Βάσω Κυριαζή : Στο βωμό των οριζόντιων περικοπών

βάσω-κυριαζή-στο-βωμό-των-οριζόντιων-719610

Μέσα από τη στήλη αυτή όπως μέσω του ρεπορτάζ η υπογράφουσα προσπαθεί εδώ και καιρό να εντρυφήσει στο χώρο της Υγείας μόνο και μόνο για να μάθουμε και εμείς ως πολίτες φυσικά πως λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα. Οι αποκαλύψεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας εν πολλοίς δικαιολογούν την εκτίμηση ότι για πολλά χρόνια στην Υγεία βρίσκονταν σε εξέλιξη ένα ατέλειωτο πάρτι. Υπό την έννοια αυτή επιδοκιμάστηκε η προσπάθεια που ξεκίνησε για την περικοπή υπέρογκων δαπανών, τον έλεγχο του όλου συστήματος, ώστε να μην ξοδεύεται αλόγιστα το δημόσιο χρήμα για να πλουτίζουν ορισμένοι.

Στην προσπάθεια ωστόσο αυτή φαίνεται πλέον καθαρά ότι δημιουργήθηκε μία στρέβλωση η οποία είχε και έχει ως αποτέλεσμα, οι περικοπές πολλές φορές να φτάνουν σε όρια επικίνδυνα που θέτουν ευθέως σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τα όσα ακούγονται ή και διαπιστώνονται πολλές φορές από τους ίδιους τους ασθενείς για ελλείψεις σημαντικών υλικών επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων υποστηρίζουν ότι στο βωμό της αναγκαιότητας των περικοπών, φτάσαμε τελικά στο άλλο άκρο. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς , με το ΕΚΑΒ αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν είναι δυνατόν δηλαδή, ένα Νοσοκομείο να στερείται γάζες ή άλλα υλικά με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται ακόμη και συγγενείς ασθενών να προσφεύγουν στα γειτονικά φαρμακεία προκειμένου να αγοράσουν π.χ ένα κουτί γάζες ή ένα ζευγάρι γάντια… Απίστευτες και συνάμα τραγελαφικές καταστάσεις όταν την ίδια στιγμή ορισμένα «τρωκτικά» παραμένουν στα δημόσια νοσοκομεία, συνεχίζουν το πάρτι με διάφορους τρόπους.

Πριν από ενάμιση χρόνο αποκαλύφθηκε επίσης από το διαδίκτυο, ότι σε πείσμα της κοινής αλλά και της επιστημονικής λογικής και σε αντίθεση με κάθε έννοια εξοικονόμησης κόστους αποθεραπείας, το Υπουργείο Υγείας αφαίρεσε από τη λίστα φαρμάκων τα σκευάσματα που αφορούν την επούλωση τραυμάτων. Μεταξύ αυτών και το μοναδικό σκεύασμα με απολύτως ελληνική πατέντα.

Τον Ιανουάριο του 2011, εξάλλου με απόφαση του υπουργείου Υγείας τα επουλωτικά φάρμακα αφαιρέθηκαν από τη λίστα φαρμάκων σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η συνταγογράφησή τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και η χρήση τους από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, βασικό στέλεχος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρίως δε, ο άνθρωπος που ανακάλυψε και παρασκεύασε στο φάρμακο μετά από πολυετή έρευνα, ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, είχε τότε αποστείλει επιστολή με επιστημονικές επισημάνσεις για την αναγκαιότητα χρήσης του σκευάσματος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το άδικο της απόφασης αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Εάν τελικά οι περικοπές και η εξυγίανση της Υγείας εγκλωβιστούν σε τέτοιες και παρόμοιες αποφάσεις, να μας λείπει το βύσσινο, εκτός και εάν το Υπουργείο αναθεωρήσει την απόφασή του και ιεραρχήσει πραγματικά που θα πρέπει να γίνουν οι μειώσεις και με ποια προτεραιότητα. Στο κάτω – κάτω για τη δημόσια υγεία μιλάμε. Ακόμη και αυτοί οι όποιοι περιορισμοί του μνημονίου μπροστά σε αυτή θα πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα, νομίζουμε. Δεν είναι δυνατόν σε όλα να ισχύει η αρχή των οριζόντιων περικοπών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου