπήσει πλέον τα νοικοκυριά στο «μεδούλι». Όταν ένας οικογενειάρχης σκέφτεται ότι μετά από είκοσι μέρες έχει να πληρώσει φοροχαράτσια, ΔΕΚΟ, και σε λίγο θα ξεκινήσουν και τα σχολεία και πρέπει να γίνει ο ανάλογος προγραμματισμός δεν είναι δυνατόν να είναι σε πρώτη προτεραιότητα οι διακοπές.

Και δεν είναι η πρώτη χρονιά, αφού μετράμε πλέον τρία ολόκληρα χρόνια που οι Έλληνες δεν κάνουν διακοπές ή τουλάχιστον έχουν περιορίσει σημαντικά τις καλοκαιρινές αποδράσεις, ελέω κρίσης και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που έκανε το ΙΝΚΑ, το 73% των Ελλήνων, σε σχέση με το 69% πέρυσι, δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, ενώ περισσότεροι από 73 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2013.

Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι οικονομικοί λόγοι 70%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 20%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 27% το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών.

Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια, αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες . Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι 52%, σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 28% ενώ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 20%. Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.

Ακόμη και αυτός ο κοινωνικός τουρισμός που χρόνια τώρα (να’ ναι καλά ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου) παρείχε ανάσα σε χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, πάει περίπατο. Θα ξεκινήσει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εκτός απροόπτου το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαιρεί όμως τους συνταξιούχους όπως καταγγέλλουν σύμπασες οι συνταξουχικές οργανώσεις.

Και όμως ήταν ένα πρόγραμμα που έδινε τη δυνατότητα στις λαϊκές οικογένειες να ταξιδέψουν ανά την Ελλάδα να γνωρίσουν πολλά μέρη και να κάνουν αξιοπρεπώς διακοπές μέσα στο καλοκαίρι. Ακόμη μία παράπλευρη απώλεια των μνημονίων που όμως «κοστίζει» τόσο πολύ και στην ψυχολογία των εργαζομένων αλλά και στον ελληνικό τουρισμό.

Συν ότι αποτελεί ακόμη μία βασική αιτία που οι έλληνες δεν κάνουν διακοπές. Όταν δεν έχεις χρήματα, το τελευταίο που θα σκεφτείς είναι οι διακοπές, αφού προέχει κάθε στιγμή και ώρα η ίδια η επιβίωση…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου